Bulgarije – Sharena sol (kleurrijk zout)


Bulgarije - Sharena sol (kleurrijk zout)

Kruidig en kleurrijk zout, heerlijk op een gebakken ei

Bulgarije - Sharena sol (kleurrijk zout)

De herkomst:

Sharena sol, ook wel bekend als kleurrijk zout , is een kruidenmix dat op grote schaal wordt gebruikt in de Bulgaarse en Macedonische keuken. De meest typische ingrediënten zijn gedroogd bonenkruid , paprikapoeder en zout . Daarnaast wordt vaak gedroogde fenegriek toegevoegd en ook tijm is niet ongewoon. Ik vond verschillende recepten, die per regio en chef verschillen. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op een recept die voor mij een juiste balans heeft tussen kruidigheid en een mild zoute smaak. Heerlijk op een omelet of gekookte worteltjes.

Ingredienten:

  • 2 eetlepels bonenkruid
  • 1 eetlepel (zee)zout
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel tijm
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 eetlepel zwarte peper
  • 1 eetlepel milde rode peper (bijv. pul biber, of pikant paprikapoeder)
  • 1 theelepel fenegriekzaad

 

 

Recept en gebruik

De bereiding is heel eenvoudig. Doe alle ingrediënten in een maler of vijzel, maal alles tot een poeder en haal eventueel door een zeef. Sharena sol kan veelzijdig toegepast worden. Bij een doorsnee Nederlandse maaltijd met aardappel, groente en vlees kan je sharena sol gebruiken om extra smaak te geven aan je groente, ik gebruik het standaard als ik een eitje eet. Het goedje is zo populair in Bulgarije, mensen nemen het mee als ze op vakantie gaan. Het mengsel is in ieder geval een half jaar houdbaar, en waarschijnlijk wel langer.

Bulgarije - Sharena sol (kleurrijk zout)

Geplaatst in Recepten uit Europa en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *