Engeland - Cornish Pasty

De aanleiding om Cornish Pasty te maken
Afgelopen week was het zover, amateur voetbalclub Sutton-United trad in de kwartfinale van de FA-cup aan tegen Arsenal. Een enorme prestatie want sinds 1913 was het geen enkele amatateurclub meer gelukt om zover door te dringen in het toernooi.
Voorafgaand aan de wedstrijd ging het vooral over ene Wayne Shaw, de reservedoelman van Sutton. Deze korpulente keeperd telt 125 kilo's schoon aan de haak. Dankzij zijn postuur kreeg hij in de aanloop van de wedstrijd, verschillende aanbiedingen van bedrijven die hem als mascotte wouden inhuren. Er waren ook speculaties! Speculaties over de vraag: Gaat Wayne Shaw taart eten tijdens de wedstrijd??? Mensen konden er op gokken, en dat was wat er gebeurde. Toen de wedstrijd in volle gang was, en Sutton drie keer had gewisseld, toverde Wayne een hartige taart uit zijn tas en begon te peuzelen....
Het was een fout die hem duur komt te staan. De Engelse voetbalbond stelde een onderzoek in over vermeende inmenging van gokpraktijken, en de club zette Wayne op straat.
Vandaag hebben we onderzocht welke taart zo lekker is, dat Wayne Shawe 'm niet kon laten liggen tot na de wedstrijd. Na enig onderzoek kwamen we er achter dat dit de Cornish Pasty moet zijn geweest. Een tradtioneel Zuid-Engels, en hartig taartje. Het is een kruising tussen een empanada en een ordinaire calzone. Vandaag op het menu, Cornish Pasty - opgedragen aan Wayne Shaw. De 125 kilo zware reserevedoelman van Shutton-United
Zie hier het filmpje van de snackende keeper van Sutton United
Benodigdheden voor 4 personen
Voor het deeg:
450 gram bloem
200 gram ongezouten roomboter (optioneel: reuzel)
175 ml water
Voor de vulling (in blokjes of plakjes):
250 gram meiraap (die paars met witte)
150 gram ui
450 gram aardappel
400 gram steak (bavette, longhaas, biefstuk) - in blokjes
Zout / peper
1 eigeel
Recept voor Cornish Pasty – 4 personen – 30 minuten actief – 1 uur wachten
1. Pak een diepe kom of pan. Snijd de boter in kleine blokjes. Breng ze boter op kamertemperatuur en vermeng geleidelijk met de bloem door stevig te kneden. Als alle boter in het mengsel zit, voeg je het water toe.
2. Kneed het deeg tot het een gladde stevige massa is. Als het te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe, is de structuur enigszins korrelig - voeg dan een klein beetje water toe. Wikkel het deeg vervolgens in huishoudfolie en leg het voor een half uur in de koelkast.
3. Snijd ondertussen de groente en het vlees (kan in plakjes, maar ik denk dat blokjes beter zijn voor de vorm). Breng op smaak met zout en peper.

Recept voor Cornish Pasty – 4 personen – 30 minuten actief – 1 uur wachten
4. Verdeel het deeg in 4 porties. Bestrooi een werkoppervlakte met bloem, en gebruik een deegroller of wijnfles om het deeg uit te rollen. Neem een bord met een diameter van ca. 20 cm, en snijd een ronde vorm uit. Herhaal dit voor de andere deegballetjes. Gebruik wat extra bloem als het deeg gaat plakken.

Verwarm je oven tot 200 graden.
5. Leg de vulling op het deeg. Volgorde - Ui-Meiraap-Steak-Aardappel. Beginnend vanaf het midden in een halve cirkel naar de zijkant. Zorg dat er ruimte overblijft om het deeg dicht te vouwen.

6. Gebruik een paar druppels water om de rand van het deeg nat te maken, dan plakt hij beter als je 'm dicht vouwt. Vouw het deeg nu dicht met beleid, en plak de zijkanten op elkaar. Gebruik een vork om de deegrand goed af te sluiten.
7. Smeer de buitenkant lichtjes in met eigeel. Maak een klein (stoom)gaatje in de bovenkant met een mes. Zet de pasty voor 45 minuten in de oven.
8. Laat even afkoelen voordat ge uw tanden erin zet!

I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your website.
It seems like some of the written text within your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is
happening to them as well? This might be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
Kudos
I am in fact happy to glance at this weblog posts which
carries plenty of useful data, thanks for providing these information.
Ik heb ze gisteren gemaakt. Is goed gelukt. Alleen wist ik niet hoeveel zout en peper nodig was en je kon het ook niet goed proeven van te voren. Ik had er te weinig in gedaan. We hebben ze gegeten met bruine saus. Ook heb ik wortelen gebruikt in plaats van koolraap. Ze zijn wel groot. Volgende keer maak ik ze de helft kleiner en iets meer deeg zodat ik ze goed kan omvouwen. Maar van het recept hebben we genoten. Was echt heerlijk.
Beste Carla, dank voor je reactie! En fijn dat jullie er van genoten hebben. Zout en peper is naar smaak. Meestal wil je ongeveer 1% van het totale gewicht aan zout toevoegen, dus als je 1000 gram eindproduct hebt, dan heb je 10 gram zout nodig. Handig uitgangspunt ook bij andere recepten. Groetjes Steffan