Recept voor mediterraanse forel uit Andorra

Mediterraanse forel uit Andorra Ik heb al veel recepten voor mediterraanse forel uitgeprobeerd maar dit is mijn favoriet. De kruiden, zachte verse vis, het zure van de citroen en de uitgebakken prosciutto zorgen samen voor een enorme smaakbom met een aangenaam mondgevoel. Dit recept is afkomstig uit Andorra, een klein land op de grens van Spanje en Frankrijk, midden in de Pyreneeën. Herkomst Dankzij de vele rivieren en bergmeren in Andorra is vissen in een populaire sport. Lekker je eigen maaltijd bij elkaar vissen en deze bereiden op een bbq of thuis in de pan. In Nederland zijn vele forelvijvers waar je zelf kan vissen op deze heerlijke vis, verser […]

Bekijk het recept
Zhug Recept

Zhug Recept – Yemen

Zhug recept uit Yemen Ik ben al tijden op zoek naar een goed Zhug recept en ik heb veel verschillende recepten bekeken en vergeleken. Uiteindelijk kwam ik uit bij onderstaand recept. Maar eerst, wat is Zhug eigenlijk… Zhug is een hete saus uit Yemen met groene peper, koriander, peterselie, knoflook, olijfolie en andere smaakmakers. Steeds vaker kom je deze hete saus tegen bij Midden Oosterse eettentjes in Nederland. Zhug is bezig met een opmars en hoort thuis in het rijtje van tahin, granaatappelmelasse en harissa. In Amsterdam zag ik dit bij Sababa in de Kinkerstraat. Sowieso een aanrader om daar eens te eten als je in de buurt bent! Maar […]

Bekijk het recept

Ti-Malice – Hotsauce recept uit Haïti

Hotsauce recept uit Haïti – Ti-Malice In de culinaire zoektocht naar hete sauzen kwam ik uit bij dit  Ti-Malice recept uit Haïti. Deze saus gebruikt fruitige hete pepers en andere smaakmakers. Het is een heerlijke toevoeging bij deze soep uit Puerto Rico, deze hartige taart uit Costa Rica of bij doordeweekse burritos. De naam ‘ Ti-Malice’ komt voort ui een mooi volksverhaal. Het verhaal Volgens het verhaal zijn Ti-Malice en Bouki twee mannen die constant op gespannen voet staan. Ti-Malice is grappig en sociaal, terwijl zijn aartsvijand, Bouki, hardwerkend maar enigszins hebzuchtig is. Ti-Malice bereidde zichzelf elke dag vlees voor zijn lunch en elke dag verscheen Bouki ’toevallig’ rond die […]

Bekijk het recept
Afrikaanse kip uit Togo

Afrikaanse kip uit Togo – BBQ recept

Ik ben sinds 2015 bezig met een culinaire reis om de wereld. Ik kook van elk land één of meerdere nationale gerechten. Voor Togo maakte ik deze week sappige Afrikaanse kip van de BBQ.  De meest tropsiche, ver-van-je-bed gerechten komen uit Afrika. De ingrediënten zijn vaak onbekend in Nederland, maar wel goed te verkrijgen in de grote steden of via internet. Eerder maakte ik al  Suya uit Nigeria, dit is sindsdien één van mijn favoriete BBQ gerechten. Deze Afrikaanse kip van de BBQ is sappig, mild van smaak en vooral een zeer goed  te combineren met de uienringen die er naast worden geserveerd. Waar andere Afrikaanse recepten vaak uitblinken in […]

Bekijk het recept
paratha recept

Bangladesh – Recept voor Paratha

Recept voor Paratha uit Bangladesh Dit recept voor Paratha resulteert in een lekker vers flatbread met vier lagen. Tussen elke laag zit weer een dunne laag ghee (geklaarde boter). Het resultaat is een knapperig en krokant flatbread waar je alleen maar van door wilt eten. De paratha is uitstekend om te eten met verschillende dips zoals een mango chutney. Wij eten dit met Chingri Macher Malai, een curry  met garnalen uit Bangladesh. Het is heerlijk om de currysaus naar binnen te werken met een vers afgebakken paratha. Zie hieronder een foto van de curry.     De herkomst van Paratha’s De paratha wordt gegeten in het gehele Indiase halfrond. Van […]

Bekijk het recept
Chingri Macher Malai recept

Bangladesh – Chingri Macher Malai Curry Recept

Recept voor Chingri Macher Malai Dit recept voor Chingri Macher Malai uit Bangladesh is om je vingers letterlijk bij af te likken. Veel curry’s uit Bangladesh zijn megaheet, Chingri Macher Malai is eigenlijk een mild zusje van de bekende überpittige Bengaalse curry’s. De smaak is sterk maar verfijnd, er zit geen knoflook door, en het witte maanzaad geeft een kleine bitterheid die ik niet eerder proefde in een curry. De garnalen peuzel je met je handen naar binnen en de smaken vloeien rijkelijk je mond in. Doe een slabbetje om of neem andere voorzorgsmaatregelen om je kleding te beschermen want dit is een hoog risico vlekken-op-je-shirt-gerecht. Wij aten dit met […]

Bekijk het recept
recept cocktail passievrucht

Saint Kitts and Nevis – Killer Bee Cocktail

Ik ben sinds 2015 bezig met een culinaire reis om de wereld. Ik kook van elk land één of meerdere nationale gerechten. Saint Kitts and Nevis is een eiland met 52.000 inwoners. Bij kleine landen zoals Saint Kitts and Nevis is het soms moeilijk om recepturen te vinden. Na grondig onderzoek kwam ik uit bij deze cocktail, het bekendste drankje van dit eiland in de Caribische oceaan. Een mix van passievrucht, honing, bruiswater, golden rum, zwarte peper en nootmuskaat. En zoals een cocktail bedoeld is, je proeft de alcohol bijna niet (tot je opstaat uit je stoel merk je er eigenlijk niets van). Je kan ‘m zo sterk maken als […]

Bekijk het recept
Ierland - Blauwe Kaas tomatensoep-1

Ierland – Blauwe Kaas Tomatensoep

De soeptocht Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Voor de 16e soep die ik gemaakt heb ben ik in Ierland aanbeland. Ik wilde twee ultieme comfortfood soepen maken, eerder kookte ik daarvoor de Canadese Kaasoep. Een ware calorieënknaller was dat. In deze lijn heb ik nu de Ierse Blauwe Kaas Tomatensoep gemaakt. Deze stond al een tijdje op mijn lijstje maar kwam er niet van omdat ik met een blauwe kaashater samenwoon. In Ierland worden verschillende soorten blauwe kaas geproduceerd, waaronder Cashel Blue en Crozier Blue. Ik kon deze niet vinden hier in Nederland maar heb eentje van de Engelse […]

Bekijk het recept
Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-13

Servië – Ajvar

Over Ajvar Mensen die in Kroatië op vakantie zijn geweest kennen dit waarschijnlijk omdat het op elke hoek van de straat verkocht wordt. Je maakt dit door paprika en aubergine te roosteren op de barbecue totdat deze volledig zwartgeblakerd zijn, vervolgens verwijder je de verbrande schil en pureer je het vruchtvlees met smaakmakers tot een geheel. Resultaat is een fijne saus met een rokerige smaak. Gebruik: Je kan Ajvar gebruiken als saus bij chips, als beleg op (gersoosterde) broodjes of als bijgerecht bij vlees. Dit recept maakt deel uit van een uitgebreider recept waarin ik beschrijf hoe je een nationaal gerecht uit Servië kan maken. Lepinja met Cevapi, Kajmak, Ajvar […]

Bekijk het recept