Pakistan - Nihari Masala
Recept om zelf een kruidenmengsel te maken

Wat heb je nodig?
- Korianderkorrel – 4 eetlepel
- Venkelzaad- 2 eetlepel
- Zwarte peperkorrels – 1 theelepel
- Groene kardemompeulen – 15 stuks
- Kruidnagel – 20 stuks
- Zwarte kardemompeulen - 2 stuks
- Kurkuma (poeder) – ½ eetlepel
- Laurierblad – 10 stuks
- Kaneelstok – 2 kleine
- Steranijs – 3-4 stuks
- Komijnzaad – 1 eetlepel
- Nootmuskaat – 1 klein bolletje
- Foelie – 7-8 gram
- Lange zwarte peper – 4 stuks
- Gemalen gemberpoeder – 15 gram
- Gedroogde chili – 15 gram
- Kashmiri chilipoeder– 2 eetlepel
- Karwijzaad – 1 eetlepel
- Nigella zaad – 1.5 eetlepel
Over Nihari Masala
Nihari Masala komt uit Pakistan. Het is de basis van het gerecht nihari, welke we ook gekookt hebben voor wereldgerecht. In dit recept gebruik ik 19 soorten gedroogde kruiden. De meeste had ik al in huis, de rest heb ik gekocht bij een Surinaams/Pakistaanse toko op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Met name de lange zwarte pepers zijn lastig te krijgen, ik heb gevonden dat je ze online kan bestellen bij Pit-Pit. Het resultaat is een licht pittige, fris en vol kruidenmengsel. Ook lekker om andere gerechten van smaak te voorzien. Ik gebruik het mengsel bijv. om door een omelet heen te roeren, of groenteschotels uit de oven smaak te geven.
Nihari Masala bereiding
Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle kruiden behalve de poeders (gember, kurkuma, kashmiri) toe en bak een paar minuutjes aan, geen olie gebruiken! Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel. Voeg de andere gemalen kruiden toe aan het mengsel. Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Haal eventueel door een zeef en roer nog een keer goed door. In een afgesloten potje blijft het mengsel zes maanden houdbaar.

Pingback: Pakistan – Nihari – Wereldgerecht