Finland – Recept voor Kalakukko

Voor het deeg:

 – 450 gram roggemeel
 -150 gram bloem
3 eiwitten
 – Ca.. 300 ml water

 – 25 gram boter (bak- of roomboter)

 Voor de vulling:

 – 500 gram filet van zalm / zalmforel / forel. Of koop gehele vissen als je zelf wil fileren.
 – 100 gram ontbijtspek
 – 100 gram schouderham
 – 1 sjalotje
 – 2 el olijfolie
 – peper en zout
 – handjevol rijst

 Deegroller, bakpapier, alumimium folie

 

Maak het deeg: 1. Pak een grote kom en mix de bloem met het roggemeel. 

 2. Voeg de eiwitten en beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg tot een flexibele massa. Als het deeg te veel […]

Bekijk het recept

Senegal – Recept voor Yassa

  Senegal – Yassa Stappenplan: 1. Snijd 2 uien in ringen. Doe de ui, en alle kip in een grote kom. Smeer de kip in met mosterd. Dek af en zet 30 minuten koel weg. 2. Pak een braadpan of een grote wok. Veeg de marinade grofweg van de kip af, maar gooi het niet weg. Braad de kip in olie tot de buitenkant lichtbruin gekleurd is. Voeg ondertussen de rest van de marinade, de uien en ook de knoflook toe. 3. Doe alle mosterd in de pan en voeg direct het bouilon blokje en water toe. Zorg dat alle kip onder water staat. Laat het op laag vuur 10 […]

Bekijk het recept

Nederland – Recept voor Bitterballen

500 gram sucade 
200 gram roomboter
 150 gram bloem
 2 runderbouillon blokjes
 3 eieren 
1 pakje grof paneermeel
 300 ml water
 Nootmuskaat 1. Snijd het rundvlees in stukjes. Bak het aan op hoog vuur en zorg dat alle kanten goed dichtgeschroeid zijn. 

Het kan zijn dat er veel vocht vrijkomt bij het bakken. Pak dan een tweede koekenpan om het vlees in twee etappes goed dicht te schroeien. Voeg in zo’n geval na het bakken het vocht en het vlees weer bij elkaar.

 2. Als al het vlees goed dichtgeschroeid is, zet je het vuur lager. Voeg de boter, de bouilonblokjes en het water toe. Roer het mengsel door en […]

Bekijk het recept

Algerije – Recept voor Dolma’s met couscous

Benodigdheden voor 4 personen:

 – Pakje druivenbladeren, 16 stuks (gerenomeerde avondwinkels) 
 – 400 gr. couscous 
- Bouillon blokje (kip, groente)
 Vulling: 

- 500 gram kipfilet
 – 2 tl komijn 
- 1 rode paprika
 – 50 gr walnoten
 – 50 gr dadels zonder pit 
- 1 zoete appel 
- 1 kaneelstokje 
- 1 halve duim verse gember, fijngehakt 

Salade:

 Groente naar keuze. 

 Dressing: 1 el mosterd
1 el honing
 2 el citroensap
 4 el olijfolie
 



Bekijk het recept

Roemenië – Recept voor Pastrami

Roemenië – Pastrami   De pastrami hierboven op de foto is de kerstuitvoering. Je ziet een frambozencoulis, een pompoencreme en een sesamkletskop. Pastrami kan je ook eten zonder tierelantijntjes. Bijvoorbeeld op brood of met wat salade. Hoe dunner gesneden, hoe beter de smaak. 500 gr. dikke lende, in 1 stuk(hert, rund) 

Voor de pekel: Een grote hand vol koriander zaad 
Grote hand vol grof zeezout 100 gram bruine suiker Grote hand vol groffe peperkorrels 

Een rookoven + houtsnippers 1. Gooi alle ingredienten voor de pekel bij elkaar in een blender en maal deze fijn. 2. Bedek de bodem van een schaal met een deel van de pekel. Leg het vlees […]

Bekijk het recept

Antillen – Recept voor Ayaka

Antillen – Ayaka Boodschappenlijstje Bananenbladeren (Toko €1,00 ) 

Vulling: 
600 gr. kipfilet (evt. met baking powder en bloem) 
1 rode paprika 2 x rode chilipeper 
100 gr. gedroogde pruimen, in stukjes gesneden 
50 gr. groene olijven in plakjes 
peper en zout 
1 eetlepel worcester saus 
50 gr tomatenpuree 200 ml kippenbouillon 

Deeg:
 300 ml water 
300 ml melk 2 bekers met maismeel (polenta / funchi) 
2 tl komijnpoeder peper en zout
 75 gram gersapte kaas 
eetlepel suiker 

Touw en kleine satéprikkers Hoe doe je dat? 1. Snijd de kip in stukjes en voeg eventueel baking powder en bloem toe.
 2. Snijd ook alvast de andere ingredienten voor de vulling.
 3. […]

Bekijk het recept

Costa Rica – Recept voor Pastel de Platano

Costa Rica – Pastel de Platano   4 zoete bakbanaan, goed rijp! 
500 gram gehakt
 250 gr gestampte zwarte bonen (toko) 
150 gr geraspte kaas 
2 el ongezoute boter, 
2 el suiker, 
2 el honing 1 ei 
2 tenen knoflook 
1 ui 
3 el sojasaus Keukenkruiden naar smaak 
 Een springvorm is handig maar een ovenschaal kan ook 1. Fruit de knoflook en de ui in wat olie, een pepertje is ook lekker. Voeg het gehakt toe. Goed kruiden, voeg ook de sojasaus toe. Het moet lekker kruidig/pittig zijn. 2. Voeg de zwarte bonen pasta toe aan het gehakt. Lekker mee bakken tot het een mooie massa is. Verwarm de […]

Bekijk het recept

Peru – Recept voor Ceviche



200 gr. witvis (bijv. kabeljauw) 
4 limoenen 1 verse rode peper 1 tl zout en 1 el suiker 
2 avocados 2 grote zoete aardappels 
koriander of peterselieblaadjes 
olie

 + een rechthoekig uitsteekvormpje of iets wat daar op lijkt. 1. Snij de vis in dunne plakjes van 1/2 cm. Leg de plakjes dakpansgewijs in een schaal. 
 2. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in kleine stukjes. Doe de rode peper en het sap van 3 limoenen bij de vis. Voeg ook het zout en de suiker toe. 3. Dek de vis af en zet tenminste 2 uur in de koelkast. De zuren uit de limoenen zorgen dat […]

Bekijk het recept

Indonesië – Recept voor Spekkoek

12 eieren 300 gr witte basterd suiker 500 gr ongezoute roomboter 150 gr gezeefde bloem 2 zakjes vanillesuiker Kruiden: 1 tl nootmuskaat // 2 tl kardamon // 2 tl steranijs // 8 tl kaneel // 2 tl kruidnagel
 Bakpapier Oven met grillstand 
 Mixer
 
Grote kom Springvorm

Bekijk het recept