Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-20

Servië – Cevapi (Cevapcici)


Servië - Cevapi (Cevapcici)

Balkan Barbecue

Sierra Leone recept

Over Cevapi

Deze worstjes zonder vel zijn een grote hit! Ze genieten bekendheid in de gehele Balkan. De Cevapi bestaan uit een mix van zowel rund als lamsvlees waar soms ook nog varkensvlees aan wordt toegevoegd. Het vlees moet aan de vette kant zijn om de juiste structuur te verkrijgen. Je wil dat de Cevapi een zachte sponsachtige bite hebben. Dit doe je door; 1) vet vlees te gebruiken; 2) baksoda door het gehakt te mengen; en 3) het vlees meerdere malen door een gehakt molen te halen. Ik heb het vlees 4 keer gemalen in de gehaktmolen, je kan je slager vragen om dit te doen als je zelf geen gehaktmolen hebt. Vroeger kon je Cevapi ingevroren kopen bij de Lidl, op internet kan ik ze hier vinden alhoewel ik betwijfel of deze van goede kwaliteit zijn.

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-12

Ik heb een uitgebreide blogpost geschreven over Servische Barbecue. Kijk hier voor een recept van homemade Lepinja met Cevapi, Ajvar, Kajmak en gemarineerde ui

 

 

 

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-19

Servië - Cevapi

Servische barbecue (comfortfood)
5 van 9 stemmen
Gang Barbecue
Keuken Balkan
Porties 6

Ingrediënten
  

Cevapi

  • 400 gram rundergehakt (zo vet mogelijk)
  • 400 gram lamsgehakt
  • 200 gram varkensgehakt Varken is optioneel, niet alle recepten gebruiken varkensvlees. Als je deze skipt, gebruik dan 50/50 lam en rund.
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olie om in te bakken
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • handje verse peterselie fijn gehakt
  • 11 gram zout
  • Flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • 4 gram baksoda Baking soda, baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout: dit is allemaal hetzelfde. Je kan het kopen in de supermarkt bij de bakafdeling.
  • 35 ml water

Instructies
 

  • Snijd de knoflook fijn en fruit in de olie tot deze zacht is.
  • Mix het vlees, de knoflook, peterselie, zout, zwarte peper, parpikapoeder in een mengkom. Combineer de baksoda met het water en meng dit met het vlees.
  • Optioneel: Doe het gehaktmengsel nog twee maal door een gehaktmolen op de fijne plaat. Dit bervordert de fijne zachte structuur van Cevapi. (de baksoda die je eerder hebt gebruikt heeft ook deze functie).
  • Zet het gehaktmengsel afgedicht weg voor minimaal een uur in de koelkast.
  • Stook ondertussen de barbecue op tot medium heet. Je kan de Cevapi ook indoor maken in een pan of oven, maar barbecue heeft de voorkeur.
  • Maak cilindervormige staven van het gehakt van circa 8 cm lang en 2,5 cm dik. Ze zijn dan ongeveer 60 gram per stuk.
    Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-11
  • Grill de Cevapi rondom bruin. Laat ze even rusten voordat je ze opdient.
    Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-19
  • Je kan de Cevapi ook eerder klaarmaken, warm ze dan nog even op in een oven op 160 graden.

 

 

 

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-19

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa en getagd met , , , .

10 reacties

  1. 5 sterren
    Lieverd je recept ingediende ook goed, maar geen baksoda of wat, gehakt in kom, zout erover en k eden, kneden en blijven kneden. Tijdje laten rusten en weer kneden kneden kneden. Weer even laten rusten enzymen hebben werk gedaan met beetje zout. Geen knoflook peper of wat dan ook, puur vlees. Oh ik doe een moord voor een broodje(lepinje) met cevap en jogurt

  2. 5 sterren
    Oorspronkelijk komen de Cevapi uit Bosnie en Herzegovina. Uit ervaring kan ik je zeggen dat dit totaal afwijkt van de werkelijkheid. Ik ben hier niet om de sfeer te verpesten, maar ik moet het gewoo n zeggen jongens.

  3. 5 sterren
    Dit is inderdaad een recept voor SERVSICHE ćevapčići, die doen overal paprika-poeder in ?. En peterselie hoort er ook niet bij. Voor der rest ?

  4. 5 sterren
    O, ja, nog een opmerking: de look moet rauw in het vleesmengsel en over nacht in de koelkast laten rijpen, een uur is zeker niet genoeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept