Opmerking vooraf: Dit is een koude soep, probeer je ingrediƫnten tussendoor koud te houden, zodat de soep op z'n koudst gerserveerd wordt.
Schil de komkommers. Halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een kleine lepel. Snijd beide halve komkommers vervolgens in kleine vierkantje blokjes. Gebruik al je aandacht en beste snijtechniek om uit te komen op blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm. Doe de blokjes in een grote kom en zet koud weg.
Snij de teentjes knoflook zo fijn als je kan. Je kan de knoflook even fruiten in een beetje olie als je de scherpe randjes er af wil halen. In het originele recept gaat de knoflook er rauw in.
Snij de dille fijn. Verpulver de walnoot in een vijzel, houd een klein beetje over om mee te garneren.
Meng yoghurt, olijfolie, komkommer, knoflook, walnoot en sap van een halve citroen.
Roer twee theelepels suiker door de soep. Dit is om het melkzuur uit de yoghurt wat milder te maken.
Je kan er voor kiezen om een klein scheutje kraanwater toe te voegen als je de soep wil verdunnen.
Breng verder op smaak met zout, zwarte peper en eventueel nog wat extra citroensap. Wees niet te zuinig met het zout, de smaak komt beter tot z'n recht met een rijkelijke dosering.
Serveer de soep, garneer met walnoot, een takje dille en een beetje olijfolie.