Nederland - Asperges Traditionale
Met een zachtgekookt eitje, ham, botersaus en nieuwe oogst aardappelen

Voor 4 personen
- 1 kg asperges
- 300 gr beenham
- 500 gr nieuwe oogst aardappelen
- 8 eieren
- peper en zout
Botersaus
- bosje peterselie
- 35 gr bloem
- sap van een halve citroen
- 350 ml groentebouillon, liefst zelfgemaakt uit de vriezer. (anders een blokje gebruiken)
- 125 gr ongezoute roomboter
- snufje nootmuskaat
- snufje zout
Recept
- Schil de asperges met een dunschiller, snijd het kontje eraf
- Kook de aardappelen
- Breng in een grote (asperge)pan water aan de kook. Voeg een klontje boter en wat zout toe. Kook de asperges gedurende 10 minuten (dunne asperges zijn in 8 minuten klaar).
- Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Laat de asperges voorzichtig uitlekken in een vergiet.
- Voor een zachtgekookt ei kan je 5 minuten kooktijd aanhouden
Botersaus:
- Smelt de boter in een sauspannetje
- Roer het citroensap er door heen
- Voeg om en om, bloem en bouillon toe en blijf tussendoor roeren zodat de saus bindt
- Hak de peterselie grof en roer door de saus
- Breng op smaak met nootmuskaat en zout

Asperges:
Teelt:
De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken
Kwaliteitsklassen:
Asperges worden in klasses verdeeld naar gelang de dikte en de schoonheid. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als optimaal beschouwd, maar ook de A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (>28 mm) formaten worden, indien de asperge verder mooi is, tot de hoogste kwaliteitsklasse gerekend. Om als superieur van kwaliteit te gelden, moet een asperge recht zijn, voldoende lengte hebben, geen verkleuring hebben aan de kop, geen open kop hebben, niet hol zijn, geen beschadigingen bevatten, geen roest (bruine plekjes) bevatten en een mooi regelmatig uiterlijk hebben.
Nederlandse witte asperges dragen sinds 2006 een kwaliteitslabel. Dit blauwe label, met Nederlandse vlag, garandeert dat de asperges van Nederlandse bodem komen en wordt - tot nu toe - alleen voor de hogere (AA-)sorteringen gebruikt.
In verhouding tot andere groenten zijn asperges erg duur, voor de mooiste klasse kunnen de prijzen oplopen tot 8 euro per kilo of zelfs meer (prijsniveau in 2002; de prijs is sterk afhankelijk van het weer). Reden hiervoor is dat het gewas erg arbeidsintensief is: elke stengel moet afzonderlijk in het veld worden opgespoord en daarna met de hand ondergronds op de juiste lengte worden afgesneden.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Asperge