Succotash Recept – Verenigde-Staten

300 gram limabonen (geweekt, vers of uit pot en voorgekookt) 2 uien 2 tenen knoflook 250 gram cherry tomaten 1 el suiker 8 takjes tijm 1 klein blikje mais 50 gram ontbijtspek, gesneden in plakjes van 2 bij 2 cm 2 eetlepels roomboter Sap van een halve citroen Peper en zout Bak het spek in een klein beetje olijfolie, en fruit de ui en de knoflook in dezelfde pan. Doe de roomboter erbij. Voeg de limabonen toe, en roer één a twee minuten goed door. Snijd ondertussen de cherry tomaten in twee helften en voeg deze toe, samen met de tijm en de eetlepel suiker. Breng op smaak met peper […]

Bekijk het recept

Musakhan recept uit Palestina

Over Musakhan Dit recept voor Musakhan is één van mijn favoriete gerechten van de Midden-Oosterse keuken. Ik maakte kennis met di gerecht toen ik dit zag bij het tv-programma ‘Ainsley eats the streets’ op Netflix. Musakhan is een heerlijk gerecht met malse kip, frisse sumac en zachte glazige ui die een ronde filmende smaak aan het gerecht geeft. Het gerecht wordt afgemaakt in de over met een rijkelijke laag pijnboompitten. Als je dit recept hebt gemaakt waan je je even in het Midden Oosten. Van alle gerechten die ik tot dusver heb gekookt (150+ uit meer dan 80 landen), is Musakhan zeker één van mijn favorieten.  Gemakkelijk Recept Ik promoot […]

Bekijk het recept

Za’atar – Libanon

Za’atar – Libanon Zelf je kruidenmengsel maken Wat heb je nodig om za’atar te maken?4 eetlepels (wilde) tijm 1 eetlepel marjoraan (of anders oregano) 3 eetlepels sumac ½ theelepel komijnzaad ½ theelepel korianderzaad ½ theelepel fenegriek 1/2 steranijs ½ kaneelstokje 1 tl zout (naar smaak) 3 eetlepels sesamzaad Za’atar – recept voor kruidenmengsel Za’atar – DIYRooster de sesamzaadjes in een koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Rooster de komijnzaadjes, korianderkorrels, steranijs, kaneel, en fenegriek in een koekenpan. Maak deze specerijen tot een poeder in een vijzel of koffiemaler. Voeg de tijm, marjoraan en sumac toe aan de sesamzaadjes. Mix alles met het specerijenpoeder. Breng op smaak met zout. Om te gebruiken […]

Bekijk het recept

Een reis door Italië in 10 klassieke pasta’s

– 250 gram spaghetti of andere lange pasta – 500 gram rijpe tros of roma tomaten, vruchtvlees verwijderd en in blokjes. – 3 teentjes knoflook, fijngehakt – 1 gedroogde chili peper, of meer, naar smaak – extra vergine olijfolie – 25 gram verse basilicum – 100 gram pecorino (Italiaanse schapenkaas) – halve eetlepel suiker – peper en zout Fruit de knoflook en de fijngehakte chili kort aan in wat olijfolie. Kook ondertussen de pasta al dente met wat zout. Voeg de blokjes tomaat toe. Bak circa 10 minuten, tot de tomaat zacht is en soort papje wordt. Hak de basilicum fijn en voeg toe, laat nog even mee pruttelen. Voeg […]

Bekijk het recept

Ash-e Anar – Iran

250 gram basmati rijst 500 gr kalfsgehakt 125 gram gele spliterwten 2 uien, fijngesneden 3 knoflooktenen, fijngesneden 1 redelijke bos peterselie, 1 bos lente ui (groene deel). Beide fijngesneden 2 el fijngesneden mint 1 el fijngesneden dragon (gebruik droge kruiden als je deze niet kan vinden) 200 ml granaatapelmelasse of 120 ml granaatappelsap-concentraat met een beetje suiker naar smaak 1 el kurkuma, gemalen geelwortel Zout en peper Olie Ter garnering: beetje munt, of granaatappelpitjes.

Bekijk het recept

Galbi – Zuid-Korea

1 kilo dun gesneden entrecote (vraag je slager of hij dit wil doen, ca 8 mm per plakje 200 ml soja saus 130 gram suiker 50 ml honing 50 ml sesamolie 75 ml sprite (7up) 25 ml Mirin (te koop bij de Aziatische toko, dit is een rijstwijn die je evt kan vervangen door Sherry) 6 tenen knoflook, fijn gehakt 4 lente uitjes, fijn gesneden 1 Aziatische peer, geschild, klokhuis eruit en dan geraspt / of zeer fijn gehakt. Deze peer vind je bij de Aziatische toko, of soms bij de Turkse winkel (gaat ook wel door het leven als Nashi peer) 1 eetlepel zwarte peper kleine hand vol sesamzaadjes

Bekijk het recept

Morasa Polow – Iran

Morasa Polow – Iran Juwelenrijst met heel veel attributen Dit gerecht is één van mijn favorieten van de Perzische keuken. In Iran hebben ze ‘rijst koken’ tot een ware kunst verheven. Bij Oud & Nieuw feesten of bruiloften is het dit gerecht dat de show steelt. Dit is waar de gemiddelde Iraniër z’n hart sneller van gaat kloppen; de juwelenrijst. Van oudsher traditioneel geserveerd op bruiloften, maar ook toegestaan op een reguliere Hollandse doordeweekse avond. De ingredienten uit dit gerecht zijn alleen schaars en duur. Voor de Iraniër met een kleine portemonnee niet te veroorloven, maar ook hier in Nederland moeilijk te verkrijgen. Vooral voor de ‘berberis’ moest ik even […]

Bekijk het recept

Khoresh Bademjan – Iran

Khoresh Bademjan – Iran Perzische stoofpot met lamsvlees en aubergine Ingrediënten: 500 gr. lamsschouder, in blokjes 2 grote aubergines, geschild en in dunne plakjes (0,5 cm) 2 tomaten 1 el suiker 1 ui, fijn gesneden 2 teentjes knoflook, fijn gehakt olijfolie 1 klein blikje tomatenpasta 3 glazen water, c.a. 600 ml 1 kaneelstokje 1/2 el kurkuma Zout en peper Sap van een halve limoen Geroosterd sesamzaad, ter garnering Recept voor Khoresh BademjanSnijd de plakjes aubergine op een dikte van ca. 5 milimeter. Breng deze op smaak met peper en zout. Bak ze in de pan, het liefst in een grillpan. Een bbq is nog beter! Fruit daarna de knoflook en […]

Bekijk het recept

Khoresh Fesenjan – Iran

Khoresh Fesenjan – Iran De magische combinatie van walnoot en granaatappel Ingrediënten: • 2 uien, heel dun gesneden • Olie • 800 gram kippendij • 250 gram walnoot • 60 ml koud water • 250 ml granaatappelconcentraat • Zout / peper • Granaatappelpitjes en walnoot ter garnering Recept voor Khoresh Fesenjan1. Frituur de uien in een koekenpan tot deze goed doorbakken zijn en licht bruin kleuren 2. Gebruik een keukenmachine of staafmixer om de walnoot zeer fijn te malen. Mix het walnoot poeder met 60 ml koud water. Het walnootmengsel blijft dik en wordt licht beige van kleur. 3. Doe een beetje olie in een pan met een dikke bodem, […]

Bekijk het recept

Brazilië – Pão de Queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

Verwarm de oven eerst voor op 200 graden. Daarna: Mix de melk, water, olie, en zout in een pan. Roer goed door (het zal niet goed mengen maar dat is niet erg), breng aan de kook op middelhoog vuur Pak een grote kom waarin je gemakkelijk kan mixen en kneden. Als de melk kookt, schenk dit bij de bloem. Mix en kneed het deeg goed, tot je een zeer plakkerig deeg hebt (in sommige recepten gebruiken ze een mixer, dit hebben wij niet geprobeerd) Kneed dan ook de eieren door het mengsel, dit lijkt moeiijk te gaan en dat is het ook, maar je moet even geduld hebben Na de […]

Bekijk het recept