Advieh - Iran
Recept voor een Perzisch kruidenmengsel

Ingrediënten:
Advieh verschilt in samenstelling tussen steden, regio's en kruideniers. Na enig onderzoek, en het vergelijken van verschillende authentieke recepten kwam ik bij deze knaller uit:
1 klein kaneelstokje, of een half groot kaneelstokje,
1 kleine tl kruidnagel
1 tl gedroogde rozenblaadjes (c.a. 3 kleine roosjes)
De pitjes van 20 kardemompeulen
1 halve tl. Komijnzaadjes
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl geelwortel (poeder)
Recept:
Als je kruiden of specerijen even aanbakt komt er een enorme smaakboost vrij. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg alle ingrediënten behalve de geelwortel toe (geen olie gebruiken) en bak een paar minuutjes aan. Er komen heerlijke geuren vrij. Als de kruiden lichtjes beginnen te bruinen doe je het geheel in een maler (koffiemaler werkt prima) of een vijzel.
Maal het kruidenmengsel tot een fijn poeder. Mix met de geelwortel. Haal eventueel door een zeef en herhaal het proces. In een afgesloten potje blijft het mengsel 6 maanden houdbaar.

Hoe te gebruiken?
Advieh wordt gebruikt in verschillende Perzische gerechten, een van mijn favorieten is de zogenaamde juwelenrijst.