Chingri Macher Malai recept

Bangladesh – Chingri Macher Malai Curry Recept


Bangladesh - Chingri Macher Malai Curry Recept

Heelijke garnalencurry om je vingers bij af te likken!

Recept voor Bangladesh; Chingri Macher Malai Curry

Recept voor Chingri Macher Malai

Dit recept voor Chingri Macher Malai uit Bangladesh is om je vingers letterlijk bij af te likken. Veel curry's uit Bangladesh zijn megaheet, Chingri Macher Malai is eigenlijk een mild zusje van de bekende überpittige Bengaalse curry's. De smaak is sterk maar verfijnd, er zit geen knoflook door, en het witte maanzaad geeft een kleine bitterheid die ik niet eerder proefde in een curry. De garnalen peuzel je met je handen naar binnen en de smaken vloeien rijkelijk je mond in. Doe een slabbetje om of neem andere voorzorgsmaatregelen om je kleding te beschermen want dit is een hoog risico vlekken-op-je-shirt-gerecht. Wij aten dit met paratha's en witte rijst, voor de finishing touch is het belangrijk om een goede scheut citroen- of limoensap er over te doen. Veel succes bij het maken van dit recept voor Chingri Macher Malai.

 

 

Recept voor Chingri Macher Malai uit Bangladesh

Droom van deze uitzichten terwijl je de Chingri Macher Malai aan het koken bent.

Een ceremonie in een dorp in Bangladesh

Keuze voor garnalen

In dit recept voor Chingri Macher Malai gebruiken we zwarte tijgergarnalen. Je kan deze vervangen door een andere soort 'grote garnalen' zoals gamba's. Maak de garnalen eerst schoon door met een kartelmes een inkeping in de lengte te maken aan de bolle kant. je trekt het darmkanaal er dan gemakkelijk uit, dit eet een stuk lekkerder! De garnalen bak je met kurkuma en zout in olie. De grijze kleur van de garnalen verandert tijdens het bakken in mooie oranje lichtbruin. Bak niet te lang om uitdroging te voorkomen. Zie in het recept hieronder voor de instructies.

 

 

zwarte tijgergarnalen ongebakken

Zwarte tijgergarnalen, ongebakken

zwarte tijgergarnalen gebakken

Zwarte tijgergarnalen, gebakken.

Garam Masala

Je kan de Garam Masala zelf maken, ik heb hier eerder een recept voor geschreven. Het enige wat je nodig hebt is een kruiden/koffiebonen maler of een goede vijzel en sterke armspieren. Het recept vind je hier. Je kan de Garam Masala uiteraard ook kopen bij de toko.

 

 

 

zwarte tijgergarnalen gebakken

Hier de mis en place van kruiden en specerijen die je gebruikt voor de boemboe. De kardemom, kaneel en kruidnagel zitten verwerkt in de Garam Masala die er door heen gaat!

 

Chingri Macher Malai recept

Bangladesh - Chingri Macher Malai Curry Recept

1 uur
Gang Curry, Hoofdgerecht
Keuken Bangladesh, Indiaas
Porties 4

Equipment

  • Blender, foodprocessor of goede staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de garnalen

  • 20 grote zwarte tijgergarnalen, ongepeld vervangen door andere grote garnalen zoals gamba's
  • 1 eetlepel kurkuma (poeder)
  • grote snuf keukenzout
  • paar eetlepels plantaardige olie

Voor de boemboe

  • 2 middelgrote uien
  • grote duim gember
  • 1 eetlepel wit maanzaad verkrijgbaar bij Indiase toko of Amazing Oriental
  • 2 groene chilipepers
  • 1 eetlepel garam masala kruiden liefst homemade (zie recept hierboven)
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepels chilipoeder bijv. kashmiri chili poeder (geeft een mooie rode kleur)
  • 1,5 theelepel kurkuma poeder

Voor de curry

  • 400 ml kokosmelk
  • 1,5 eetlepel suiker
  • zout en peper naar smaak

Opdienen

  • 1 limoen of citroen
  • witte rijst of paratha

Instructies
 

Voorbereiding

  • Maak een pasta van de uien in de foodprcocessor of blender. Zet de pasta aan de kant.
  • Maak een pasta van de gember in de foodprcocessor of blender. Voeg evt. een beetje water toe. Zet de pasta aan de kant.
  • Maak een pasta van de witte maanzaad. Voeg een beetje olie toe, het maakt niet uit als deze een beetje grof blijft.
  • Snijd de groene pepers in kleine stukjes.

Garnalen

  • Bereid de garnalen voor. Verwijder eerst het darmkanaal, het is makkelijker om dit nu ast te doen aangezien de darm sneller scheurt als hij verwarmd is. Maak een inkeping met een kartelmes aan de bolle kant van de garnaal. Je trekt het darmkanaal er zo uit.
  • Doe de garnalen in een kom, meng deze met kurkuma en wat zout.
  • Verwarm 3 a 4 eetlepels zonnebloem of arachide olie in een wok of grote koekenpan (mosterdolie kan ook als je deze in huis hebt). Bak de garnalen rondom oranjebruin, ongeveer 2 minuten.
  • Haal de garnalen uit de pan en laat rusten op kamertemperatuur, laat de olie in de pan zitten.

Maak de curry

  • Doe nog een paar eetlepels olie in de pan en fruit de uienpasta op middelhoog vuur.
  • Voeg de gember, chili en het maanzaad toe. Bak twee minuten mee.
  • Doe de garam masala, paprika, chili en kurkuma erbij en roer 3 minuten regelmatig door.
  • Voeg de kokosmelk toe, meng goed en breng aan de kook. Voeg de suiker toe, en breng op smaak met peper en zout. De maanzaadpasta geeft een bitter smaakje, als dit te veel is kan je extra suiker en zout toevoegen.
  • Kook de curry goed door tot je het vet aan de bovenkant boven ziet drijven en de curry roodachtig kleurt.

Opdienen

  • Bak de garnalen voor het opdienen nog even kort mee zodat deze warm zijn, maar niet droog worden.
  • Serveer de Chingri Macher Malai Curry met rijst en/of paratha, knijp een scheut limoen of citroen erover en breng op smaak met nog een beetje zout.
Trefwoord Bangladesh, Curry, Garnalen, Kokosmelk

 

 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.