Zuid-Afrika – Bunny Chow

Bunny Chow is een krachtige curry geserveerd in een uitgehold witbrood. De naam doet vermoeden dat je hier met een schattig konijntje te maken hebt, maar niets is minder waar. De smaken in dit gerecht laten je stijl achterover slaan. Kijkend naar het hele bataljon aan kruiden wat hiervoor gebruikt wordt, is het niet gek dat de Indiërs hier wat mee te maken hebben. Dit gerecht is ontstaan in de jaren ’40 – ’50 in Zuid Afrika. In deze tijd waren er veel Indische migranten die rondom de stad Durban op de suikerriet plantages werkten. Dit gebeurende gedurende het apartheid regime. Onder dit regime werden mensen ingedeeld op huidskleur (blank […]

Bekijk het recept

Engeland – Cornish Pasty

Voor het deeg: 450 gram bloem 200 gram ongezouten roomboter (optioneel: reuzel) 175 ml water Voor de vulling (in blokjes of plakjes): 250 gram meiraap (die paars met witte) 150 gram ui 450 gram aardappel 400 gram steak (bavette, longhaas, biefstuk) – in blokjes Zout / peper 1 eigeel

Bekijk het recept

Engeland – Recept voor Crumpets

– 580 ml melk – 360 g bloem – 2 tl gist – 1 tl suiker – 1 tl zout – 1 tl bakpoeder – zonnebloemolie Serveer de crumpets met (verse) jam, honing of boter. Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm, als de melk te warm is laat je het even afkoelen. Meng voor het beslag: de bloem, gist, suiker, zout en het bakpoeder met elkaar en roer de melk erdoor. Laat het beslag circa 25 minuten afgedekt met een natte theedoek rijzen op een warme plek. Dit geheel moet schuimig zijn, was dit niet het geval dan was waarschijnlijk de melk te warm of de gist te […]

Bekijk het recept

Gemakkelijk recept: Indonesië – Daging Lada Hitam

Voor twee personen: – 300 gr. biefstuk – 100 gr. bambscheuten – 2 lente-uitjes – 1 paprika (groen, rood of mix) – peper – olie Marinade: – 3 eetlepels ketjap manis – 2 eetlepels ketjap asin – 1 eetlepel rijstwijn – halve eetlepel suiker – 1 theelepel zout, veel verse zwarte peper – 1 theelepel sesamolie Snijd het vlees in dunne plakken, bestrooi rijkelijk met peper en sla het daarna plat. Snijd de bamboescheuten in reepjes. Mix de ingredienten voor de marinade. Marineer het vlees en voeg ook de lente-ui en de bamboescheuten toe, laat een uur rusten. Bak het vlees, de lente-ui en de bamboe in wat olie bruin, […]

Bekijk het recept

Comfort food – Recept voor Cubano’s

Voordat je verder leest! Deze heerlijke soundtrack mag eigenlijk niet ontbreken bij Cubano gerelateerde activiteiten: Na het zien van de feel good movie Chef bleef me één ding bij; dat krakende krokante geluidje wanneer Jefe’s klanten hun versgebakken Cubano’s wegkauwen, heerlijk. Na een aantal drukke weken heb ik mijn eerste vrije avond opgeofferd om dit broodje zo perfect mogelijk na te maken en de smaak was nog beter dan ik had verwacht. Dit moet eigenlijk op het menu van elk zichzelf respecterende snackbar en croissanterie. Door het hoge feel good gehalte zouden ook uitvaartmaatschappijen in deze traktatie moeten investeren. De Cubano’s komen anders dan de naam doet vermoeden gewoon uit […]

Bekijk het recept

BBQ Recept – Verenigde-Staten: Atomic Buffalo Turds

12 hele jalapeño pepers, uitgehold (zaadlijsten verwijderen is geen overbodige luxe) | 12 plakken bacon / spek | 200 gram roomkaas | 1 tl paprikapoeder | 1 tl komijnpoeder | 2 tl bruine suiker | 1 sjalotje, fijngesneden | 12 prikkers / sate stokjes Mix de sjalot, de suiker en de kruiden met de roomkaas. Roer goed door en vul de uitgeholde jalapeños rijkelijk. Wikkel elke peper in een plak bacon en houd de boel bij elkaar met een prikker. Leg de turds to be met beleid op de barbecue en draai deze zo nu en dan om. Je turd is klaar wanneer hij aan alle kanten goudbruin is. Serveer […]

Bekijk het recept

China – Duizendjarig Ei

Duizendjarig ei wordt in China Songhuadan (松花蛋) of Pidan (皮蛋) genoemd. De Chinese naam zegt niets over een “duizend jaar oud ei”, maar over een “Pinusboombloesem-ei” of “ei met vel”. Het ei wordt gemaakt door een eendenei voor 100 dagen in te leggen in een mengsel van ongebluste kalk en houtskool. Andere, meer traditionele bereidingen gebruiken thee, eikenhout en ongebluste kalk. Er wordt ook beweerd dat men paardenurine gebruikte, maar dat is tegenwoordig (gelukkig) niet meer het geval. Deze eieren worden als een ware delicatesse gezien en zijn in sommige toko’s te verkrijgen. Waar het in China als delicatesse wordt gezien, is het voor de nuchtere Hollander toch even wennen, […]

Bekijk het recept

Mexico: Recept voor Frijoles Borrachos (dronken bonen)

Frijoles Borrachos staat voor dronken bonen, Een toepasselijke naam, alleen al omdat deze bonen binnen een half uur op je eettafel staan te dansen. Maak het feestje compleet met wat tortilla chips en avocado. 500 gram kidneybonen / bruine bonen 1 flesje bier, (Liefst Mexicaans, bijv. Negra Modelo) 150 gram spek, in blokjes 3 teentjes knoflook, fijngehakt 2 uien, fijn gesneden 3 tomaten, in blokjes 2 jalapeños, fijngehakt (met of zonder zaadlijsten, naar smaak) 1,5 tl komijn / 1,5 tl oregano 1 el bruine suiker Verse koriander (geen fan van koriander? Gebruik peterselie!) Sap van een halve limoen olie peper / zout Bak het spek krokant in een beetje olie […]

Bekijk het recept

Italië – Recept voor Pasta alla Boscaiola

200 gram verse paddestoelen (kastanje, oesterzwam, eekhoorntjesbrood) 400 gram penne 40 gram zwarte olijven ontpit 1 teentje knoflook 1 ui, gesnipperd 300 gram tomaten, in kleine stukjes gesneden olijfolie (extra vierge of naar smaak) verse rozemarijn, gehakt 120 gram spek, in kleine blokjes zout en peper Borstel de paddenstoelen grondig en snijd elk in 4 partjes Bak de spek en de ui aan totdat het spek krokant is. Fruit de knoflook kort mee. Voeg de rozemarijn en de paddenstoelen toe, bak mee tot ze geslonken zijn, circa 8 minuten. (optioneel: ontvel de tomaten), Snijd de tomaten in partjes Voeg de tomatenpartjes en de olijven toe. Bak tot de tomaat zacht […]

Bekijk het recept

Griekenland – Griekse salade

1 middelgrote rijpe trostomaat 200 g rijpe kerstomaatjes 1 vleestomaat 1 middelgrote rode ui, gepeld en in ringen 1 komkommer 1 groene paprika een hand verse dille een hand verse muntblaadjes een flinke hand zwarte olijven, zonder pit (liefst Griekse ‘Kalamata’ olijven) zeezout 1 eetlepel rode wijnazijn 3 eetlepels Griekse extra vierge olijfolie van goede kwaliteit 200 g feta 1 theelepel gedroogde oregano Recept: Jamie Oliver – Snijd de vleestomaat in plakjes, de kerstomaatjes in helften en de trostomaat in partjes. – Snij de ui in flinterdunne ringen en voeg toe aan de tomaat – Spoel de komkommer goed af. Rasp met een vork diepe sporen in de zijkant, snij […]

Bekijk het recept