Griekenland – Lamskoteletten op Griekse wijze

8 lamskoteletten 4 tenen knfolook, fijn 4 sprieten rozemarijn, fijngehakt 2 el fijngehakte verse orenago (of 1 el gedroogde) sap van een 3/4 citroen zeste van een halve citroen (goed gewassen en dun geraspt) 40 ml olijfolie peper en zout naar smaak Maak met een vijzel een pasta van de rozemarijn, citroenzeste, oregano en knoflook. Breng deze op smaak met peper en zout. Mix met de olijfolie en het citroensap. Smeer de koteletten in en zet deze afgedekt in de koelkast. Ze tenmiste een aantal uur (liever een dag) weg. Haal het vlees minimaal 15 minuten vantevoren uit de koeling, grill op de barbecue. Als je geen barbecue hebt kan […]

Bekijk het recept

Griekenland – Recept voor Keftedes

2 sneetjes oud wit brood 3 el bloem 1 kop melk 1 kg gehakt 1 ui, fijn gesneden 4 teentjes knoflook, fijngehakt 2 el verse oregano, fijngehakt 1 el munt, fijngehakt 2 tl witte wijnazijn 2 geklopte eieren 1/4 tl nootmuskaat olijfolie zout en peper Pita broodjes Serveer deze gehaktballetjes bijvoorbeeld met deze Tzatziki Leg de broodjes op een bord. Bedruip met de melk en laat intrekken. Doe het gehakt samen met de ui, knoflook, oregano, witte wijnazijn, nootmuskaat, ei en munt in een kom. Knijp het brood uit en kruimel dit over het gehakt, breng op smaak met peper en zout. Draai mooie kleine ronde balletjes (denk aan IKEA […]

Bekijk het recept

Griekenland – Recept voor Tzatziki

1 komkommer, geraspt 400 gram Griekse yoghurt 2 teentjes knoflook, uitgeperst 2 el fijngehakte dille, vers 1 eetlepel olijfolie sap van 1/4 citroen zout en versgemalen zwarte peper Leg een schone theedoek op een fijne zeef. Leg de komkommer erin en druk het vocht eruit. Leg de komkommer in een schaal. Voeg de andere ingredienten toe, roer goed door en breng op smaak met peper en zout. Zet de tzatziki koel weg en laat minimaal 2 uur (of een nacht staan) voordat je ‘m serveert!

Bekijk het recept

Griekenland – Recept voor Spanakopita

– 10-12 blaadjes filodeeg – olijfolie – 800 gram verse spinazie – 2 teentjes knoflook – 6 lente uitjes – preiwit van 1 prei – rode ui – 20 gram verse dille – 3 eieren – 300 gram feta – peper en zout Pak een grote wok of sauspan. Fruit de ui voor 5 minuten, voeg de knoflook toe en fruit mee op laag vuur. Voeg de (gewassen) spinazie toe. Bak deze 8-10 minuten mee met de deksel op de pan, roer af en toe door. Zorg dat de spinazie slinkt en giet overmatig vocht eventueel af door een zeef. Haal dan van het vuur, als de spinazie afgekoeld is […]

Bekijk het recept

Italië – Recept voor Porchetta

Italië – Recept voor Porchetta Langzaam gegaard varkensvlees Boodschappenlijstje, voor 8 personen: Voor dit recept heb je een barbecue nodig waarmee je de temperatuur kunt reguleren op 120-150 graden! – 2 kg buikspek Je kan het vlees laten snijden door een slager, of dit zelf doen (filmpje) – zout & peper – 70 ml sherry (whiskey / cognac doet ook wonderen) – 200 ml droge witte wijn – 2 el olijfolie – 1 ui, fijn gehakt – 5 tenen knoflook, fijn gehakt – 20 salie blaadjes – 4 rozemarijn takjes, alleen de blaadjes – 8 tijm takjes , alleen de blaadjes – 75 gr broodkruim – 30 gr pijnboompitten – […]

