Ierland - Blauwe Kaas tomatensoep-1

Ierland – Blauwe Kaas Tomatensoep


Ierland - Blauwe Kaas Tomatensoep

Kroegsoep uit de pub in Dublin

Ierland - recept: Blauwe Kaas tomatensoep

De soeptocht

Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Voor de 16e soep die ik gemaakt heb ben ik in Ierland aanbeland. Ik wilde twee ultieme comfortfood soepen maken, eerder kookte ik daarvoor de Canadese Kaasoep. Een ware calorieënknaller was dat. In deze lijn heb ik nu de Ierse Blauwe Kaas Tomatensoep gemaakt. Deze stond al een tijdje op mijn lijstje maar kwam er niet van omdat ik met een blauwe kaashater samenwoon. In Ierland worden verschillende soorten blauwe kaas geproduceerd, waaronder Cashel Blue en Crozier Blue. Ik kon deze niet vinden hier in Nederland maar heb eentje van de Engelse buren geleend: Blue Stilton. een pittige kaas van koemelk.

De Blauw Kaas Tomatensoep

In Ierland is een wereldberoemde pubcultuur. Elke middelgrote stad in Nederland heeft wel een Ierse Pub waar vaak live muziek wordt gespeeld en waar je voetbal kan kijken. In Ierse pubs wordt vaak soep geserveerd. Je kan een heel boek schrijven over Ierse soep recepten. Blauwe Kaas Tomatensoep is daar één van. Ik had al cravings naar deze soep voordat ik 'm gegeten had en hij stelde niet teleur. Een zeer romige, hartige en licht pittige soep waarbij je naar elke hap alleen maar meer wil eten. Gevaarlijk lekker dus.

Vega?

Je kan deze soep maken met bacon/ontbijtspek blokjes, of je maakt een vega variant door Vegan Speckreepjes te gebruiken. Deze vleesvervanger heeft een mooie rokerige smaak en voldoende zoutgehalte. Je kan de kippenbouillon vervangen door paddenstoelenbouillon of groentebouillon. Succes!

Ierland - Recept Blauwe Kaas tomatensoep

 

Ierland - Blauwe Kaas tomatensoep-1

Ierland - Blauwe kaas tomatensoep

Comfortfood uit de pub in Dublin (ook voor vega's)
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Gang Soep
Keuken Ierland
Porties 6

Equipment

  • Oven + bakpapier
  • Staafmixer of blender
  • Soep- of gietijzeren pan

Ingrediënten
  

  • 8 grote rijpe vleestomaten Gehalveerd en zaad verwijderd
  • olijfolie
  • 150 gram bacon of ontbijtspek (in een blok) Vega: deze vervangen door ' vegan speckreepjes'
  • 1 eetlepel roomboter
  • 2 middelgrote uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortels Of een halve winterpeen
  • 30 gram bloem
  • 1250 ml kippenbouillon Vega: vervangen door paddenstoelenbouillon
  • 250 gram blauwe kaas Bijv. Stilton, of Ierse blauwe kaas zoals Cashel Blue, of Crozier Blue.
  • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • 100 gram kookroom bij voorkeur rond de 20% vetgehalte. Een vettere room kan je eventueel mengen met volle melk.

Garnering

  • croutons
  • peterselie fijn gehakt
  • paar cherry tomaatjes gehalveerd

Instructies
 

Bereid de tomaten

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Was de tomaten en snijd deze in 4 kwarten. Verwijder de zaadjes en het vocht met een lepel.
    Ierland - Blauwe Kaas tomatensoep-5
  • Pak een ovenrooster en bedek deze met bakpapier. Leg de tomaten met de snijdkant naar boven en besprenkel licht met olijfolie. Doe de tomaten in de oven voor ongeveer 35 minuten.
  • Haal de tomaten na 35 minuten uit de over.
    tomaten geroosterd

De soepbasis

  • Snijd de bacon in blokjes. Snipper de uien, snijd de wortel, bleekselderij en de knoflook.
  • Pak een soep- of gietijzeren pan. Bak de bacon in 1 eetlepel olijfolie tot deze bruint en knapperig wordt. Haal de bacon uit de pan, laat de olie en het bakvet in de pan zitten.
  • Bak de ui, wortel en bleekselderij op middelhoog vuur totdat de ui zacht is. Bak de knoflook twee minuten mee.
  • Voeg de bloem en 1 eetlepel roomboter toe aan de groente. Roer goed door totdat de bloem oplost.
  • Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Roer regelmatig door.

De soep bereiden

  • Verkruimel de blauwe kaas, en voeg dit toe aan de pan terwijl de soep kookt zodat de kaas oplost. Blijf regelmatig roeren.
  • Voeg de tomaten, zwarte peper en kookroom toe. Pureer alles met een staafmixer of blender tot je een gladde maas overhoudt.
  • Voeg de bacon toe aan de soep, roer door en breng op smaak met zout en peper.

Opdienen

  • Dien de soep op met gehakte peterselie, croutons, een halve cherry tomaat en wat zwarte peper.
Trefwoord Blauwe Kaas, Ierland, Soep, Tomaten

 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.