Hongarije – Karfiolleves

Paprikapoeder is een belangrijk onderdeel van de Hongaarse keuken. Het is het belangrijkste ingrediënt in vele gerechten. Koks in Hongarije beginnen met het fruiten van ui in een klont roomboter, waarbij er vervolgens paprikapoeder wordt toegevoegd om een dieprode kleur te creëren. Paprika is een woord afkomstig uit het Hongaars, alhoewel de paprika uit Zuid Amerika komt. Her Hongaarse paprikapoeder is normaal gesproken iets scherper dan het onze. Daarom kan je er in dit recept een beetje cayennepeper naar smaak aan toevoegen. Voor de dumplings 40 gram bloem Halve theelepel zout, witte peper 90 gram ongezouten roomboter, in 6 blokjes gesneden 1 groot ei Voor de soep 1,5 el paprikapoeder […]

Bekijk het recept

Litouwen – Krupnikas (honinglikeur)

Krupnikas is een soort milk of the puppy voor Litouwers when winter comes. Stel je voor dat je met min 25 graden door een Litouws dorpjes loopt, door een straffe koude winterstorm ploetert en aankomt in een café waar ze goudgele Krupikas serveren aan een haardvuur. Je brengt de Krupnikas naar je lippen en ruikt het niet kinderachtig alcoholpercentage van rond de 35% al op afstand. Wanneer je een teug neemt voel je de zoete, kruidige vloeistof je lichaam van binnen verwarmen. Ineens besluit je dat wonen in Litouwen zo slecht nog niet is. Je begrijpt, dit is een recept om de winter door te komen. Limoncello voor de zomer, […]

Bekijk het recept

Vietnam – Stokjes van aubergine met nuoc cham dipsaus

Voor de stokjes –       4 lange Aziatische aubergine –       80 ml sojasaus –       50 ml rijstazijn –       3 teentjes knoflook, fijn gesneden –       1 bosje verse koriander of peterselie, fijn gehakt –       1 bosje verse munt, fijn gehakt –       Bamboe sateprikkers Voor de dipsaus –       50 ml sojasaus –       50 ml water –       20 ml rijstazijn –       Sap van een limoen –       2 knoflooktenen, in zeer dunne plakjes gesneden –       2 rode chilipepers, in zeer dunne plakjes gesneden Maak de stokjes 1.     Week de sateprikkers in water, minimaal 20 minuten van te voren. 2.     Maak eerst de marinade voor de aubergine, mix de sojasaus met de rijstazijn en de knoflook. […]

Bekijk het recept

Argentinië – Salsa Criolla

Wie ooit ras-cowboy en Argentijn Francis Mallman zag bij Chefs Table weet, Argentijnen nemen rundvlees en barbecues behoorlijk serieus. Het gaat bij een Argentijnse Barbecue niet alleen om het eten. Belangrijker bij een Argentijnse barbecue zijn de rituelen en de ceremoniële functies. Het samenbrengen van je familie en vrienden, toosten op het leven en het voortzetten van tradities. In onze Argentijnse Barbecue hebben het beste stukje vlees gekocht dat te koop was in de hele stad. Een dry age rib eye van rond de 40€ per kilo. Ee kochten een lekker dikke want een rib eye moet je eigenlijk niet dunner snijden dan 3,5 cm (aldus Gert Jan Kiers). Na […]

Bekijk het recept

Suya Recept uit Nigeria

Dit Suya recept is één van de beste barbecue recepten die ik ben tegengekomen op mijn culinaire wereldreis. Eerder maakte ik al Khorovats uit Armenië, Bulgogi uit Zuid Korea en gegrilde Libanese kip, Nigeriaanse Suya kan zich zeker weten meten met de betere barbecue knallers. Suya is het nationale gerecht van Nigeria. Het is een gerecht dat overal op straat verkrijgbaar is, en betaalbaar voor iedereen. Het is enorm populair! Dit Suya recept wordt traditioneel gemaakt door de Hausa stam. Deze stam woont verdeeld over Ghana, Kameroen, Nigeria, Niger en delen van Soedan. Suya wordt doorgaans gemaakt van rundvlees of kip. Soms steak, maar soms ook andere delen of organen. […]

Bekijk het recept

Somalië – Galey iyo Qumbo

 Bij de Somalische keuken denk ik in eerste instantie aan stoofpotten, eenvoudige eenpansgerechten zoals in Djibouti, maar ook aan het gebruik van Okra. Ik heb ooit Somalisch gegeten, een schotel met lam en okra. Verbazingwekkend goed! Dit gerecht is een stuk simpeler, en in 15 minuten klaar. In delen van Afrika is mais één de belangrijkste bronnen van voedingsstoffen. Een voortreffelijke en populaire manier om de mais te bereiden is door deze te koken in kokosmelk. Mais in kokossaus, Galey iyo Qumbo, is een bijgerecht dat gereserveerd wordt naast vlees of visgerechten.   250 ml kokosmelk 250 ml water 125 gram gepureerde tomaten 1 eetlepel suiker 2 tl kurkuma Zout […]

Bekijk het recept

Pakistan – Nihari

Nihari komt uit Pakistan. Ik kwam dit gerecht tegen toen ik  een aflevering van Streetfoods in New Delhi (Netflix) zat te kijken. Het gerecht is kruidig, pittig en razend populair! De basis voor Nihari is het Nihari Masala kruidenmengsel. Dit mengsel kan je zelf eenvoudig maken, al moet je er wel even langs de Indiase toko om kruiden in te slaan.  In sommige restaurants voegen ze de restanten een grote pan Nihari, toe aan de nieuwe pan Nihari van de dag erna. Zo zijn er restaurants die beweren dat ze al 100 jaar lang, elke dag onafgebroken Nihari maken. Het gerecht is niet moeilijk om klaar te mkane, je moet […]

Bekijk het recept
Pakistan - Nihari Masala

Pakistan – Nihari Masala

Korianderkorrel – 4 eetlepel Venkelzaad- 2 eetlepel Zwarte peperkorrels – 1 theelepel Groene kardemompeulen – 15 stuks Kruidnagel – 20 stuks Zwarte kardemompeulen – 2 stuks Kurkuma (poeder) – ½ eetlepel Laurierblad – 10 stuks Kaneelstok – 2 kleine Steranijs – 3-4 stuks Komijnzaad – 1 eetlepel Nootmuskaat – 1 klein bolletje Foelie – 7-8 gram Lange zwarte peper – 4 stuks Gemalen gemberpoeder – 15 gram Gedroogde chili – 15 gram Kashmiri chilipoeder– 2 eetlepel Karwijzaad – 1 eetlepel Nigella zaad – 1.5 eetlepel   Nihari Masala komt uit Pakistan. Het is de basis van het gerecht nihari, welke we ook gekookt hebben voor wereldgerecht. In dit recept gebruik […]

Bekijk het recept

Syrië – Maqluba (the upside down dish)

Dit gerecht is samen met de de Palestijnse ‘musakhan’, één van mijn favorieten van de Midden-Oosterse keuken. Maqluba is meer een manier van koken en presenteren. De ingrediënten variëren per schotel, maar meestal zit er aubergine, tomaat en/of bloemkool in. Ik heb er voor gekozen om alleen aubergine en tomaat te gebruiken, maar je kan het recept eenvoudig aanpassen. Ook qua vlees en kruiden kan je varieren, ik ben ook veel recepten tegengekomen die kip of een soort gehakt gebruiken. Hetzelfde geldt voor de kruiden, met verschillende kruidenmengsels kan je het gerecht een andere draai geven. Ik heb gekozen voor een extra kruidige versie met lamsvlees. Het lamsvlees en de […]

Bekijk het recept

Marokko – Ras el Hanout

Ras el hanout betekent ‘het beste van de winkel’. De samenstelling van het mengsel verschilt per winkel, en als de Ras el hanout niet goed is, dan zal de rest van het handelswaar ook niet veel soeps zijn. Ras el hanout is een belangrijk ingrediënt in de Marokkaanse keuken en wordt gebruikt om couscous, tajines en vlees een unieke zoete, kruidige smaak te geven.       1 eetlepel gemalen gember 1 eetlepel korianderkorrels 2 theelepels gemalen chili vlokken 2 theelepels gemalen paprika 2 theelepels komijnzaad 2 kaneelstokjes 2 theelepels pimentkorrels 2 theelepels zwarte peperkorrels 2 theelepels gemalen kurkuma 1½ theelepel foelie 11 bolletje nootmuskaat 1½ theelepels kardemom ¾ theelepel […]

Bekijk het recept