Afghanistan – Recept voor Kabuli Palow

  Dit uitgebreide rijstgerecht past goed bij twee andere lekkere en tradtionele Afghaanse gerechten. Maak er bijvoorbeeld een Lamskorma (Recept) en deze Kaddo Bourani  (Recept) bij. Ennn owja, de wijntip van vandaag is….BIER! Koud gaat dit goedje het beste met kruidig of pittig eten!    Benodigdheden:350 gr Basmati rijst 275 ml water 0,75 dl zonnebloemolie 2 kleine el Kardemom 1 el Garam masala 2 dl Kipbouillon 1 el bruine suiker 1 el witte suiker 100 gr rozijnen 50 gr pistache en 50 gr amandelen, kort aangebakken 2 grote wortels   Recept:Spoel de Basmati rijst met lauw tot warm water tot het water helder blijft. Week de rijst minimaal 30 minuten.Was en schil de wortels en […]

Bekijk het recept

Afghanistan – Recept voor Korma met lam

Afghanistan – Korma met Lam Kruidige saus met kurkuma, tomaat en lamsschouder Een stuk van Afghanistan dat je niet ziet in het nieuws Het recept komt uit het boek ‘The Honey Thief’, geschreven door Najaf Mazari, een Afghaanse vluchteling die woont in Australie. Hij schreef het boek samen met schijver Robert Hillman.. Het boek gaat over de stukken Afghanistan die je niet ziet op televisie. Achterin het boek staan een aantal repcepten die met veel humor zijn geschreven:   ” Okay, the onions. In Afghanistan, we rarely fashion a meal without onions. What the world was like before onions were invented, I cannot imagine. So, the onions, three of them. […]

Bekijk het recept

Verenigde-Staten – Burger – The Great Goatsby

Donderdag 28 mei is het International Burger Day. Daarom hebben wij vandaag een Wereldgerecht Special weten te scoren. Deze burger was winnaar bij de Burger Cook Off-III, onderdeel van een serie burger-bakwedstrijden om zo de ‘De Burgermeester’ van Groningen te bepalen. Restaurant de Boom kwam op het geniale idee om deze Gastronomische Spelen genaamd ‘Dat Geeft De Burger Moed’ te organiseren. De laatste editie en de finale van deze competitie komen er nog aan, dus houd de Facebook in de gaten als je na International Burger Day nog meer burgers wilt eten! Jij hebt nu de primeur om ‘The Great Goatsby’ zelf te bouwen. Chef Ryan Jansen (applaus) heeft speciaal […]

Bekijk het recept

Engeland – Recept voor Beef Wellington

Dit is geen éénpans- eind van de maand gerecht! Dit is één van de koningen in de klassieke keuken. Dit is een echte aanrader als je wil uitpakken voor een grote groep. Je gaat all the way met dit recept dat door twee chefs in DWDD. Wij hebben er wel voor gekozen om de bladerdeeg zelf te maken (dag vantevoren beginnen), de foie gras hebben we om diervriendelijke redenen weggelaten. Wil je een simpele versie van dit recept? Kijk dan eens naar deze klik! of deze klik!. Een stuk makkelijker, sneller en goedkoper, wel veel minder lekker!

Bekijk het recept

Italië – Recept voor Pasta Pesto

250 gr spaghetti of fusilli Voor de pesto: 100 gr verse basillicumblaadjes 1 gepeld knoflookteentje 30 gr pijnboompitten (niet geroosterd) 80 gr pecorino 200 – 250 ml olijfolie, extra vierge peper / zout, naar smaak Als lunchgerecht is deze pasta meer dan voldoende. Wil je dineren dan kan je bijvoorbeeld groene asperges, cherrytomaatjes, zalm of zongedroogde tomaatjes toevoegen. Dit recept is van Eugenio Reggiani. Hij is afkomstig uit Genoa en praat over dit gerecht als een Surinamer over roti. Eigenlijk heb ik hem toegezegd dat ik basilicium uit Genoa zou gebruiken. ‘ Basilico must be from Genoa because it’s the best , the basilico from the other parts is not […]

Bekijk het recept

Italië – Recept voor Spaghetti Carbonara

– 400 gr spaghetti – 2 hele eieren + 2 eidooiers – 1 ui, in kleine stukjes – 150 gr pancetta in stukjes – 100 gr parmezan, geraspt – zout / peper – peterselie om te garneren – Kook de pasta – Bak de pancetta en de ui licht aan – Klop de eieren en voeg wat parmezan en peper toe – Giet de pasta af – Meng de pasta met de pancetta / ui en zet dit op laag vuur – Roer het eimengsel erdoorheen – Serveer met extra parmezan, peper / zout naar smaak – Garneer eventueel met een beetje peterselie

Bekijk het recept

Spanje – Recept voor Gazpacho

Spanje – Gazpacho Koude soep met funky kruiden Lees dit eerst! Dit is een typisch gerecht dat beter smaakt wanneer je het eet in het land van herkomst. Het allerbelangrijkste is namelijk de kwaliteit van de ingredienten. Zijn de tomaten niet in het seizoen, begin er dan niet aan. Ook de tomaten van Dirkie, Appie of Jumbo zijn doorgaans niet goed genoeg. Wat je nodig hebt zijn verse (Franse) vleestomaten. Grote jongens met veel vruchtvlees. Deze zijn vaak te verkrijgen op de markt of bij de Turkse supermarkt. Sommige supermarkten hebben ze wel maar dan betaal je direct de hoofdprijs. Om eerlijk te zijn heb ik zelf niet goed genoeg […]

Bekijk het recept

Spanje – Recept voor Tortilla de Cataluña

– 2 middelgrote uien, gehalveerd en in dunne plakjes – 500 gram aardappels, in kwarten gesneden en vervolgens in plakjes – 100 ml olijfolie om in te bakken – 5 grote of 6 middelgrote eieren – Zout, naar smaak toevoegen Voor een traditionele Spaanse tortilla gebruik je alleen bovenstaande ingredienten. In Catalonië maken ze het gerecht natuurlijk net even anders, ze voegen spinazie en aubergine toe. Dit maakt je gerechtje ineens een stukje gezonder. – 150 gr spinazie – 150 gr aubergine, in blokjes In andere delen van Spanje gebruiken ze ook uitgebakken chorizo, vissoorten zoals tonijn en kabeljauw, doperwten en paprika. Een pepertje en een beetje knoflook is ook […]

Bekijk het recept

Nederland – Traditioneel recept voorApserges

Nederland – Asperges Traditionale Met een zachtgekookt eitje, ham, botersaus en nieuwe oogst aardappelen Voor 4 personen – 1 kg asperges – 300 gr beenham – 500 gr nieuwe oogst aardappelen – 8 eieren – peper en zout Botersaus – bosje peterselie – 35 gr bloem – sap van een halve citroen – 350 ml groentebouillon, liefst zelfgemaakt uit de vriezer. (anders een blokje gebruiken) – 125 gr ongezoute roomboter – snufje nootmuskaat – snufje zout Recept – Schil de asperges met een dunschiller, snijd het kontje eraf – Kook de aardappelen – Breng in een grote (asperge)pan water aan de kook. Voeg een klontje boter en wat zout toe. […]

Bekijk het recept

Madagaskar – Recept voor Romazava (versimpelde versie)

Olijfolie 500 gr kippendij / kipfilet, in blokjes 6 grote tomaten, zonder zaadlijsten en in blokjes 2 gesnipperde uien 5 teentjes knoflook, fijngehakt 5 cm fijngehakte gember 400 gr verse, gewassen bladspinazie Chili vlokken of een verse rode peper, naar smaak Zout en peper +/- 350 gram basmati rijst – Verhit de olie in een wok of grote sauspan – Bak de ui in twee minuten glazig. Voeg dan de kip en de chili toe, bestrooi met zout / peper en bak bruin, voeg na 5 minuten ook de knoflook toe. – Voeg de tomatenblokjes en de gember toe, roer dit door tot de tomaten zo zacht zijn dat er […]

Bekijk het recept