Bangladesh - Recept voor Paratha
Krokant flatbread met meerdere lagen uit Bangladesh
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Gang Brood
Keuken Bangladesh
Koekenpan of grillpan
Deegroller
- 240 gram atta meel, verkrijgbaar bij de Indiase toko vervangen door volkorenmeel
- 200 tot 250 ml water
- 2 theelepels zonnebloemolie
- 1 theelepel zout
- 4 eetlepels ghee Indiase geklaarde boter, verkrijgbaar bij de toko, grote supermarkt of natuurwinkel
Voor het deeg
Mix bloem, zout en olie in een grote mengkom.
Voeg water in kleine hoeveelheden toe, kneed het deeg met vochtige handen.
Je wil een zacht deeg hebben dat niet plakt, als je het deeg indrukt met je vinger moet het deeg zacht zijn en gemakkelijk indeuken.
Smeer het deeg in met een klein beetje olie zodat deze niet plakt.
Laat het deeg 30 minuten rusten in plastic folie
Maak de paratha's
Kneed het deeg lichtje, verdeel in acht gelijke stukken. Rol er kleine balletjes van en bedek deze in een met bloem bestoven mengkom. Dek de mengkom af met een theedoek.
Bestuif je keukenblad met een eetlepel bloem. Pak een balletje en gebruik je vingers om hier een platte cirkel van te maken.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een pannenkoek met een diameter van ongeveer 17.5 centimer
Smeer de pannenkoek aan één kant helemaal in met ghee, vouw 'm vervolgens dubbel tot een halve cirkel.
Smeer de halve cirkel nogmaals in met ghee, en vouw weer dubbel tot je een triangel vorm krijgt.
Bestuif weer wat bloem om plakken tegen te gaan. Rol de triangel uit zodat de paratha platter en groter wordt. Herhaal dit voor alle paratha's.
Noot: Je kan het bakken van de paratha's combineren met het maken van de paratha's om tijd te besparen.
De Paratha's bakken
Verwarm een klein beetje olie in een grill- of koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de paratha een één kant tot je ziet dat er luchtbellen verschijnen tussen de lagen. Draai de paratha om.
Gebruik de onderkant van een spatel om op de bovenkant van de paratha te drukken, hierdoor wordt deze luchtiger. Bak tot de paratha aan beide kanten bruin kleur.Bij een Grillpan zie je mooie strepen van de grill ontstaan, bij een koekenpan worden dit bruin gekleurde stippen. Smeer de paratha aan beide kanten in met ghee.
Leg de paratha's boven op elkaar voordat je deze serveert.
Trefwoord Bangladesh, flatbead