Bekijk het recept

Italië – Recept voor Fettuccine Alfredo

Pasta Alfredo werd in 1914 bedacht door Alfredo di Lelio. Dus ja, Alfredo bestond echt! En vorig jaar vierde dit gerecht zijn jubileum. Hij kookte fettuccine (brede lintpasta) en bracht dit op smaak met boter en Parmezaanse kaas in zijn restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome. Leuk om te weten: het restaurant aan de Via della Scrofa 104 bestaat nog steeds, en je kunt er uiteraard nog steeds het beroemde gerecht bestellen. (Bron: Culy.nl) 500 gram fettuccine / tagliatelle 225 gram boter 300 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas 20 blaadjes salie teentje knoflook, fijngehakt uitje, fijngehakt peper en zout 1/3 bolletje verse nootmuskaat, geraspt Kook de pasta met een paar […]

Bekijk het recept

Italië – Recept voor Spaghetti Puttanesca

Puttanesca betekent letterlijk ‘in de stijl van een hoer’, het is afgeleid van het woord ‘putta’, wat in het Italiaans ‘hoer’ betekent. Dit is op haar beurt weer afgeleid van het Latijnse woord ‘puttana’, wat staat voor ‘stinkend’. Net als bij veel gerechten zijn er veel verklaringen over de oorsprong van het gerecht. maar in dit geval vooral over de naamgeving. De eerste verklaringen voor de naam van deze hoerenpasta komen van het feit dat deze zeer snel te bereiden is. Zo wordt er gedacht dat prostituees deze pasta veelal voor zichzelf bereiden, zodat ze daarna maximaal anderen konden berijden. Andere verhalen vertellen dat mannen in de wachtkamer van het […]

Bekijk het recept

Italië – Recept voor Spaghetti Carrettiera

– 250 gram spaghetti of andere lange pasta – 500 gram rijpe tros of roma tomaten, vruchtvlees verwijderd en in blokjes. – 3 teentjes knoflook, fijngehakt – 1 gedroogde chili peper, of naar smaak meer – extra vergine olijfolie – 25 gram verse basilicum – 100 gram pecorino (Italiaanse schapenkaas) – halve eetlepel suiker – peper en zout Bak de knoflook en de fijngehakte chili kort aan in wat olijfolie. Kook ondertussen de pasta al dente met wat zout. Voeg de blokjes tomaat toe. Bak circa 10 minuten, tot de tomaat zacht is en soort papje wordt. Hak de basilicum fijn en voeg toe, laat nog even mee pruttelen. Voeg […]

Bekijk het recept

Italië – Bucatini all’amatriciana

400 g bucatini 400 g tomaten 250 g wang- of zuurkoolspek 125 ml droge witte wijn 100 gr parmezan extra vierge olijfolie zout, zwarte peper Peterselie / Basilicum ter garnering Snij het spek in blokjes, bak bruin en zet apart. Kook de pasta al dente. Was en snijd de tomaten. Bak ze in dezelfde pan die je gebruikt voor het spek op hoog vuur. Doe er een half glas witte wijn bij en zout ze licht. Wanneer de tomaten zacht zijn, de spekblokjes toevoegen. Voeg de pasta toe, mix goed door elkaar. Voeg de halft van de kaas toe en bak even kort mee. Serveer met kaas en garnering, peper […]

Bekijk het recept

Afghanistan – Recept voor Kaddo Bourani

Dit gezonde gerechtje past prima in een Hollands AVG (Aardappel-Vlees-Groente) – dieet. Wil je het echt goed doen, dan maak je er een Afghaanse King Deal van, deze komt met Qabuli Palow (recept), de nationale trots van Afghanistan is een soort pilaf met veel toeters en bellen zoals pistache en rozijn. Maak er een Lamskorma (recept) bij en je bent verzekerd van een gouden driehoek. Zo leer je Afghanistan op een andere manier kennen dan je gewend bent.

Bekijk het recept