Nepal - Kwati - Bonensoep

Nepal – Kwati – Gekiemde 9 Bonensoep


Nepal - Kwati

Gekiemde 9 Bonensoep

Nepal - Kwati - Bonensoep

Ik ben sinds een klein jaar bezig om een reis om de wereld te maken in 31 soepen. Vanaf het begin stond deze Nepalese bonensoep al hoog op mijn lijstje. Het is echt een projectsoep, eentje waar je al ver vantevoren mee aan de slag gaat door bonen te wellen, een heel kruidenbataljon aan te schaffen en waar je gedurende de week rijkelijk naar uit kan kijken. Een perfect moment om hier mee te beginnen in deze tijd van social distancing.

Kwati is een soep die als avontuurlijk wereldchef alle ingrediënten heeft voor een succes. Nieuwe kooktechnieken, nieuwe smaken en nieuwe producten om mee te werken. Ook is er nog geen enkel recept voor Kwati geschreven in het Nederlands, wat voor mij extra leuk is om dit even goed uit te werken. De Kwati soep is één van de nationale gerechten van Nepal. En na de eerste kom achter de kiezen te hebben, begrijp ik zeer goed dat je hiermee de Himalaya kan intrekken. De soep is mega voedzaam, en vult enorm ondanks dat er geen vlees in zit. Het is een zeer low budget gerecht. Voor een scheet en drie knikkers kan je een heel weeshuis voeren. En het is lekker, comfortabel en anders dan wat je ooit geproefd hebt. Ben je nog niet overtuigd, kijk dan het filmpje hier onder naar de reacties van mensen die voor het eerst Kwati eten.

 

Kwati is een gemengde soep van negen soorten gekiemde bonen. Het is een traditioneel Nepalees gerecht dat standaard wordt gegeten op het festival van Gun Punhi. Kwati wordt gegeten als delicatesse, maar ook vanwege haar rituele betekenis. Kwati staat bekend als gezond voedsel. In Nepal zeggen ze dat het helpt tegen verkoudheid en hoesten. Ook zou het een van de beste voeding zijn voor vrouwen tijdens hun zwangerschap. Omdat het recept megaveel bonen bevat, zit dit recept boordevol eiwitten en helpt het mensen om hun energie terug te krijgen.

 

 

Mijn moeder en broertje liepen ooit het Annapurna circuit in Nepal, een 10 daagse trekking door de Himalaya in Nepal. Zij maakten deze toffe foto's en namen het tafelkleed mee wat op onderstaande foto's te zien is.

 

 

Kwati bestaat uit eigenlijk uit twee dingen - bonen en smaakmakers. Voor dit gerecht heb je een wereld aan kruiden en specerijen nodig. Wellicht heb je dat in je keukenkastje staan, anders is het ook de moeite om met de kruiden die je overhoudt zelf wat kruidenmengsels te maken. Ik kon alle ingrediënten vinden bij de Indiase toko in Amsterdam Oost (nabij Dappermarkt), maar als je in een minder tropisch deel van Nederland woont kan je de ingrediënten altijd bestellen bij Tjins Toko.

Voor de bonen: Nepalezen doen niet aan verplichte bonen, en de keuze is reuze. Bonen die vaak gebruikt worden zijn sojabonen, mungbonen, zwartoogbonen, uradbonen, kikkererwten, groen erwten en zwarte bonen. Je kan zelf ook creatief zijn of misschien heb je nog wat staan ergens. Ik ben zelf een klein beetje de mist in gegaan bij het inkopen, door té grote bonen aan te schaffen. Het is esthetisch wel verantwoord om limabonen te gebruiken maar deze blijven knoepertje-hard terwijl de rest al gaar is. Kleine bonen van ongeveer dezelfde grootte hebben dus de voorkeur.

 

 

Ingrediënten:

De ingrediënten staan in chronologische volgorde weergegeven. Wat je als eerste nodig hebt staat bovenaan, wat je als laatste nodig hebt aan de onderkant:

  • 300 gram gedroogde bonen, bij voorkeur 9 verschillende soorten, van gelijke formaat en liefst niet te groot. Zie plaatje hierboven voor de bonen die ik gebruikte.
  • 50 ml zonnebloem of koolzaadolie
  • 1 eetlepel komijnzaad heel
  • 1 eetlepel fenegriekzaad heel
  • 1 grote ui fijn gehakt
  • 2 eetlepel knoflook fijn gehakt
  • 2 eetlepel gember fijn gehakt
  • 1 stukje kaneelstok ca halve wijsvinger
  • 3 kruidnagels geplet en fijn gemaakt in een vijzel of maler
  • 3 laurierblaadjes heel, deze kan je er later weer uit halen
  • 6 kardemompeulen geplet in een vijzel, alleen de zaadjes aan de binnenkant gebruiken
  • 1/4 halve theelepel duivelsdrek / asafetida / hing powder Dit is optioneel: verkrijgbaar in poedervorm of in één stuk bij de Indiaase toko. Gaat volgens Indiërs de winderigheid tegen.
  • zout naar smaak
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepel korianderpoeder
  • 1,5 liter water
  • 1 eetlepel garam masala evt. zelf maken met recept op deze website
  • 2 eetlepel ghee Indiaas geklaarde boter, evt. vervangen door geklaarde roomboter
  • 1/2 theelepel ajwain eventueel vervangen door karwijzaad. Ajwain is verkrijgbaar bij de meeste toko's.
  • 1 bosje peterselie of koriander (optioneel) fijn gehakt, om mee te garneren
  • Chapati of papadums om bij de soep te serveren (optioneel)

Een overvloed aan kruiden geeft smaak aan deze soep!

Recept. Voor 8 personen. Voorbereidingstijd 3 a 4 dagen uur. Bereidingstijd: 1,5 uur.

Stap 1: de bonen kiemen

  • Begin 3 a 4 dagen voordat je de soep wil gaan serveren. Pak 300 gram bonen, van bij voorkeur 9 verschillende soorten. Spoel de 9 bonenmix schoon onder de kraan. Gebruik niet te grote bonen (zoals ik gedaan heb), deze hebben een langere kooktijd.
  • Week de bonen, doe ze hiervoor in een kom met een ruime hoeveelheid water. Bedek de kom met een kaasdoek of een bord. Zet 24 uur weg op kamertemperatuur.

 

Week de bonen 24 uur in water

Dek de kom af tijdens het weken, met bijvoorbeeld een bord of deksel

  • Na 24 uur weken spoel je de bonen af in een vergiet of zeef na  met koud water. Er kan een beetje een yoghurtachtig luchtje aan zitten, dit is niet erg. Nadat je de bonen afgespoeld hebt doe je ze weer in een kom. Je doet er nu geen water bij. Bedek de kom met een kaasdoek of keukenpapier en zet weer weg op kamertemperatuur om te kiemen. Dit proces herhaal je nog twee of drie keer: Spoelen / bedekken / wegzetten / wachten. Na twee dagen zie je de eerste kiemen al ontstaan.

 

Na drie / vier dagen komen die droge bonen ineens tot leven! De mungboon (die kleine groene) is taugé in wording als je hem verder laat ontkiemen.

De soep maken

  • Als de bonen voldoende gekiemd zijn kan je de soep gaan bereiden. Zet een middelgrote (soep)pan op het hoog vuur en voeg de olie toe. Laat een beetje opwarmen alvorens je het komijnzaad en de fenegriek toevoegt. Bak deze ongeveer twee minuten in het olie voordat je de ui toevoegt. Fruit het geheel al roerend voor ongeveer 5-7 minuten tot de ui glazig is.

 

Bak de fenegriek en komijn in hete olie tot deze lichtbruin verkleurt

  • Zet het vuur lager en doe de bonen, samen met de gehakte gember en knoflook erbij. Dek de pan af en laat nog 5-7 minuten staan, roer regelmatig door.
  • Vervolgens voeg je de andere specerijen toe; laurierblad, kaneelschors, kruidnagel, kardemom en zout. Blijf de pot roeren en voeg kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder en chilipoeder to

 

  • Optioneel: Voor de asafoetida, heb je poeder? Maak dan een papje door een klein beetje water toe te voegen. Verwarm het papje met wat olie en voeg het toe aan de soep. Heb je een mooi blokje weten te bemachtigen? Snij een stukje af met een koksmes en hak dit fijn op een snijplank tot er geen brokjes meer in zitten. Maak ook hierbij een papje met water en verwarm het kort in wat olie alvorens je het aan de soep toevoegt.
  • Voeg 6 kopjes water toe en breng aan de kook. Laat de soep 50-60 minuten pruttelen, roer regelmatig door. Proef de grootste bonen, als deze voldoende gegaard zijn is de soep klaar.

 

  • Haal de pan van het vuur. Voeg de garam masala toe, roer goed door en breng het geheel eventueel op smaak met nog een beetje zout.
  • Pak een kleine koekenpan. Warm de ghee op tot deze goed heet is en bak het ajwain zaad aan tot deze licht verkleurt. Denk erom dat je niet meer dan een halve theelepel ajwain gebruikt, het is erg sterk van smaak. Doe de ghee-ajwain mix door de soep en roer even door.
  • Serveer in soepkommen, eventueel met een chapati of papadums, garneer met peterselie of koriander.

Overzichtelijk en printbaar recept:

Nepal - Kwati - Bonensoep

Nepalese - Kwati (9 gekiemde bonen in 1 soep)

Soepje van 9 bonen, zeer gezond en voedzaam. Bizar goedkoop en erg lekker!
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd 4 d
Bereidingstijd 1 uur 40 min
Gang Soep
Keuken Nepal
Porties 8

Equipment

  • zeef of vergiet
  • grote kom
  • kaasdoek of keukenpapier
  • soeppan

Ingrediënten
  

  • 300 gram gedroogde bonen, bij voorkeur 9 verschillende soorten zie plaatje boven dit recept voor de bonen die ik gebruikte
  • 45 ml zonnebloem of koolzaadolie
  • 1 eetlepel komijnzaad heel
  • 1 eetlepel fenegriekzaad heel
  • 1 grote ui fijn gehakt
  • 2 eetlepel knoflook fijn gehakt
  • 2 eetlepel gember fijn gehakt
  • 1 stukje kaneelstok ca halve wijsvinger
  • 3 kruidnagels geplet en fijn gemaakt in een vijzel of maler
  • 3 laurierblaadjes heel, deze kan je er later weer uit halen
  • 6 kardemompeulen geplet in een vijzel, alleen de zaadjes aan de binnenkant gebruiken
  • 1/4 halve theelepel duivelsdrek / asafetida / hing powder Dit is optioneel: verkrijgbaar in poedervorm of in één stuk bij de Indiaase toko. Gaat volgens Indiërs de winderigheid tegen.
  • zout naar smaak
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepel korianderpoeder
  • 1,5 liter water
  • 1 eetlepel garam masala evt. zelf maken met recept op deze website
  • 2 eetlepel ghee Indiaas geklaarde boter, evt. vervangen door geklaarde roomboter
  • 1/2 theelepel ajwain eventueel vervangen door karwijzaad. Ajwain is verkrijgbaar bij de meeste toko's.
  • 1 bosje peterselie of koriander (optioneel) fijn gehakt, om mee te garneren

Instructies
 

De bonen kiemen

  • Begin 3 a 4 dagen voordat je de soep wil gaan serveren. Pak 300 gram bonen, van bij voorkeur 9 verschillende soorten. Spoel de 9 bonenmix schoon onder de kraan. Gebruik niet te grote bonen (zoals ik gedaan heb), deze hebben een langere kooktijd.
  • Week de bonen, doe ze hiervoor in een kom met een ruime hoeveelheid water. Bedek de kom met een kaasdoek of een bord. Zet 24 uur weg op kamertemperatuur.
  • Spoel de bonen af in een vergiet of zeef na 24 uur met koud water. Er kan een beetje een yoghurtachtig luchtje aan zitten, dit is niet erg. Nadat je de bonen afgespoeld hebt doe je ze weer in een kom. Je doet er nu geen water bij. Bedek de kom met een kaasdoek of keukenpapier en zet weer weg op kamertemperatuur om te kiemen. Dit proces herhaal je nog twee of drie keer: Spoelen / bedekken / wegzetten / wachten. Na twee dagen zie je de eerste kiemen al ontstaan.

De soep maken

  • Als de bonen voldoende gekiemd zijn kan je de soep gaan bereiden. Zet een middelgrote (soep)pan op hoog vuur en voeg de olie toe. Laat een beetje opwarmen voordat je het komijnzaad en de fenegriek toevoegt. Bak deze ongveer twee minuten in de olie alvorens je de ui toevoegt. Fruit dit geheel al roerend ongeveer 5-7 minuten tot de ui glazig is.
  • Zet het vuur lager en doe de bonen, samen met de gehakte gember en knoflook erbij. Dek de pan af en laat nog 5-7 minuten staan, roer regelmatig door.
  • Vervolgens voeg je de andere specerijen toe; laurierblad, kaneelschors, kruidnagel, kardemom en zout. Blijf de pot roeren en voeg kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder en chilipoeder toe.
  • Optioneel: Voor de asafoetida, heb je poeder? Maak dan een papje door een klein beetje water toe te voegen. Verwarm het papje met wat olie en voeg het toe aan de soep. Heb je een mooi blokje weten te bemachtigen? Snij een stukje af met een koksmes en hak dit fijn op een snijplank tot er geen brokjes meer in zitten. Maak ook hierbij een papje met water en verwarm het kort in wat olie alvorens je het aan de soep toevoegt.
  • Voeg 6 kopjes water toe en breng aan de kook. Laat de soep 30-40 minuten pruttelen.
  • Voeg de garam masala toe, en breng het geheel eventueel op smaak met nog een beetje zout.
  • Pak een kleine koekenpan. Warm de ghee op tot deze goed heet is en bak het ajwain zaad aan tot deze licht verkleurt. Doe de ghee-ajwain mix door de soep en roer even door.
  • Serveer in soepkommen, eventueel met een chapati of papadums, garneer met peterselie of koriander.
Trefwoord bonen, nepal, peulvruchten, Soep

 

 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , , , .

2 reacties

  1. 4 sterren
    Kwati

    Steffan noemde het al een project soep en dat is het zeker.
    Erg leuk om deze soep te maken en zeker in Corona tijd.
    Je waant je echt in Azië wanneer je deze soep maakt. En de geuren bleven dagen in mijn huis hangen!

    Steffan, dank je wel voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept