Musakhan recept uit Palestina


Musakhan - Palestina

Palestijns kipgerecht met sumac en gekarameliseerde ui

Palestina recept voor Musakhan, het eindresultaat

Musakhan: kip met sumac en gekarameliseerde ui

Over Musakhan

Dit recept voor Musakhan is één van mijn favoriete gerechten van de Midden-Oosterse keuken. Ik maakte kennis met di gerecht toen ik dit zag bij het tv-programma 'Ainsley eats the streets' op Netflix. Musakhan is een heerlijk gerecht met malse kip, frisse sumac en zachte glazige ui die een ronde filmende smaak aan het gerecht geeft. Het gerecht wordt afgemaakt in de over met een rijkelijke laag pijnboompitten. Als je dit recept hebt gemaakt waan je je even in het Midden Oosten. Van alle gerechten die ik tot dusver heb gekookt (150+ uit meer dan 80 landen), is Musakhan zeker één van mijn favorieten. 

Gemakkelijk Recept

Ik promoot dit Musakhan recept bij veel vrienden en bekenden. Het staat binnen een uur op tafel, en het is een gemakkelijk recept om te maken. Ook qua inkopen is het niet lastig, de producten zijn bij de meeste Turkse supermarkten goed verkrijgbaar. 

Andere recepten uit het Midden Oosten

Is dit recept goed bevallen? Onderaan deze pagina kan je een reactie achter laten! Naast Musakhan zijn er nog vele andere parels van gerechten uit het Midden Oosten. Mijn favorieten zijn 1) Shorabit Jarjir, dit is een heerlijke pompoensoep uit Palestina, 2) Maqluba (ook wel 'the-upside-down dish'), dit is een rijstgerecht met lamsvlees uit Syrië. En 3) Khoresh Fesenjan- een stoof met kip, granaatappel en walnoot uit Iran.

Mijn Culinaire Wereldreis

Sinds 2015 kook ik een gerecht van elk land ter wereld. Je kan op deze website recepten vinden van meer dan 80 landen ter wereld. Ook kan je mijn pagina liken op Facebook of Instagram om mijn culinaire wereldreis te volgen. Bij het menu kan je onder ' kaart' precies vinden welke landen ik al gekookt heb. Heb je zelf toffe recepten uit landen die ik nog niet heb? Je kan met mij in contact komen via de Facebook pagina van 'wereldgerecht'.

 

Recept voor Musakhan Palestijns, Palestina

Musakhan: kip met sumac en gekarameliseerde ui

Recept voor Musakhan uit Palestina

Musakhan bestaat uit drie lagen: Onderaan het gerecht ligt Libanees brood met daarop een goede laag gekarameliseerde ui. Op de ui ligt een laag met malse kip. Besprenkeld met geroosterde pijnboompitten en sumac.
5 van 8 stemmen
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden-Oosten, Palestijns, Palestina
Porties 4

Equipment

  • Ovenschaal, bij voorkeur met lage randen maar een gewone ovenschaal werkt ook.

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kippendij
  • 2,5 eetlepel sumac
  • 1 theelepel piment gemalen
  • 1 theelepel kaneel gemalen
  • theelepel nootmuskaat gemalen
  • 2.5 eetlepel suiker
  • 1 limoen
  • 4 tenen knoflook fijn gehakt
  • 500 gram ui
  • 40 gram pijnboompitten
  • 3/4 Libanese broden flat bread,
  • Zout peper, suiker
  • olijfolie
  • 40 gram roomboter

Instructies
 

  • Stap 1: Marineer de kip: Doe 3 eetlepels olie, de knoflook, sap van een limoen, 1 eetlepel sumac en de andere specerijen met de kip in een mengkom. Mix goed door en besprenkel rijkelijk met zout en peper. Laat 1 tot 24 uur afgedekt en koel marineren.
    limoen en kruiden voor de musakhan
  • Stap 2: Uien karameliseren: Snij de uien in halve ringen. Zorg dat je de ui mooi dun en lang snijdt. Smelt de roomboter met een scheut olijfolie in een koekenpan. Voeg de uien toe, zet het vuur laag tot middelhoog. Voeg nog 1 eetlepel sumac toe, en breng verder op smaak met peper / zout en rijkelijk suiker. Laat 15-20 minuten garen tot de uien helemaal glazig en zacht zijn. Als de uien aan dreigen te branden kan je extra boter / olie erbij doen.
  • Stap 3: Kip bereiden: Doe een scheut olijfolie in een (gietijzeren) pan. Voeg de kip toe. Bak alle kippendijen aan alle kanten goud bruin. Doe vervolgens 100 ml water in de pan en zet het deksel erop. Laat de kip sudderen en draai zo nu en dan om. Laat 20 minuten staan zodat de kip gaar kan worden. Haal de kip uit pan en bewaar het kookvocht.
    kip met sumac in de braadpan
  • Stap 4: Het Libanese brood bereiden: Zet je oven op 180 graden. Pak (afhankelijk van de grootte) één of twee ronde ovenschalen. Knip of snij de 3 Libanese broden in vier kwarten. Je krijgt dan 12 pizzapunten van Libanees brood. Dip elk van deze punten in het kookvocht van de kip, zorg dat beide kante goed doorweekt zijn en leg hem vervolgens in de ronde ovenschaal. Leg alle stukjes in één ovenschaal. Zodat de gehele bodem bedekt is.
    libanees brood
  • Stap 5: Het gerecht opbouwen: Bedek het Libanese brood met de gekarameliseerde uien. Verdeel de stukken kippendij over de schaal. Besprenkel met peper en zout. Pak de pijnboompitten en de laatste sumac en strooi deze over het gerecht. Zet nog 10 minuten in de oven.
  • Stap 6: Het gerecht eten: Gebruik een pannenkoekenmesom stukken brood / kip / ui over bordjes te verdelen.
    musakhan close up
Trefwoord Kip, Palestina, Pijnboompitten, Sumac, ui

 

 

 


Geplaatst in Recepten uit Midden-Oosten en getagd met , , , .

12 reacties

  1. Pingback: Syrië – Maqluba (the upside down dish) – Wereldgerecht

  2. Pingback: Palestina – Shorabit Jarjir – Wereldgerecht

  3. 5 sterren
    Heerlijk recept en weer een keer iets heel anders door de combinatie van sumak met de warme specerijen. Het recept vond ik wel iets verwarrend ten aanzien van het brood. Op de foto staan 1 pan en een ovenschaal. Met 12 stukken brood heb ik veel teveel om een schaal te bedekken dus heb ik een paar lagen gemaakt. Na wat zoeken naar alternatieve recepten kwam ik deze methode ook tegen waarbij elke keer wat vocht + uit over het brood gedaan werd.
    Groet, Roland

  4. 5 sterren
    Lekker. IIpv scheut olijsolie zou ik een koffiekopje doen. k zou aan het einde nog een beetje sumak ter garnering strooien. En de kip moet toch echt minstens 45 minuten sudderen (althans als je bouten gebruikt). Eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept