Irak - Amba
Irakese Mango Chutney - een snel recept

Irakese Amba, waarmee combineren?
Amba wordt buiten Irak ook veel gegeten in Israël en in Libanon, in Israël hebben ze een bekend pita broodje met gegrilde aubergine, ei, tahini pasta en Irakese Amba. Dit wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Israël. Een vegeatrisch broodje met de echte smaken uit het Midden Oosten. Deze hebben we ook gemaakt bij Wereldgerecht, zie hier het gehele recept voor Sabih.
Verder kan je Amba ook als saus serveren bij verschillende vlees of bbq gerechten. Denk bijv. aan langzaam gegaarde lamsschouder of een picanha van de Weber.
Ingredienten:
- 2 grote groene mango’s
- 1 el zout
- 6 knoflooktenen, zeer fijn gehakt
- 2 el honing
- 1 el witte wijn azijn
- 2 el olie
Kruiden en specerijen:
- 2 el mosterdzaad (zwart)
- 1,5 el komijnzaad
- 2 tl zwarte peperkorrels
- 2 tl korianderkorrels
- 1 el gedroogde chili vlokken
- 1,5 tl fenegriek
- 1 el paprikapoeder
- 1 el geelwortel / kurkuma (poeder)
Bereiding:
- Schil en snijd de mango’s in stukje ter grootte van een dobbelsteen.
- Bak de gehele specerijen (niet de kurkuma en paprika) in een droge koekenpan aan tot ze lekker geuren en licht bruin kleuren, maal daarna alles fijn in een vijzel. Voeg dan ook de kurkuma en de paprika toe. Dit is je (zeer funky) specerijenmengsel.
- Fruit de knoflook op laag vuur in de olie, voeg de mango toe na twee-drie minuten.
- Voeg het specerijenmengsel, de azijn, honing en het zout toe.
- Roer ca 30 minuten op laag/middelhoog vuur geregeld door tot de mango zacht is, en er een dikke saus met kleine stukjes mango ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper, azijn en/of honing.

Pingback: Sabih – Israël – Wereldgerecht