Roemenië - Pastrami
Benodigdheden voor 10 personen:
De pastrami hierboven op de foto is de kerstuitvoering. Je ziet een frambozencoulis, een pompoencreme en een sesamkletskop. Pastrami kan je ook eten zonder tierelantijntjes. Bijvoorbeeld op brood of met wat salade. Hoe dunner gesneden, hoe beter de smaak.
500 gr. dikke lende, in 1 stuk(hert, rund)
Voor de pekel:
Een grote hand vol koriander zaad
Grote hand vol grof zeezout
100 gram bruine suiker
Grote hand vol groffe peperkorrels
Een rookoven + houtsnippers
Hoe maak je dat?
1. Gooi alle ingredienten voor de pekel bij elkaar in een blender en maal deze fijn.
2. Bedek de bodem van een schaal met een deel van de pekel. Leg het vlees op de pekel en bedek met de rest van het mengsel.
Sluit de schaal af en zet 24 uur in de koelkast. Na 24 uur zul je zien dat het vlees veel vocht verloren heeft.
3. Haal de pekel van het vlees af. Dep het vlees goed droog met een keukenpapier.
4. Doe het vlees in een rookpannetje. Het vlees moet koud gerookt worden! Zet het vuur aan en wanneer het zaagsel begint te roken sluit je de rookpan af en doe je het vuur weer uit. Doe dit 4 keer een half uur, 2 uur in totaal.
5. Haal het vlees uit de rookpan. Je kunt er nu dunne plakjes afsijden.
Je kunt het vlees ook eerst in plastic folie wikkelen, strak. Dit even in de vriezer aanvriezen, niet bevriezen. Zo kan je er nog beter dunne plakjes van snijden.