Jamaica – Jerk Chicken

50 ml limoensap 1 kilo kippenpoten   Marinade 4 el bruine rum, 4 el water 75 ml sushi azijn 10 stuks lente ui, fijn gesneden 4 tenen knoflook, fijn gesneden 1 habanero peper (met of zonder zaden, naar keuze), fijn gesneden 2 el olie 4 tl gedroogde piment, 4tl  gember, 4 tl kaneel, 4 tl nootmuskaat, 4 tl bruine suiker 2 tl zout, 2 tl zwarte peper Saus 2 tl van bovenstaande marinade 3 el sojasaus 100 ml ketchup     Voorbereiding Eerst maak je de marinade en de saus, dit kan een dag van te voren, maar enkele uren (minimaal 4 uur) is ook prima. Maak de jerk marinade. […]

Bekijk het recept

Libanon – Djej Mishwe (gegrilde kip)

6 drumsticks Voor de marinade: 5 el citroensap 5 el witte wijn azijn 5 el olijfolie Knoflookpasta, van 3 tenen (Techniek) Chilipoeder, 1 tl Libanees 7 kruidenmengsel, 2 el (Zelf maken, recept) Zout naar smaak 1. Mix de ingrediënten voor de marinade. 2. Laat de kip tussen de 6 en 24 uur marineren, afgedekt en gekoeld. 3. Steek je bbq aan, grill de drumsticks en draai geregeld om. Zo voorkom je dat ze aanbranden. 4. Gebruik een kwastje om de kip in te smeren met marinade tijdens het grillen. 5. Serveer met pita of hummus!

Bekijk het recept

Spanje – Padron Pepers

Deze pepers zijn volgens mij in opkomst in Nederland. In Spanje en Mexico zijn ze al wat langer populair, en ook in Nederland zag ik ze afgelopen jaar steeds vaker bij de marktboer liggen (in de zomer). Deze peper is mild, zacht en neigt meer naar paprika dan naar jalapeños. Het verhaal gaat dat een op de 10 pepers pittig zou zijn, russisch roulette dus. Maar ik heb er al aardig wat op en ben nog nooit een pittige tegengekomen. Het recept is simpel: frituur de pepers in olijfolie op 180 graden, tot ze zacht zijn en verrimpelen. Dep ze eventueel af met een keukenpapiertje en serveer met zeezout.

Bekijk het recept

Filipijnen – Kip Adobo

600 gr kippendijfilet 80 ml sojasaus 120 ml witte wijnazijn 8 tenen knoflook, gekneusd en heel 1,5 tl zwarte peperkorrels, heel 3 laurierbladeren, gedroogd of vers 1. Doe de sojasaus, azijn, knoflook, peper en laurierbladeren in een koekenpan met antiaanbaklaag. Leg de kippendijen naast elkaar in de pan. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat 20 minuten garen op laag vuur. 2. Draai de kippendijen om, en laat nog 10 minuten pruttelen. 3. Haal de deksel van de pan, zet het vuur op middelhoog en breng de saus aan de kook. Draai de kip zo nu en dan om, en kook de saus […]

Bekijk het recept

Italië – Rigatoni alla Paesana

400 gram Rigatoni 400 gram tomaat, in blokjes (uit blik) 1 el suiker 2 rode uien, fijngesneden 2 teentjes knoflook, zeer fijn gesneden 400 gram half-om-half gehakt, ongekruid 30 ml creme fraiche 1 ei Paneermeel, of droog brood Verse Italiaanse kruiden naar smaak; Rozemarijn, Tijm, Salie en Oregano, fijngehakt. (pakketje Albert Heijn: 1,50€) 200 gr geraspte Parmezan of Pecorino Olijfolie, peper en zout.

Bekijk het recept

Turkije – Gözleme

550 gram bloem 2 tl zout 390 ml warm water Olijfolie 2 uien, fijn gesneden 2 teentjes knoflook, fijn gehakt 3 tl paprikapoeder 3 tl komijnpoeder 1 kaneelstokje 500 gr lamsgehakt, ongekruid 300 gr flespompoen, geraspt 250 gr haloumi, geraspt Peper / zout, naar smaak (Optioneel: rode chili peper, tabasco) (deze Gözleme combineert perfect met deze tzatziki)

Bekijk het recept

Curaçao – Dradu

Erik van Houte zit voor een stage op een school op Curacao. In Holland is Erik een doorgwinterde snacker, maar voor Wereldgerecht verwisselt hij de vlampijpen en nierbroodjes voor culinaire hoogstandjes. Vandaag een mooi receptje vanaf de Antillen: Dradu. ” Langs de autoweg op Curacao stond een visser driftig te zwaaien met een enorme vis. De moeite waard om even een kijkje te nemen dus. Voor dat ik het wist hakte zijn vrouw vier flinke moten van een Dradu af. Voor 25 guldens lag deze heerlijke verse vis ’s avonds bij ons in pan. ” Deze vis kan je in Nederland kopen als “goudmakreel”, “mahi-mahi” of “dorado” (niet te verwarren […]

Bekijk het recept
Italië - Rigatoni ai Carciofi

Italië – Rigatoni ai Carciofi

250 gram Rigatoni pasta (of vervangen door Penne) 1 el boter 6 el olie 1 sjalot of ui 2 tenen knoflook 2 takjes rozemarijn 100 gram zwarte olijf 200 gram artisjokkenhartjes (uit pot, vers mag ook maar dan moet je geluk hebben met het seizoen) 150 ml droge witte wijn Zeste, van een halve sinaasappel Zout en peper 1. Snijd de ui, hak de knoflook en de rozemarijn fijn, halveer (en ontpit) de olijfen, boen de sinaasappel voordat je de zeste eraf haalt, laat de artisjok uitlekken. 2. Kook de pasta al dente in zout water 3. Zet ondertussen een sauspan op middelhoog vuur. Voeg de boter, de olie en […]

Bekijk het recept

Oostenrijk – Berner Würstel

Al doet de naam misschien anders vermoeden, de Berner Wurstel is één van de nationale gerechten in Oostenrijk. Ze hebben het er maar druk mee daar in Oostenrijk, nadat ze een gepaneerde varkenslap naar hun eigen hoofdstad hebben vernoemd, nemen ze nu de hoofdstad van een buurland om dit smakelijke snackje te vernoemen. Ik heb zelf een aantal maanden in Oostenrijk gewerkt als snowboardleraar in het Hollandse toevluchtsoord Flachau. Dat is niet ver van een ander wintersportgebied; Zell am See, dat is dus het plekje waar de Berner Wurstl is uitgevonden. Door een seizoen in een van de meest toeristische gebieden van Oostenrijk te werken, is mijn beeldvorming van Oostenrijkers […]

Bekijk het recept

India – Kip Tandoori

1 kilo kippenpoten 200 ml yoghurt Sap van twee limoenen 3 knoflookteentjes, fijngehakt Stukje gember, fijngehakt 2 tl komijnpoeder 1 tl korianderpoeder 1 tl kaneel 1 tl cayenne (meer kan ook, dan wordt de saus roder – en natuurlijk pittiger) 1 tl kardemompoeder ½ tl nootmuskaat ½ tl kruidnagel 1 tl kurkuma (optioneel, geeft een gele ipv rode kleur aan je gerecht) 1 ui, in ringen Zwarte peper / zout Olie In India gebruiken ze soms een rode kleurstof of Kashmiri chili pepers om een rode kleur af te geven. Deze kon ik helaas niet vinden. Voor de volgende tandoori sessie ga ik het met een tl paprikapoeder proberen.

Bekijk het recept