Servië – Cevapi in Lepinja brood met Ajvar saus en Kajmak

Broodje Cevapi uit Servië Cevapi hebben een goddelijke status in de gehele Balkan. Vele landen in deze regio beschouwen Cevapi of Cevapcici als hun nationale gerecht. In dit recept vindt je een Servische versie, die geserveerd wordt op een homemade en vers afgebakken Lepinja. Dit brood wordt belegd met Kajmak, Ajvar, Cevapi en gemarineerde rode ui. Lees verder om kennis te maken met een aantal van de meest begeerlijke gerechten uit de Servische keuken, en leer om deze zelf klaar te maken. Over Cevapi Deze worstjes zonder vel zijn een grote hit! Ze genieten bekendheid in de gehele Balkan. De Cevapi bestaan uit een mix van zowel rund als lamsvlees […]

Bekijk het recept
Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-17

Servië – Lepinja

Dit brood is niet gemakkelijk om te maken, het deeg is fluffy en plakkerig, maar het resultaat mag er zijn! Gebruik voldoende bloem op je aanrecht om plakken te voorkomen. Lepinja is gemaakt voor Cevapi zoals Calvé Sambasaus voor Naturel ribbelchips. De combinatie is perfect! Dit recept maakt deel uit van een uitgebreider recept waarin ik beschrijf hoe je een nationaal gerecht uit Servië kan maken. Lepinja met Cevapi, Kajmak, Ajvar en gemarineerde rode ui.       Snijd de Lepinja door de midden, vul met Cevapi, Ajvar, Kajmak en gemarineerde rode ui. Recept: Lepinja met Cevapi, Kajmak, Ajvar en gemarineerde rode ui.    In 2014 ben ik gestart met […]

Bekijk het recept
Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-20

Servië – Cevapi (Cevapcici)

Over Cevapi Deze worstjes zonder vel zijn een grote hit! Ze genieten bekendheid in de gehele Balkan. De Cevapi bestaan uit een mix van zowel rund als lamsvlees waar soms ook nog varkensvlees aan wordt toegevoegd. Het vlees moet aan de vette kant zijn om de juiste structuur te verkrijgen. Je wil dat de Cevapi een zachte sponsachtige bite hebben. Dit doe je door; 1) vet vlees te gebruiken; 2) baksoda door het gehakt te mengen; en 3) het vlees meerdere malen door een gehakt molen te halen. Ik heb het vlees 4 keer gemalen in de gehaktmolen, je kan je slager vragen om dit te doen als je zelf […]

Bekijk het recept
Guyana - Mango sour Recept-7

Guyana – Mango Sour

Ik ben nu vijf jaar bezig om een nationaal gerecht van elk land ter wereld te koken. In dit recept kook ik Mango Sour uit Guyana, het buurland van Suriname. Het is een simpel tropisch recept, snel klaar en niet duur. De basis voor de Mango Sour is groene, onrijpe mango. In Nederland is het niet moeilijk om deze te vinden aangezien mango’s vaak onrijp worden aangeboden in de supermarkt. Ook als er een ‘eat me i’m ripe’ sticker op zit, tref je vaak gewoon onrijpe mango’s aan.  Deze stickers zijn vaak net als wifi in de trein.  Voel de mango of deze hard is en niet indeukt, dan zit […]

Bekijk het recept
Sierra Leone recept

Sierra Leone – Stoof van zoete aardappelbladeren

Over stoof met zoete aardappelbladeren Dit is een heel bijzonder en ook zeer smaakvol recept. Ik heb deze gemaakt in het kader van mijn culinaire reis om de wereld.  Zoete aardappelbladeren, gerookte vis, Afrikaanse pindakaas en palmolie. De stoof met aardappelbladeren uit Sierra Leone is een nationaal gerecht en favoriet van velen in de hoofdstad Freetown. Dit is één van die gerechten de echt een ver van je bed show is als je in Nederland geboren bent, maar in Sierra Leone grote populariteit geniet. Ik heb veel recepten gezocht van dit maaltje, maar geen enkele gevonden in het Nederlands. Ik kwam op het idee via een Sierra Leoonse bekende die […]

