Suya Recept uit Nigeria


Suya Recept - Nigeria Streetfood

Recept voor de beste satéstokjes van Afrika - Suya! Het nationale gerecht van Nigeria.

Check dit Suya Recept, het nationale gerecht van Nigeria

Over Suya:

Dit Suya recept is één van de beste barbecue recepten die ik ben tegengekomen op mijn culinaire wereldreis. Eerder maakte ik al Khorovats uit Armenië, Bulgogi uit Zuid Korea en gegrilde Libanese kip, Nigeriaanse Suya kan zich zeker weten meten met de betere barbecue knallers.

Suya is het nationale gerecht van Nigeria. Het is een gerecht dat overal op straat verkrijgbaar is, en betaalbaar voor iedereen. Het is enorm populair! Dit Suya recept wordt traditioneel gemaakt door de Hausa stam. Deze stam woont verdeeld over Ghana, Kameroen, Nigeria, Niger en delen van Soedan. Suya wordt doorgaans gemaakt van rundvlees of kip. Soms steak, maar soms ook andere delen of organen. Het kruidenmengsel verschilt per verkoper in samenstelling en ook in pittigheid. De rooksmaak is altijd belangrijk. De rooksmaak versterk je door gerookt paprikapoeder te gebruiken, en voor veel rook te zorgen door deksel op de bbq te doen tijdens het grillen. Dit Suya recept is gemakkelijk en snel te maken en geeft een unieke en hele krachtige smaak!

 

lekker bbq recept

Suya Recept - Nigeria Streetfood

Steffan Jansen
De beste satestokjes van Afrika
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Gang Barbecue
Keuken Afrikaans, Nigeriaans
Porties 6

Equipment

  • Barbecue

Ingrediënten
  

  • 400 gram steak bij voorkeur flank steak, anders kan andere steak ook
  • 35 gram gezouten en gebrande pinda’s
  • ½ eetlepel gemalen cayennepeper*
  • ½ eetlepel gerookt paprika
  • ½ eetlepel knoflookpoeder
  • ½ eetlepel gemberpoeder
  • ½ eetlepel uienpoeder
  • ½ eetlepel gemalen witte peper
  • ½ eetlepel chili vlokken of gemalen chilipoeder
  • ½ eetlepel maggi blokje Normale maggi blokjes uit een rood-gele verpakking, verkrijgbaar bij de toko of Albert Heijn XL
  • 35 ml plantaardige olie
  • Sap van een halve limoen
  • Zout naar smaak
  • Bamboe of stalen satéprikkers

Instructies
 

Maak de marinade:

  • Gebruik een middelgrote mengkom om de verschillende kruiden in te mixen. Pureer het maggi blokje met een vork of een vijzel en mix ook deze door het kruidenmengsel. Gebruik een maler voor koffiebonen of een vijzel om de pinda’s te pletten. Het is je doel om er een pinda poeder van te maken waar nog kleine stukje pinda in terug te vinden zijn. Als je te lang maalt of vijzelt kan er een pasta ontstaan, dat wil je voorkomen. Meng nu de geplette pinda’s samen met de olie en de limoen door de kruiden.
  • Snijd de steak in blokjes van 2 bij 2 cm. Meng de steak goed met de marinade en zet koud weg. Marineer de stokjes 1 tot 36 uur in de koeling. Ik heb de stokjes 24 uur van tevoren in de marinade gezet en deze waren perfect.
  • Laat de stokjes voor het grillen even op kamertemperatuur komen.

Grillen:

  • Week de bamboe satéprikkers 20 minuten van tevoren in water. Zet je barbecue ondertussen aan.
  • Rijg het vlees aan de stokjes en laat op kamertemperatuur komen. Grill op middelhoog tot hoge temperatuur kort aan alle kanten tot de gewenste gaarheid.
Trefwoord barbecue, nigeria, satéstokjes

 

suya kruidenmengsel

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht te koken. Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vond, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Afrika en getagd met , , , , .

5 reacties

  1. Pingback: Kameroen – Palmnotensoep – Wereldgerecht

  2. Tijdens de barbecue werd ons een stokje met vlees toegeschoven.
    Nog nooit eerder had ik zo’n smaaksensatie van een barbecue geroosterd stukje vlees gehad.
    Goddelijk!!
    Zacht vlees met een smaak zo veelzijdig verfijnd die lang nasudderd in je mond.

  3. Wat een heerlijke saté! 30 uur gemarineerd en vervolgens in een grillpan gebakken. Verrukkelijk! Voor herhaling vatbaar.

    Het volgende recept dat ik van je ga proberen is de Shorabit Jarjir uit Palestina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.