paratha recept

Bangladesh – Recept voor Paratha


Bangladesh - Recept voor Paratha

Flatbread in dunne laagjes met ghee

Recept voor Paratha uit Bangladesh

Recept voor Paratha uit Bangladesh

Dit recept voor Paratha resulteert in een lekker vers flatbread met vier lagen. Tussen elke laag zit weer een dunne laag ghee (geklaarde boter). Het resultaat is een knapperig en krokant flatbread waar je alleen maar van door wilt eten. De paratha is uitstekend om te eten met verschillende dips zoals een mango chutney. Wij eten dit met Chingri Macher Malai, een curry  met garnalen uit Bangladesh. Het is heerlijk om de currysaus naar binnen te werken met een vers afgebakken paratha. Zie hieronder een foto van de curry.

 

 

Curry om bij je paratha te serveren

Lekker om bij paratha te eten, Chingri Macher Malai curry uit Bangladesh.

De herkomst van Paratha's

De paratha wordt gegeten in het gehele Indiase halfrond. Van Sri Lanka tot Pakistan en van de Maladiven tot Myanmar. De paratha wordt gemaakt van atta bloem. Dit is volkorenmeel wat ook gebruikt wordt voor chapati. Wij konden deze meelsoort kopen bij de Indiase toko, maar je kan deze ook vervangen door Hollandse volkorenmeel. Het bijzondere van paratha is dat deze bestaat uit verschillende laagjes. Het is een vergelijkbaar proces als het maken van je eigen bladerdeeg. Je bedekt het deeg met boter (in dit geval ghee), vouwt dubbel en rolt uit. Dit maakt dat de paratha bijzonder knapperig is. De krokante structuur gaat zeer goed bij curry's, mango chutney of andere dips. Kijk hier voor een lekker mango chutney recept uit Irak, of hier voor een mango chutney uit Guyana.

Hieronder een foto van het vouwen en insmeren van de paratha's.

 

 

zo vouw je een paratha, instructie

Het vouwen en insmeren van de paratha, zie hieronder in het recept.

 

paratha recept

Bangladesh - Recept voor Paratha

Krokant flatbread met meerdere lagen uit Bangladesh
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Gang Brood
Keuken Bangladesh
Porties 4 personen

Equipment

  • Koekenpan of grillpan
  • Deegroller

Ingrediënten
  

  • 240 gram atta meel, verkrijgbaar bij de Indiase toko vervangen door volkorenmeel
  • 200 tot 250 ml water
  • 2 theelepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepels ghee Indiase geklaarde boter, verkrijgbaar bij de toko, grote supermarkt of natuurwinkel

Instructies
 

Voor het deeg

  • Mix bloem, zout en olie in een grote mengkom.
  • Voeg water in kleine hoeveelheden toe, kneed het deeg met vochtige handen.
  • Je wil een zacht deeg hebben dat niet plakt, als je het deeg indrukt met je vinger moet het deeg zacht zijn en gemakkelijk indeuken.
  • Smeer het deeg in met een klein beetje olie zodat deze niet plakt.
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in plastic folie

Maak de paratha's

  • Kneed het deeg lichtje, verdeel in acht gelijke stukken. Rol er kleine balletjes van en bedek deze in een met bloem bestoven mengkom. Dek de mengkom af met een theedoek.
  • Bestuif je keukenblad met een eetlepel bloem. Pak een balletje en gebruik je vingers om hier een platte cirkel van te maken.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een pannenkoek met een diameter van ongeveer 17.5 centimer
  • Smeer de pannenkoek aan één kant helemaal in met ghee, vouw 'm vervolgens dubbel tot een halve cirkel.
  • Smeer de halve cirkel nogmaals in met ghee, en vouw weer dubbel tot je een triangel vorm krijgt.
  • Bestuif weer wat bloem om plakken tegen te gaan. Rol de triangel uit zodat de paratha platter en groter wordt. Herhaal dit voor alle paratha's.
  • Noot: Je kan het bakken van de paratha's combineren met het maken van de paratha's om tijd te besparen.

De Paratha's bakken

  • Verwarm een klein beetje olie in een grill- of koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de paratha een één kant tot je ziet dat er luchtbellen verschijnen tussen de lagen. Draai de paratha om.
  • Gebruik de onderkant van een spatel om op de bovenkant van de paratha te drukken, hierdoor wordt deze luchtiger. Bak tot de paratha aan beide kanten bruin kleur.
    Bij een Grillpan zie je mooie strepen van de grill ontstaan, bij een koekenpan worden dit bruin gekleurde stippen.
  • Smeer de paratha aan beide kanten in met ghee.
  • Leg de paratha's boven op elkaar voordat je deze serveert.

Opdienen

  • Serveer de paratha met een mango chutney, of een andere dip naar keuze. Of maak Chingri Macher Malai Curry als je het echt goed wil doen.
Trefwoord Bangladesh, flatbead

 

 

 

Recept voor Paratha uit Bangladesh

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.