Kaassoep - Canada
Voedzame calorieënknaller met cheddar, bier en bacon

Kaassoep is één van mijn favoriete soepen. Ik ben sinds een klein jaar bezig met een reis om de wereld in 31 soepen. Voor de 15e soep die ik gemaakt heb ben ik in Canada uitgekomen. Toen ik in 2014 op reis was in Indonesië trok ik een tijd op met een Canadees. Hij praatte constant over een gerechtje van Canadese trots; Poutine. Een soort kapsalon met friet, wrongel (voorstadium van kaas) en jus.
Een ander gerecht waar de Canadezen trots op zijn is deze kuitenbijtende kaassoep. Ik heb al redelijk wat soepen gemaakt voor deze website, maar qua gulzigheid en comfort gehalte spant deze met kop en schouders boven alle andere uit. De soep is hartig, vet, er zit een klein pitje in. De lichte biergeur doet denken aan een Canadese bruine kroeg, waar men elkaar belaagt met barkrukken terwijl het ijshockey op de achtergrond aanstaat. Ik kan je 100 procent aanraden om deze soep eens te maken, maar wellicht is het wel handig om eerst even je cholesterol te checken.
Kaassoep is trouwens een onderdeel van verschillende keukens en wordt overal ter wereld geserveerd. Naast de Canadese keuken zie je soortgelijke soepen ook terug in de Colombiaanse, Franse, Mexicaanse, Zwitserse en Tibetaanse keuken. In Ierland schijnen ze blauwe kaassoep te maken, een gerechtje wat gelijk bovenaan mijn lijstje staat. Een recept hiervan heb ik inmiddels gemaakt en vind je hier.


Canada - Kaassoep
Ingrediënten
- 250 gram gerookt spek, in blokjes van 0,5 cm
- Klein scheutje olijfolie
- 2 middelgrote rode uien fijn gesneden
- 3 stengels bleekselderij fijn gesneden
- 1 middelgrote wortel fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 4 eetlepels ongezouten roomboter ca 50 gram
- 6 eetlepels bloem ca 50 gram
- 750 ml kippenbouillon van een blokje of homemade
- 1 liter volle melk
- 350 gram cheddar (zelf raspen of voorverpakt, niet de plastic plakjes)
- 1 eetlepel tabasco of vervangen door 1 eetlepel sambal
- 1 eetlepel worcestersaus
- 150 ml bier bijv. een IPA
- versgemalen zwarte peper naar smaak, tip: gebruik veel!
- gehakte peterselie of bieslook, voor garnering
Instructies
Start
- Pak een grote soeppan, bij voorkeur van gietijzer. Bak de bacon op middelhoog vuur in een klein scheutje olijfolie tot deze rondom verkleurt. Ongeveer 5 minuten.
- Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe. Bak deze mee tot de ui glazig is, ongeveer 5 minuten.
- Fruit de knoflook even kort mee zonder dat deze verbrandt.
Roux en bouillon
- Maak een roux. Pak een middelgrote pan en smelt de roomboter op middelhoog vuur. Voeg de bloem beetje bij beetje toe, en bak het geheel even kort aan zodat de bloem gaart.
- Doe de kippenbouillon beetje bij beetje bij de roux, en roer goed door met een garde. Breng dit aan de kook. Het wordt een lobbige massa. Zorg dat er geen grote stukken roux in zitten door goed door te roeren.
- Laat 5 minuten pruttelen tot je zeker bent dat de massa goed geemulgeerd is.
- Voeg de bouillon toe aan de rest van de soep en roer goed door, laat nog ca 10 minuten koken.
Verder met de soep
- Voeg de melk toe aan de soep. Laat nog even opwarmen op middelhoog vuur, als je het zoet pruttelen draai je het vuur lager zodat de melk niet gaat koken. Laat de soep 15 minuten rustig pruttelen en roer ondertussen goed door.
- Roer de kaas, tabasco, worcestersaus en wat zwart peper erdoor tot de kaas gesmolten is en de soep glad is.
- Voeg het bier toe. De rest van het biertje kan je naast de soep serveren of gelijk opdrinken.
Garneren
- Garneer met peterselie en veel zwarte peper om de soep een extra kick te geven.

Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
Door een verkoudheid proef ik tijdelijk alleen nog maar de basissmaken met mijn tong en moet ik alle aroma’s missen. Dat is echter geen probleem voor deze soep. De zoute smaak en de hartigheid in combinatie met veel zwarte peper knalt lekker naar binnen. De vijfde ster moet ik op zak houden voor dit soepje, omdat je het niet zou overleven wanneer je dit wekelijks zou eten.
Haha precies. Ik dacht bij deze soep ook een beetje aan de legendarische bypass burger 🍔. Maar goed, ik heb al twee goede kommen op in twee dagen en kan nog steeds de trap op komen
Zeer smakelijke soep, van de meester zelf mogen proeven!
Associaties zijn dik, vet, ziltig en vullend (alles in positieve zin). Als je van kaas houdt echt een aanrader. En de spek maakt hem lekker chewy en het pepertje maakt hem helemaal af. Dippen met een goed stuk brood 🙂
Thanks Amigo!
kun je deze soep ook makkeelijk lactose vrij maken? de cheddar kan je vervangen voor oude cheddar. maar de melk??
Heb ik nog niet geprobeerd, misschien kan je soja of havermelk proberen, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Ik heb lactose vrije melk gekocht ga kj proberen! Ik begreep dat deze het zelfde smaakt. Is de soep een dag later nog lekkerder?
Ah wat goed! Ben benieuwd of hij dan net zo lekker wordt! Je kan ‘m inderdaad de dag vantevoren maken, dan wordt ie nog lekkerder:-) veel succes en hoor graag nog hoe het was!