Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-13

Servië – Ajvar


Servië - Ajvar

Aubergine-Paprika Dip

Recept voor Ajvar

Over Ajvar

Mensen die in Kroatië op vakantie zijn geweest kennen dit waarschijnlijk omdat het op elke hoek van de straat verkocht wordt. Je maakt dit door paprika en aubergine te roosteren op de barbecue totdat deze volledig zwartgeblakerd zijn, vervolgens verwijder je de verbrande schil en pureer je het vruchtvlees met smaakmakers tot een geheel. Resultaat is een fijne saus met een rokerige smaak.

Gebruik:

Je kan Ajvar gebruiken als saus bij chips, als beleg op (gersoosterde) broodjes of als bijgerecht bij vlees. Dit recept maakt deel uit van een uitgebreider recept waarin ik beschrijf hoe je een nationaal gerecht uit Servië kan maken. Lepinja met Cevapi, Kajmak, Ajvar en gemarineerde rode ui.

 

 

 

 

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-13

Servië - Ajvar

Dip van gegrilde aubergine en paprika
Bereidingstijd 1 uur
Gang Barbecue
Keuken Balkan
Porties 6

Equipment

  • Barbecue
  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 5 rode paprika's Samen ongeveer 1 kilo
  • 1 grote aubergine
  • 5 tenen knoflook
  • 60 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Steek je barbecue aan. Leg de kolen aan één kant zodat je een warm (directe) en een koelere (indirecte) kant hebt. Verwijder het rooster, we grillen direct op de kolen.
  • Leg de paprika's op de kolen. Grill tot ze helemaal zwart zijn, draai zo nu en dan om, dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Doe de paprika's vervolgens in een grote kom en bedek deze met plasticfolie. Laat ongeveer 20 minuten nagaren en afkoelen. Verwijder dan de verkoolde schil en zaadlijsten aan de binnenkant van de paprika's.
  • De aubergine; prik de schil van de aubergine met een vork op meerdere plekken in om ontploffing tegen te gaan. Leg de aubergine op de koelere kant van de grill maar tegen de kolen aan. Dek de BBQ af met het deksel en grill tot de huid donkerder wordt en rimpelt, ongeveer 30 minuten, halverwege eenmaal draaien voor gelijkmatige garing. Haal de aubergine uit de kolen en laat hem ongeveer 10 minuten afkoelen. Halveer de aubergine in de lengte en schep met een lepel het vruchtvlees eruit.
  • Fruit de knoflook ondertussen in een beetje olijfolie.
  • Doe de geroosterde rode paprika's, aubergine en knoflook in een keukenmachine met een stalen mes. Hak alles grof en voeg vervolgens de olie, azijn, suiker, zout en peper toe. Hak/mix verder tot alles fijn.
  • Pak een sauspannetje en zet deze op middelhoog vuur. Laat de Avjar nog 30 minuten pruttelen, zodat deze iets dikker wordt. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  • Je kan de Avjar ongeveer een week bewaren in de koelkast. De Avjar smaakt beter naarmate hij langer heeft kunnen rusten.

 

 

 

 

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-14
Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja- recept

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.