Sierra Leone - Stoof van zoete aardappelbladeren
De Afrikaanse keuken op haar best!

Over stoof met zoete aardappelbladeren
Dit is een heel bijzonder en ook zeer smaakvol recept. Ik heb deze gemaakt in het kader van mijn culinaire reis om de wereld. Zoete aardappelbladeren, gerookte vis, Afrikaanse pindakaas en palmolie. De stoof met aardappelbladeren uit Sierra Leone is een nationaal gerecht en favoriet van velen in de hoofdstad Freetown. Dit is één van die gerechten de echt een ver van je bed show is als je in Nederland geboren bent, maar in Sierra Leone grote populariteit geniet. Ik heb veel recepten gezocht van dit maaltje, maar geen enkele gevonden in het Nederlands. Ik kwam op het idee via een Sierra Leoonse bekende die mij dit gerecht adviseerde. Het is volgens hem het beste gerecht in de wereld.
Inkopen
Als je dit gerecht wil maken heb je een goede Afrikaanse shop nodig om je ingrediënten te kopen. Soms hebben Surinaams georiënteerde winkels een Afrikaans segment waar je de zoete aardappelbladeren ingevroren kan kopen. Ik ben ze zowel in Utrecht als Amsterdam op meerdere plekken tegengekomen.
Zoete aardappelbladeren
De bladeren kan je ingevroren kopen. De smaak lijkt iets aards te hebben, zoals spinazie maar iets zachter. Hier vindt je meer info over zoete aardappelbladeren

De zoete aardappelbladeren die ik kocht bij Milly Tropical op de Dappermarkt in Amsterdam Oost
Lekker voor tijdens het koken! Een heel fijn muziekje uit Sierra Leone - het nummer ' Mother in Law' van de Sierra Leone's Refugee All Stars
Recept:

Sierra Leone - Stoof van zoete aardappelbladeren
Ingrediënten
- 500 gram ingevroren zoete aardappelbladeren vers is nog beter, als je deze kan vinden laat het me weten in de reacties onderaan dit recept
- 1 gedroogde en gerookte vis
- 1 grote ui grof gesneden
- 125 gram (Afrikaanse) pindakaas
- 2 maggi bouillonblokjes (opgelost in 750 ml water) (rood met gele verpakking, verkrijgbaar bij de Albert Heijn of toko)
- 250 ml palmolie
- 500 gram rundvlees bijv. riblap of sukade
- 1 madam jeannete peper in zijn geheel
- beetje zonnebloemolie om in te bakken
- 300 gram rijst om er naast te serveren
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes, besprenkel met zout en peper. Bak deze samen met de ui rondom bruin in een gietijzeren pan (of kookpan).
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
- Voeg vervolgens palmolie toe en laat langzaam sudderen tot het vlees gaar is en een deel van het water is verdampt. Doe de madam jeannete peper in zijn geheel in de pan, zorg dat deze niet stuk gaat tijdens kookproces.
- Voeg de zoete aardappel bladeren toe aan de de pan en laat sudderen tot de bladeren zacht zijn. Breek de gerookte vis in stukken en ontdoe deze van graten, voeg ook toe aan de pan.
- Meng de pindakaas met een beetje warm water en voeg toe aan de saus. Kook op laag vuur en roer af en toe om aanbranding te voorkomen.
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking
- Serveer de stoofpot op een bedje van rijst, de peper leg je er naast. Je kan je lepel in de zacht geworden peper drukken om een extra pitje te krijgen.

Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
Dankjewel voor het recept.! Mn vriend komt uit Sierra Leone en ik wil hem verassen. Heb je nog meer recepten uit dit land?
Met vriendelijke groeten,
Isabelle
Hoi, nee helaas, dit is het enige recept dat ik heb! Voor andere west Afrikaanse recepten kan je eens kijken naar bijv kip moambe of palmnotensoep.
hoi, ik heb ook een partner uit S.L. ik kook bijna uitsluitend West Afrikaans. een leuk kookboek is Foods of Sierra Leone and other West African countries van Rachel C.J. Massaquoi.
het is in het Engels, goed te doen ook qua ingredienten. Succes.
Wat leuk, en dankjewel voor de tip. Zelf ben ik nog niet zo bedreven in de West Afrikaanse keuken, maar ik hou van de volle smaakvolle gerechten die ik tot nog toe heb gekookt. Groet Steffan
De toko op de Kamp in Amersfoort verkoopt nu in dit seizoen vers blad 🙂
Zoete aardappel is eenvoudig te kweken in de tuin of op het balkon in een grote emmer of speciekuip. Hij geeft overvloedig veel blad, na de oogst gaat de groeikracht naar de knollen. Suc6 een eet smakelijk.