Guyana - Mango sour Recept-7

Guyana – Mango Sour


Guyana - Mango Sour Recept

Tropische dip voor een zomerse dag

Guyana - Mango sour Recept

Ik ben nu vijf jaar bezig om een nationaal gerecht van elk land ter wereld te koken. In dit recept kook ik Mango Sour uit Guyana, het buurland van Suriname. Het is een simpel tropisch recept, snel klaar en niet duur. De basis voor de Mango Sour is groene, onrijpe mango. In Nederland is het niet moeilijk om deze te vinden aangezien mango's vaak onrijp worden aangeboden in de supermarkt. Ook als er een 'eat me i'm ripe' sticker op zit, tref je vaak gewoon onrijpe mango's aan.  Deze stickers zijn vaak net als wifi in de trein.  Voel de mango of deze hard is en niet indeukt, dan zit je goed. De Mango Sour is een soort chutney die vaak wordt gegeten met bananenchips. Je kan deze chips zelf maken of in een voorverpakte zak kopen in een Aziatische of Surinaamse toko. Houd je van mango chutney, kijk dan ook eens naar het Irakese Amba die ik eerder maakte.

Guyana - Mango sour Recept-7

Guyana - Mango Sour

Tropische Chutney, lekker met bananenchips
5 van 1 stem
Bereidingstijd 40 min
Gang Dips
Keuken Zuid Amerikaans
Porties 4

Equipment

  • Staafmixer, blender, foodprocessor, of een stamppot-stamper

Ingrediënten
  

  • 2 groene, onrijpe mango's
  • 3 tenen knoflook
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 verse peper Mild: Lombok/rode chili peper. Heet: Habanero of Scotch Bonnet peper. Evt. zaadlijsten verwijderd.
  • 0,5 theelepel zout
  • 2 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel kurkuma poeder
  • 0,5 liter water of meer, als je de Mango Sour wil verdunnen
  • gemalen zwarte peper naar smaak

Instructies
 

  • Schil de mango en snijd deze in blokjes van 2 x 2 cm. Gooi de pit weg. Snijd de knoflook fijn.
  • Verwarm de olie op middelhoog vuur in een steelpan, fruit de knoflook tot deze zacht wordt. Roer de peper erdoor en bak ongeveer een minuut mee met de knoflook.
  • Voeg de blokjes mango, suiker en de kurkuma toe en roer een minuutje door.
  • Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Kook de mango tot deze zacht is. Ongeveer 20 minuten.
  • Pureer de mango met een staafmixer of stamper tot er een chutney ontstaat. Je kan de chutney helemaal fijn blenden zoals ik heb gedaan, of er voor kiezen om 'm iets groffer te houden.
  • Voeg de zout en azijn toe, roer door en breng op smaak met zwarte peper. Je kan de chutney verdunnen door iets meer water (in kleine stapjes) toe te voegen.
  • Serveer de chutney met bananen of cassavechips.
  • Je kan de chutney minimaal een week bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Trefwoord chutney, Guyana, mango

 

Guyana - Mango sour Recept-1

Eet de Mango Sour bijvoorbeeld met bananen of cassave chips.

Guyana - Mango sour Recept-3

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Zuid Amerika en getagd met , , , , .

Eén reactie

  1. 5 stars
    Hallo,

    Heel erg leuke site, ik heb net deze chutney gemaakt…..wel 1 tip voor mensen die het willen maken. Minder water toevoegen! denk dat mijn mangos kleiner waren, want met de 0,5 L water is het een saus geworden en geen dip voor bij de chips.

    groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept