350 gramcheddar(zelf raspen of voorverpakt, niet de plastic plakjes)
1eetlepeltabascoof vervangen door 1 eetlepel sambal
1eetlepelworcestersaus
150mlbierbijv. een IPA
versgemalen zwarte pepernaar smaak, tip: gebruik veel!
gehakte peterselie of bieslook, voor garnering
Instructies
Start
Pak een grote soeppan, bij voorkeur van gietijzer. Bak de bacon op middelhoog vuur in een klein scheutje olijfolie tot deze rondom verkleurt. Ongeveer 5 minuten.
Voeg de ui, bleekselderij en wortel toe. Bak deze mee tot de ui glazig is, ongeveer 5 minuten.
Fruit de knoflook even kort mee zonder dat deze verbrandt.
Roux en bouillon
Maak een roux. Pak een middelgrote pan en smelt de roomboter op middelhoog vuur. Voeg de bloem beetje bij beetje toe, en bak het geheel even kort aan zodat de bloem gaart.
Doe de kippenbouillon beetje bij beetje bij de roux, en roer goed door met een garde. Breng dit aan de kook. Het wordt een lobbige massa. Zorg dat er geen grote stukken roux in zitten door goed door te roeren.
Laat 5 minuten pruttelen tot je zeker bent dat de massa goed geemulgeerd is.
Voeg de bouillon toe aan de rest van de soep en roer goed door, laat nog ca 10 minuten koken.
Verder met de soep
Voeg de melk toe aan de soep. Laat nog even opwarmen op middelhoog vuur, als je het zoet pruttelen draai je het vuur lager zodat de melk niet gaat koken. Laat de soep 15 minuten rustig pruttelen en roer ondertussen goed door.
Roer de kaas, tabasco, worcestersaus en wat zwart peper erdoor tot de kaas gesmolten is en de soep glad is.
Voeg het bier toe. De rest van het biertje kan je naast de soep serveren of gelijk opdrinken.
Garneren
Garneer met peterselie en veel zwarte peper om de soep een extra kick te geven.