Bulgarije - Tarator
Koude soep met yoghurt, komkommer, dille en walnoot

Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Omdat het afgelopen Paasweekend lekker warm was, besloot ik om de Bulgaarse Tarator te maken. Een koude soep, die in Bulgarije vaak zelfs met gecrusht ijs wordt gegeten. Toen ik net begon met deze website maakte ik al eens een oude soep; het welbekende Spaanse Gazpacho, maar dit was geen doorslaand succes. De soep heb ik later tot pastasaus gedegradeerd en nooit weer gemaakt. Dit Bulgaarse Tarator recept is gelukkig een veel groter succes en echt een aanrader om een zomerse dag.
Dit is trouwens het tweede recept dat ik maak uit Bulgarije. Eerder heb ik Sharena Sol gemaakt, wat letterlijk ' kleurrijk zout' betekent. Dit is een kruidenmix die op grote schaal wordt gebruikt in de Bulgaarse en Macedonische keuken. De meest typische ingrediënten zijn gedroogd bonenkruid , paprikapoeder en zout . Ik zou de smaak en toepassing beschrijven als een verfijnde Aromat (dat gele spul wat je over andijvie doet), Mocht je het leuk vinden dan kan je hier het recept vinden voor Sharena Sol.
Deze Bulgaarse soep lijkt in grote mate op het Griekse Tzatziki. Qua ingrediënten, smaak en bereiding zijn er enkel kleine verschillen, Een groot verschil tussen beide is hoe je de komkommer verwerkt, in de Tzatztiki is het gebruikelijk dat de komkommer geraspt worst, terwijl het bij deze soep in blokjes wordt toegevoegd. In ieder geval, als je van Tzatziki houdt kan je deze koude soep ook waarderen.


Bulgarije - Tarator
Ingrediënten
- 2 komkommers zo recht mogelijk, dit snijdt makkelijker
- 500 ml Bulgaarse yoghurt of vervangen door 'Hollandse' halfvolle yoghurt
- 2 tenen knoflook zeer fijn gehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 bosje verse dille fijn gehakt
- klein handje walnoten ongebrand en ongezouten
- 1/2 citroen
- 2 theelepels suiker
- zwarte peper, zout
- optioneel: is het echt warm buiten, crush dan wat ijsblokjes met een deegroller en een theedoek. In Bulgarije doen ze vaak ijs door hun Tarator soep.
Garnering
- beetje dille, walnoot, olijfolie
Instructies
- Opmerking vooraf: Dit is een koude soep, probeer je ingrediënten tussendoor koud te houden, zodat de soep op z'n koudst gerserveerd wordt.
- Schil de komkommers. Halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een kleine lepel. Snijd beide halve komkommers vervolgens in kleine vierkantje blokjes. Gebruik al je aandacht en beste snijtechniek om uit te komen op blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm. Doe de blokjes in een grote kom en zet koud weg.
- Snij de teentjes knoflook zo fijn als je kan. Je kan de knoflook even fruiten in een beetje olie als je de scherpe randjes er af wil halen. In het originele recept gaat de knoflook er rauw in.
- Snij de dille fijn. Verpulver de walnoot in een vijzel, houd een klein beetje over om mee te garneren.
- Meng yoghurt, olijfolie, komkommer, knoflook, walnoot en sap van een halve citroen.
- Roer twee theelepels suiker door de soep. Dit is om het melkzuur uit de yoghurt wat milder te maken.
- Je kan er voor kiezen om een klein scheutje kraanwater toe te voegen als je de soep wil verdunnen.
- Breng verder op smaak met zout, zwarte peper en eventueel nog wat extra citroensap. Wees niet te zuinig met het zout, de smaak komt beter tot z'n recht met een rijkelijke dosering.
- Serveer de soep, garneer met walnoot, een takje dille en een beetje olijfolie.

Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
Ik ben per toeval op dit site beland. En toen zag ik het word tarator. Leuk – dacht ik, even kijken wat ze daarover zeggen. En toen zag ik de ingrediënten – 2 theelepels suiker! Ik heb in mijn leven genoeg tarator gegeten om te weten dat er geen suiker daarin hoort. En de zwarte peper en de citroen eigenlijk ook niet. Oh ja, de knoflook moet geperst zijn en niet gesneden, anders krijg je de smaak niet in de tarator. De knoflook is eigenlijk essentieel voor dit gerecht.
Van mijn oma weet ik dat vroeger toen mensen tarator op het veld ate, hadden ze niet de luxe om veel komkommer te gebruiken, ze mengde een beetje yoghurt met veel knoflook en water. Dat hielp tegen de dorst en de warmte.
En ik mis het water in de recept. Tarator wordt “soep” genoemd, maar op de manier hoe het beschreven staat krijg je geen vloeibare substantie. En dat is precies wat je wilt op een hete zomer dag, vandaar dat je de yoghurt met wat koud water mengt of zelfs koud water met ijs. De echte Bulgaarse yoghurt zorgt voor wat klontjes dus je moet heel goed roeren. De Bulgaarse yoghurt is met vet gehalte 3,6 dus ik zal zeker geen ‘Hollandse’ halfvolle yoghurt, maar volle.
En toch leuk dat je zo een site begint. Ik zal een paar van de recepten willen proberen.