Argentinië – Salsa Criolla


Argentinië - Salsa Criolla

Een perfecte saus bij een verfijnde Argentijnse barbecue

Een recept voor salsa criolla, voor een Argentijnse barbecue

Over Salsa Criolla en Argentijnse barbecue

Wie ooit ras-cowboy en Argentijn Francis Mallman zag bij Chefs Table weet, Argentijnen nemen rundvlees en barbecues behoorlijk serieus. Het gaat bij een Argentijnse Barbecue niet alleen om het eten. Belangrijker bij een Argentijnse barbecue zijn de rituelen en de ceremoniële functies. Het samenbrengen van je familie en vrienden, toosten op het leven en het voortzetten van tradities.

In onze Argentijnse Barbecue hebben het beste stukje vlees gekocht dat te koop was in de hele stad. Een dry age rib eye van rond de 40€ per kilo. Ee kochten een lekker dikke want een rib eye moet je eigenlijk niet dunner snijden dan 3,5 cm (aldus Gert Jan Kiers). Na het grillen hebben we de rib eye geportioneerd in plakjes zodat we er met 7 man van konden eten.

Salsa Criolla is een frisse, kruidige maar ook licht vettige tegenhanger voor bij rundvlees. Eerder maakte ik al de iets bekendere chimichurri, Salsa de Criolla heeft voor mij nog veel meer power. Als je de ingrediënten ziet snap je eigenlijk niet hoe zoiets simpels zo lekker kan zijn.

lekker bbq recept argentijnse steak

Ingrediënten:

  • 1 grote tomaat
  • 1 halve witte ui, fijn gesneden
  • ¼ rode paprika, gesneden in blokjes van 0,5 cm bij 0,5 cm
  • 1 lente uitje, fijn gesneden
  • 1 eetlepel verse oregano, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst of fijn gesneden
  • 3 eetlepel olijfolie van de beste kwaliteit die je in huis hebt
  • 1,5 el witte wijnazijn, wederom de beste kwaliteit die je hebt
  • Sap van een kwart limoen
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 1 dikke steak van 300 gram, bijvoorbeeld rib eye.
  • 1 klontje roomboter
  • Stukje aluminiumfolie

 

 

ingredienten voor de saus
salsa criolla

Recept voor Salsa Criolla

Ontvel de tomaat. Kerf een X in de schil aan de onderkant van de tomaat, blancheer 10 seconden in een steelpan, verwijder de schil. Snijd de tomaat door de midden verwijder ook de zaadlijsten en het vocht. Snijd de tomaat vervolgens in blokjes van 0.5 cm bij 0,5 cm, dezelfde grootte als de paprika.

Meng alle ingrediënten. Proef en breng eventueel extra op smaak met meer peper en zout. De salsa wordt lekkerder als je ‘m een dag van tevoren hebt klaargemaakt. Ze hem dan wel even koel weg.

Haal de steak en de salsa uit de koeling en laat beide op kamertemperatuur komen. Besprenkel de steak met zout en peper aan beide kanten. Grill op hoog vuur, beide kanten tot de gewenste garing. Dit is afhankelijk van de dikte van je steak. Ga er bij een steak van 3 cm dik vanuit dat je bij 5 minuten ongeveer een medium garing zal hebben. Verwijder de steak van de grill, leg ‘m op een stuk aluminiumfolie met daarop een stukje aluminiumfolie. Besprenkel nogmaals met zout / peper. Pak de steak goed in en laat deze nog 5- 10 minuten rusten voor je ‘m opdient.

Serveer de steek; snijd in dunne plakken, serveer de salsa er naast.

lekker bbq recept argentijnse steak

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht te koken. Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vond, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Zuid Amerika en getagd met , , , , .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *