India - Kerrie masala (curry powder)
Recept om zelf je kerriepoeder te maken
De herkomst:
Kerrie is afkomstig uit India, waar het woord “kari” saus betekent. Het gebruik van dit type kruidenmengsels werd door de Engelsen overgenomen, waarbij het woord verhaspeld werd tot “curry”. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland terechtgekomen. Migranten uit India en Indonesië brachten het naar Suriname. (Informatie afkomstig van Wikipedia)
Wat heb je nodig?
4 el korianderzaad
2 el komijnzaad
4 tl zwarte peperkorrels
4 tl bruin mosterdzaad
8 stuks kruidnagels
3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
2 tl fenegriekzaad
6 tl kurkuma poeder
Dit recept is afgeleid uit de currybijbel, maar in deze versie zit meer kurkuma en minder chili peper.
Kerrie Masala kruidenmix
Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle kruiden die nog niet gemalen zijn toe (geen olie gebruiken) en bak een paar minuutjes aan. Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel. Voeg de gemalen kruiden toe aan het mengsel.
Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Haal eventueel door een zeef. In een afgesloten potje blijft het mengsel 6 maanden houdbaar.
Pingback: Suriname - Pom (Uitgebreid Recept) | Wereldgerecht