Recept Burkina Faso - Zoom Koom (Eau de Bienvenue) + prachtige muziek van Victor Démé
Tropisch drankje met tamarinde, ananas en gierstmeel

Recept voor Zoom Koom
Zoom Koom is een bekende drank in Burkina Faso en Ghana. Zoom betekent meel, en Koom betekent water. Meelwater dus. Dit slaat op het gebruik van gierstmeel in het drankje. Ik kan je verzekeren dat het drankje beter smaakt dan de letterlijke vertaling doet vermoeden. Dit recept voor Zoom Koom gebruikt tamarinde voor het zuur, ananas voor het zoete, en chili en gember voor een lekkere pit. Het gierstmeel maakt dat de structuur lekker vol is. Je moet dit drankje met veel ijs drinken om de beste smaak te beleven! Zoom Koom is een ‘ welkom in mijn huis drank’ en wordt doorgaans geserveerd aan gasten. Met dit recept kan je ‘m zelf maken!
Over de ingrediënten
Gierstmeel wordt ook wel de moeder aller granen genoemd. De smaak van gierstmeel is zacht en zoet en bevat geen gluten. Ik heb zelf gewoon een zak gierst gekocht en hier een meel van gedraaid, maar je kan dit ook voorverpakt kopen. Bij Pit&Pit kan je gierstmeel online bestellen. Een vervanger voor gierstmeel is Sorghum meel. Dit kan je kopen bij de natuurwinkel zoals Holland & Barett.
Tamarindepeulen kan je kopen bij de beter gesorteerde toko’s. Ik vond een doosje bij de lokale Turkse supermarkt maar ik weet dat veel Aziatische toko’s dit ook verkopen. Tamarinde is licht zuur, en gedroogd voelt de structuur een beetje zoals een dadel. De tamarinde kan je gewoon uit het vuistje eten als een soort snoepjes. Als je Tamarinde overhoudt kan je dit dus los opeten, of gebruiken in een curry of wokgerecht.
Review over de smaak van Zoom Koom
“Steffan Jansen ik heb een fles van de Zoom Koom aan mijn buurvrouw gegeven haar feedback; “Een drank met heerlijke tropische tinten met een scherpe bite. Het voelt als de tropen…strand en zon.
Tip: Zoom Koom in een grootglas met veel ijsblokjes drinken”.????”
Eerst een stukje muziek uit Burkina Faso: Victor Démé
Voor we beginnen met het Zoom Koom recept, deze clip is van Victor Démé. Het nummer heet Djon Maya en is één mijn favoriete nummers aller tijden. Victor Démé droomde er van om artiest te worden, hij kwam rond met het spelen van covers van bekende Afrikaanse artiesten als Youssou ‘N Dour en Salif Keita. Victor bleeft daarnast ook zijn eigen materiaal schrijven, in 2007 werd zijn muziek ontdekt en uitgebracht in Europa. Het album werd goed ontvangen en er werden 40.000 platen verkocht. Victor Démé overleed in 2015 aan de gevolgen van malaria, maar zijn muziek leeft gelukkig voort.
Dit nummer barst van de emoties, en wordt met een rauwe maar fijne stem gebracht. Echt ongekend. Ik ben al een tijd aan het onderzoeken waar dit liedje over gaat, maar ik kan nergens een vertaling vinden, mocht iemand hierbij kunnen helpen, laat het me weten in de reacties hieronder!
Clip start op 0:15 seconden.
Een nummer om stil van te worden. Je kan meer muziek vinden van Victor Démé op Spotify! Ik heb zelf een toffe playlist met veel Afrikaanse muziek die hier te vinden is.
Nu weer verder met het recept, de tamarindepeulen:

De Tamarindepeulen. Breek de buitenste schil tussen duim en wijsvinger om ze te pellen.

Gepelde tamarindepeulen, klaar om te koken in water.

Gierst, een kleine graansoort. Glutenvrij en voedzaam.

Ik heb de gierst in een foodprocessor gemalen, je kan ook kant en klare gierstmeel kopen (stuk makkelijker), of vervangen door sorghum meel.

Burkina Faso - Zoom Koom
Equipment
- Blender, foodprocessor of goede staafmixer
- Fijne zeef of kaasdoek
Ingrediënten
Voor het tamarindewater
- 300 gram tamarinde Dit kan je kopen bij de meeste toko's. Vaak geproduceerd in Zuidoost Azië
- 1,5 liter water
Voor het drankje
- 100 gram gierstmeel
- 100 gram suiker of minder naar smaak
- 2 stukjes gember, 3 cm per stuk geschild
- 1 ananas geschild en in blokjes
- 1 snufje chilipoeder naar smaak
Voor het serveren
- ijsklontjes
- 1 limoen
Instructies
Voorbereiding: maak het tamarinde water
- Dop de tamarinde door de buitenste schil open te breken en het membraan dat eraan vast zit te verwijderen.
- Doe de tamarindepeulen in een diepe pan met water en breng aan de kook.
- Kook ongeveer 30 minuten en plet de tamarinde af en toe met een houten lepel, spatel of stamppot stamper.
- Zet het vuur na 30 minuten uit. Eenmaal afgekoeld, zeef je de vloeistof door een kaasdoek of fijne zeef, de vaste stoffen kunnen de prullenbak in. Het tamarindewater is nu klaar voor gebruik. (ook lekker om even te proeven)
Maak het drankje klaar
- Doe de blokjes ananas en de gember in een blender of foodprocessor en mix tot een glad mengsel.
- Voeg vervolgens het gierstmeel toe. Mix het geheel een paar minuten totdat alles er glad uitziet.
- Voeg tamarindewater, suiker en eventueel chilipoeder toe.
- Meng opnieuw goed. Giet door een fijne zeef. Serveer met ijs en een schijfje limoen.
Maak er een cocktail van
Zoom Koom met rum is een knaller van een cocktail. Schenk een rijkelijke hoeveelheid Golden Rum in, serveer met ijs. Door de zoete en sterke smaak van de Zoom Koom proef je de alcohol bijna niet, precies zoals een cocktail bedoeld is!

Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
Heerlijk drankje, duidelijk uitgelegd.