Ga terug

Suya Recept - Nigeria Streetfood

Steffan Jansen
De beste satestokjes van Afrika
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Barbecue
Keuken Afrikaans, Nigeriaans
Porties 6

Equipment

  • Barbecue

Ingrediënten
  

  • 400 gram steak bij voorkeur flank steak, anders kan andere steak ook
  • 35 gram gezouten en gebrande pinda’s
  • ½ eetlepel gemalen cayennepeper*
  • ½ eetlepel gerookt paprika
  • ½ eetlepel knoflookpoeder
  • ½ eetlepel gemberpoeder
  • ½ eetlepel uienpoeder
  • ½ eetlepel gemalen witte peper
  • ½ eetlepel chili vlokken of gemalen chilipoeder
  • ½ eetlepel maggi blokje Normale maggi blokjes uit een rood-gele verpakking, verkrijgbaar bij de toko of Albert Heijn XL
  • 35 ml plantaardige olie
  • Sap van een halve limoen
  • Zout naar smaak
  • Bamboe of stalen satéprikkers

Instructies
 

Maak de marinade:

  • Gebruik een middelgrote mengkom om de verschillende kruiden in te mixen. Pureer het maggi blokje met een vork of een vijzel en mix ook deze door het kruidenmengsel. Gebruik een maler voor koffiebonen of een vijzel om de pinda’s te pletten. Het is je doel om er een pinda poeder van te maken waar nog kleine stukje pinda in terug te vinden zijn. Als je te lang maalt of vijzelt kan er een pasta ontstaan, dat wil je voorkomen. Meng nu de geplette pinda’s samen met de olie en de limoen door de kruiden.
  • Snijd de steak in blokjes van 2 bij 2 cm. Meng de steak goed met de marinade en zet koud weg. Marineer de stokjes 1 tot 36 uur in de koeling. Ik heb de stokjes 24 uur van tevoren in de marinade gezet en deze waren perfect.
  • Laat de stokjes voor het grillen even op kamertemperatuur komen.

Grillen:

  • Week de bamboe satéprikkers 20 minuten van tevoren in water. Zet je barbecue ondertussen aan.
  • Rijg het vlees aan de stokjes en laat op kamertemperatuur komen. Grill op middelhoog tot hoge temperatuur kort aan alle kanten tot de gewenste gaarheid.
Trefwoord barbecue, nigeria, satéstokjes