Afrikaanse kip uit Togo - BBQ recept
Afrikaanse kip recept met een unieke smaak dankzij het gebruik van palmolie

Afrikaanse kip van de grill
Ik ben sinds 2015 bezig met een culinaire reis om de wereld. Ik kook van elk land één of meerdere nationale gerechten. Voor Togo maakte ik deze week sappige Afrikaanse kip van de BBQ.
De meest tropsiche, ver-van-je-bed gerechten komen uit Afrika. De ingrediënten zijn vaak onbekend in Nederland, maar wel goed te verkrijgen in de grote steden of via internet. Eerder maakte ik al Suya uit Nigeria, dit is sindsdien één van mijn favoriete BBQ gerechten. Deze Afrikaanse kip van de BBQ is sappig, mild van smaak en vooral een zeer goed te combineren met de uienringen die er naast worden geserveerd. Waar andere Afrikaanse recepten vaak uitblinken in hoog smaakgehalte, moet dit gerecht het vooral van zijn finesse hebben. De palmolie geeft een zacht maar tropische smaak, de uien karameliseren, worden zoet en verliezen hun pittigheid. Een heerlijke combinatie die je zeker eens moet proberen.

Afrikaanse kip van de grill
Hierboven zie je de bbq setup, links de kip die ongeveer twintig - dertig minuten grilltijd nodig heeft. Als de kip bijna klaar is grill je de uienringen nog even mee. Soms vind je grote witte uien bij de super of groenteboer. Deze zijn doorgaans zoeter en passen perfect bij dit gerecht. De witte uien op de bbq zijn gelig geworden door de marinade.
Als je Afrikaanse kip gaat eten kan je net zo goed gelijk een Afrikaans muziekje draaien. Deze clip is van Vaudoo Game. Dit is een Togoleze bandleider en gitarist/zanger die hele toffe muziek maakt. De band is volgens mij afkomstig uit Frankrijk, maar ze speelden/spelen vaak in Nederland. Als je geïnteresseerd bent in Afrikaanse muziek, luister dan ook eens naar deze playlist op Spotify met een mooie collectie swingende Afrikaanse muziek.

Afrikaans gegrilde kip uit Togo - BBQ recept
Equipment
- Barbecue
- Kernthermometer (optioneel)
Ingrediënten
- 1 kilo kip Kippendij is mijn favoriet, maar je kunt ook filet, drumsticks, vleugels of karbondade gebruiken.
- 2 eetlepels. gemberwortel raspen of heel fijn snijden
- 8 tenen knoflook geschild en geplet
- 1 super grote ui, bij voorkeur een witte geschild en in dikke ringen gesneden
- 4 eetlepels. rode palmolie Essentieel ingrediënt. Geen enkele andere olie geeft de unieke Gegrilde-Togo-Kip smaak
- 1 limoen het sap
- 1 1/2 theelepel zout (3 gram)
- 1 1/2 theelepel zwarte peper (3 gram)
- cayennepeper naar smaak
Instructies
Marinade
- Snijd de grote ui in ringen. Zie foto; de ringen komen later op de bbq dus snijd deze niet te dun
- Mix in een mengkom de palmolie met de geplette knoflooktenen, uienringen, limoensap gember, peper / zout en cayenne. Smeer de kip in met dit kruidenmengsel, wrijf alles goed in en zorg dat alle kip bedekt is. Dek de kom af met folie en zet koel weg. Laat minstens een uur marineren, maar hoe langer hoe beter. Ik marineerde de kip 24 uur.
Grillen
- Verhit je barbecue tot middelhoge temperatuur (ca 170-190 graden). Bewaar de marinade. Grill de kip, bestrijk af en toe met de extra marinade en draai de stukjes dus maar één keer om. Gril tot de buitenkant een rijke, diep gouden (bijna zwartgeblakerde) kleur heeft en de sappen helder worden. Op mijn grill duurt dit ongeveer 20 minuten. Je wil een kerntemperatuur tussen de 72 - 75 graden. Dit is uiteraard afhankelijk van de dikte van het vlees. Het beste is om een kernthermometer te gebruiken of even door te snijden ter controle.
- Als de kip bijna gaar is, gooi je de uienringen op de grill.
- Serveer de Gegrilde Togo Kip met de gegrilde uienringen en wat in plakjes gesneden verse tomaat.

Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
3,5 ster, maar de uienringen geven 0,5 ster bonus. Top combinatie en ik zou er zelf wat meer uienringen bij grillen. Dit maakt het gerecht echt compleet!