Recept voor mediterraanse forel uit Andorra


Andorra - Mediterraanse Forel

Gebakken forel met prosciutto, citroen en groene kruiden

Recept voor Forel uit Andorra

Mediterraanse forel uit Andorra

Ik heb al veel recepten voor mediterraanse forel uitgeprobeerd maar dit is mijn favoriet. De kruiden, zachte verse vis, het zure van de citroen en de uitgebakken prosciutto zorgen samen voor een enorme smaakbom met een aangenaam mondgevoel. Dit recept is afkomstig uit Andorra, een klein land op de grens van Spanje en Frankrijk, midden in de Pyreneeën.

Herkomst

Dankzij de vele rivieren en bergmeren in Andorra is vissen in een populaire sport. Lekker je eigen maaltijd bij elkaar vissen en deze bereiden op een bbq of thuis in de pan. In Nederland zijn vele forelvijvers waar je zelf kan vissen op deze heerlijke vis, verser dan dit ga je het niet krijgen. Ik kocht mijn forel bij de Sligro voor maar 2,50 per stuk. Ik weet dat ze op de markt vaak nog goedkoper worden aangeboden. In Andorra tref je forel vaak aan op zomermenu's in traditionele berghutten, of 'bordas'. Het is een licht en eenvoudig gerecht dat perfect is voor lunch of diner. In dit recept voor mediterraanse forel zie je de Spaanse invloeden terug in de serranoham.

BBQ of pan?

Ik maak dit recept in de pan, gemakkelijk, snel klaar en toch goed eten. Je kan de forel uiteraard ook grillen op de bbq. Gaar dan op middelhoog, eerst de ene kant ongeveer 4 minuten, draai de forel om en leg de ham erop. Gril nog vier minuten tot de forel klaar is. Als je een dikke forel hebt kan je maximaal 5 minuten grillen, maar je wil de forel absoluut niet langer dan dat garen omdat deze dan droog wordt.

Forel is niet alleen een lekkere en goedkope vis, hij is ook nog uiterst fotogeniek. Schiet dus even een kiekje voor je Instagram of Facebook vrienden voor je deze jongens gaat bakken!

 

Recept voor mediterraanse forel uit Andorra

Steffan Jansen
Gebakken forel met prosciutto, citroen en groene kruiden
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Vis
Keuken Andorra, Mediterraan
Porties 4

Equipment

  • Koekenpan, grillpan of barbecue

Ingrediënten
  

  • 4 verse regenboogforellen schoongemaakt
  • 2 citroenen gesneden in schijfjes van ca 0.5 cm
  • 8 takjes verse platte peterselie
  • 4 takjes verse salie
  • 4 takjes verse oregano
  • 1 pakje serrano ham of vervangen door parma-, iberico- of andere gedroogde ham
  • peper naar smaak
  • zeezout naar smaak
  • olijfolie

Instructies
 

  • Dep de forel aan de binnenkant droog met keukenpapier.
  • Besprenkel de binnenkant van de schoongemaakte forel met zeezout en peper.
  • Vul elke forel met één takje verse peterselie, salie en oregano.
  • Doe vervolgens in elke forel 2 plakjes citroen
  • Wrijf met een keukenpapier de buitenkant van de vis in met olijfolie
  • Verwarm de grill / pan / grillpan tot een middelhoog vuur.
  • Bak de forel in 8 - 10 minuten aan beide kanten gaar.
  • Laat de forel even kort rusten, bak de prosciutto in 1 minuut aan beide kanten kort aan.
  • Garneer met de overgebleven peterselie en partjes citroen.
  • Knijp nog wat citroen uit over de vis, en breng eventueel op smaak met extra zout en peper.
Trefwoord andorra, forel, ham, vis
Mediterraanse forel op een witte plank

Omnomnom lekker visje!

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.