8grote rijpe vleestomatenGehalveerd en zaad verwijderd
olijfolie
150grambacon of ontbijtspek (in een blok)Vega: deze vervangen door ' vegan speckreepjes'
1eetlepelroomboter
2middelgroteuien
3stengels bleekselderij
3teentjesknoflook
2wortelsOf een halve winterpeen
30grambloem
1250 mlkippenbouillonVega: vervangen door paddenstoelenbouillon
250 gramblauwe kaasBijv. Stilton, of Ierse blauwe kaas zoals Cashel Blue, of Crozier Blue.
1eetlepelversgemalen zwarte peper
100gramkookroombij voorkeur rond de 20% vetgehalte. Een vettere room kan je eventueel mengen met volle melk.
Garnering
croutons
peterseliefijn gehakt
paar cherry tomaatjesgehalveerd
Instructies
Bereid de tomaten
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Was de tomaten en snijd deze in 4 kwarten. Verwijder de zaadjes en het vocht met een lepel.
Pak een ovenrooster en bedek deze met bakpapier. Leg de tomaten met de snijdkant naar boven en besprenkel licht met olijfolie. Doe de tomaten in de oven voor ongeveer 35 minuten.
Haal de tomaten na 35 minuten uit de over.
De soepbasis
Snijd de bacon in blokjes. Snipper de uien, snijd de wortel, bleekselderij en de knoflook.
Pak een soep- of gietijzeren pan. Bak de bacon in 1 eetlepel olijfolie tot deze bruint en knapperig wordt. Haal de bacon uit de pan, laat de olie en het bakvet in de pan zitten.
Bak de ui, wortel en bleekselderij op middelhoog vuur totdat de ui zacht is. Bak de knoflook twee minuten mee.
Voeg de bloem en 1 eetlepel roomboter toe aan de groente. Roer goed door totdat de bloem oplost.
Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen. Roer regelmatig door.
De soep bereiden
Verkruimel de blauwe kaas, en voeg dit toe aan de pan terwijl de soep kookt zodat de kaas oplost. Blijf regelmatig roeren.
Voeg de tomaten, zwarte peper en kookroom toe. Pureer alles met een staafmixer of blender tot je een gladde maas overhoudt.
Voeg de bacon toe aan de soep, roer door en breng op smaak met zout en peper.
Opdienen
Dien de soep op met gehakte peterselie, croutons, een halve cherry tomaat en wat zwarte peper.