Bekijk het recept
Korea - Bibimbap Recept

Noord Korea – Bibimbap

Smaak Dit Bibimbap recept is één van de beste culinaire ontdekkingen van 2020. In de afgelopen drie maanden heb ik dit al vier keer op tafel gezet. De smaak van dit gerecht is ongekend. De combinatie van sesamolie, Koreaanse peperpasta, soja en vissaus geeft dit gerecht een smaak zoals ik nooit eerder proefde. Ondanks het gebrek aan grote hompen vlees, brokken chocola of klodders mayonaise is dit gerecht typisch comfort food. Je eet dit één keer en je ontwikkelt vanzelf cravings naar een volgende portie.  Gochujang De Koreaanse keuken staat bekend om barbecue gerechten. Eerder maakte ik voor deze website al Bulgogi en Galbi. Beide marinades gebruiken een combinatie van […]

Bekijk het recept
Suriname - Recept - Pom-3

Suriname – Pom (Uitgebreid Recept)

Over Surinaamse Pom Pom is verrukkelijk! Ik heb inmiddels meer dan 140 gerechten gemaakt uit meer dan 70 landen, en Pom is één van mijn favorieten die ik gemaakt heb. Ik hoop dat dit recept eraan bijdraagt dat Pom meer op de culinaire kaart van Nederland komt. Onder Surinamers is Pom al mega populair. Het wordt doorgaans gegeten op feestje en familiebijeenkomsten, maar ook met Pasen en Kerst. Surinaamse Pom maken is in zekere zin bewerkelijk. Als het om Pom gaat wordt de lat in Suriname hoog gelegd. In goede Pom proef je een combinatie van zuur, zoet, zout en umami. Een klein pitje kan je later toevoegen met ingelegde […]

Bekijk het recept
Ierland - Blauwe Kaas tomatensoep-1

Kaassoep Recept – Canada

Kaassoep is één van mijn favoriete soepen. Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Voor de 15e soep die ik gemaakt heb ben ik in Canada uitgekomen. Toen ik in 2014 op reis was in Indonesië trok ik een tijd op met een Canadees. Hij praatte constant over een gerechtje van Canadese trots; Poutine. Een soort kapsalon met friet, wrongel (voorstadium van kaas) en jus.  Een ander gerecht waar de Canadezen trots op zijn is deze kuitenbijtende kaassoep. Ik heb al redelijk wat soepen gemaakt voor deze website, maar qua gulzigheid en comfort gehalte spant deze met kop en schouders boven […]

Bekijk het recept
polen recept witte borsjt

Poolse soep – Recept voor Witte Borsjt (Bialy Barszcz)

Poolse soep is maagvulllend comfortfood. Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Dit is de 14e soep die ik gemaakt heb, en misschien wel de soep die het snelst vulde. Een soep waarmee je de kou kan trotseren! Bij mij om de hoek (Amsterdamschestraatweg, Utrecht) zit een Oost Europese supermarkt waar ik het idee opdeed om deze Poolse soep te maken. Er was online nog geen Nederlandstalig recept te vinden, dus dit recept is een primeur. De ingrediënten voor deze Poolse soep zijn gemakkelijk vindbaar, behalve de Poolse worst genaamd Kielbasa. Kielbasa is een Poolse gerookte worst welke meestal gemaakt wordt […]

Bekijk het recept
Bulgarije - Tarator-3

Bulgarije – Tarator

Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Omdat het afgelopen Paasweekend lekker warm was, besloot ik om de Bulgaarse Tarator te maken. Een koude soep, die in Bulgarije vaak zelfs met gecrusht ijs wordt gegeten. Toen ik net begon met deze website maakte ik al eens een oude soep; het welbekende Spaanse Gazpacho, maar dit was geen doorslaand succes. De soep heb ik later tot pastasaus gedegradeerd en nooit weer gemaakt. Dit Bulgaarse Tarator recept is gelukkig een veel groter succes en echt een aanrader om een zomerse dag. Dit is trouwens het tweede recept dat ik maak uit Bulgarije. Eerder […]

Bekijk het recept