Sierra Leone recept

Sierra Leone – Stoof van zoete aardappelbladeren


Sierra Leone - Stoof van zoete aardappelbladeren

De Afrikaanse keuken op haar best!

Sierra Leone recept

Over stoof met zoete aardappelbladeren

Dit is een heel bijzonder en ook zeer smaakvol recept. Ik heb deze gemaakt in het kader van mijn culinaire reis om de wereld.  Zoete aardappelbladeren, gerookte vis, Afrikaanse pindakaas en palmolie. De stoof met aardappelbladeren uit Sierra Leone is een nationaal gerecht en favoriet van velen in de hoofdstad Freetown. Dit is één van die gerechten de echt een ver van je bed show is als je in Nederland geboren bent, maar in Sierra Leone grote populariteit geniet. Ik heb veel recepten gezocht van dit maaltje, maar geen enkele gevonden in het Nederlands. Ik kwam op het idee via een Sierra Leoonse bekende die mij dit gerecht adviseerde. Het is volgens hem het beste gerecht in de wereld.

Inkopen

Als je dit gerecht wil maken heb je een goede Afrikaanse shop nodig om je ingrediënten te kopen. Soms hebben Surinaams georiënteerde winkels een Afrikaans segment waar je de zoete aardappelbladeren ingevroren kan kopen. Ik ben ze zowel in Utrecht als Amsterdam op meerdere plekken tegengekomen.

Zoete aardappelbladeren

De bladeren kan je ingevroren kopen. De smaak lijkt iets aards te hebben, zoals spinazie maar iets zachter. