polen recept witte borsjt

Poolse soep – Recept voor Witte Borsjt (Bialy Barszcz)


Poolse soep - Recept voor Witte Borsjt (Bialy Barszcz)

Vullende maaltijdsoep uit Polen met ei, worst en aardappel

Poolse soep - recept

Poolse soep is maagvulllend comfortfood. Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Dit is de 14e soep die ik gemaakt heb, en misschien wel de soep die het snelst vulde. Een soep waarmee je de kou kan trotseren! Bij mij om de hoek (Amsterdamschestraatweg, Utrecht) zit een Oost Europese supermarkt waar ik het idee opdeed om deze Poolse soep te maken. Er was online nog geen Nederlandstalig recept te vinden, dus dit recept is een primeur. De ingrediënten voor deze Poolse soep zijn gemakkelijk vindbaar, behalve de Poolse worst genaamd Kielbasa. Kielbasa is een Poolse gerookte worst welke meestal gemaakt wordt van varken en net als rookworst vaak u-vormig is. Je kan deze worst vinden in Oost Europese supermarkten die door het grote aantal gastarbeiders gelukkig wijdverspreid vindbaar zijn. Het is sowieso leuk om eens te gaan kijken in zo'n supermarkt en je te verwonderen over de bieren die in blikken tot 1,5 liter worden verkocht.

Dit is de Poolse soep als deze klaar is

Deze Poolse soep wordt traditioneel gegeten tijdens het Paasweekend. Deze soep representeert een aantal ingrediënten die doorgaans in een Poolse Paasmand zitten. In Polen worden Paasmanden gezegend tijdens het paasweekend, een gebeurtenis dat stamt uit het begin van de 15e eeuw. Elk gezin brengt op heilige zaterdag een grote mand naar de kerk. Deze manden (Święconka genoemd) zijn bekleed en bedekt met een witte linnen doek, die de lijkwade van Christus voorstelt. En elk product in de paasmand heeft een speciale betekenis.

  • Spek staat symbool voor de overvloed van Gods genade.
  • Paasbrood symboliseert Christus, het Brood des Levens.
  • Boter of andere zuivelproducten vieren het einde van de vastentijd en de rijkdom van redding.
  • Een kaars, hoewel niet eetbaar, symboliseert Jezus, het licht van de wereld.
  • Kaas herinnert christenen aan gematigdheid.
  • Hardgekookte eieren zijn tekenen van hoop in een nieuw leven.
  • Ham of ander vlees symboliseren de overvloed van de viering van de opstanding.
  • Worstverbindingen vertegenwoordigen de ketens van de dood die werden verbroken door de opstanding van Christus.
  • Mierikswortel herinnert aan de bitterheid van de passie en de zure wijn die Christus bij de kruisiging kreeg.
  • Zout beschermt tegen corruptie en spreekt tot een bijbelrede  “Gij zijt het zout der aarde....Gij zijt het licht van de wereld.

Niet elk mandje moet al deze items bevatten, maar het belangrijkste is dat elk gezinslid een hap van het gezegende voedsel uit het mandje eet. Een groot aantal (boter, worst, ei, zout) van deze manditems komen in deze soep voor waardoor je dus eigenlijk een gezegende maaltijd hebt.

 

Polen - Soep Recept

Poolse soep - Recept voor Witte Borsjt (Bialy Barszcz)

Vullende maaltijdsoep uit Polen met ei, worst en aardappel
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 55 min
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Keuken Polen
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 4 gekookte eieren gekookt, zacht of hard naar eigen smaak (3 tot 5 minuten koken, laten schrikken onder koud water)
  • 300 gram Kielbasa (Poolse worst) Verkrijgbaar bij een Oost Europese Supermarkt, of te vervangen door een grove ' Hollandse' rookworst
  • 1,5 liter water
  • 1 tl roomboter
  • 4 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 1 ui fijn gesneden
  • 400 gram aardappel in blokjes van ca 1,5 x 1,5 cm gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper naar smaak
  • 200 gram zure room
  • 30 gram bloem

Instructies
 

  • Maak de bouillon: Breng de gehele Keilbasa en 1,5liter water aan de kook in een grote soeppan. Laat dit 25 minuten pruttelen. Haalde Keilbasa uit de bouillon en legt dit weg op een bord.
  • Fruit in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag,knoflook en ui met een theelepel boter tot deze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg het knoflook-uienmengsel toe aan de Kielbasa-bouillon. Voeg de in blokjes gesneden aardappelen, laurier, zout en peper toe. Kook tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 15 minuten.
  • Klop de bloem en zure room ineen kom tot een gladde massa. Voeg 100 ml van de bouillon toe aan het mengsel van zure room, en klop verder tot een glad en dun geheel. Giet het mengsel in de soep terwijl je voortdurend door roert.
  • Laat de soep in een kleine 5-10 minuten binden door regelmatig te roeren terwijl de soep verder pruttelt.
  • Snijd de Kielbasa in plakjes van een halve centimeter dik en voeg deze toe aan de soep. Proef de soep en breng op smaak met zout en zwarte peper. Kook nog 1 a 2 minuten om de worst te verwarmen.
  • Halveer de eieren in de lengte. Serveer de soep en garneer met ei en een takje dille.
Trefwoord aardappel, ei, Soep, Worst

 

 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept