Ash-e Anar - Iran
Een frisse soep met granaatappel, spliterwten en gehaktballetjes
Ingrediënten:
- 250 gram basmati rijst
- 500 gr kalfsgehakt
- 125 gram gele spliterwten
- 2 uien, fijngesneden
- 3 knoflooktenen, fijngesneden
- 1 redelijke bos peterselie, 1 bos lente ui (groene deel). Beide fijngesneden
- 2 el fijngesneden mint
- 1 el fijngesneden dragon (gebruik droge kruiden als je deze niet kan vinden)
- 200 ml granaatapelmelasse of 120 ml granaatappelsap-concentraat met een beetje suiker naar smaak
- 1 el kurkuma, gemalen geelwortel
- Zout en peper
- Olie
- Ter garnering: beetje munt, of granaatappelpitjes.
Recept:
Tip: Lees eerst het gehele recept door, sommige stappen kan je tegelijk uitvoeren om tijd te besparen ?
- Pak een middelgrote pan en breng de gele spliterwten met 500 ml water aan de kook. Schep het schuim eraf met een schuimspaan, en laat 10 minuten koken op middelhoog vuur, giet ze vervolgens af en zet weg.
- Fruit de ui, en vervolgens de knoflook in een ruime hoeveelheid olie. Roer er een halve theelepel kurkuma doorheen.
- Doe de rijst, de gele spliterwten en twee liter water bij het knoflook-ui mengsels in een grote pan. Breng aan de kook met wat keukenzout en laat 30 minuten zacht pruttelen op middelhoog vuur. Roer regelmatig door.
- In de tussentijd: meng het vlees met twee-drie eetlepels van de lente ui en peterselie en de dragon. Breng op smaak met zout en peper. Maak kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal.
- Bak de gehaktballetjes gelijkmatig bruin in olijfolie.
- Doe de gehaktballetjes, de granaatappel melasse, de rest van de lente uit en peterselie, zout en peper bij de rijst en spliterwten. Laat nog 30 – 40 minuten pruttelen op laag tot middelhoog vuur.
- Serveer de soep in een kommetje. Garneer met granaatappelpitjes, granaatappelmelasse en een beetje munt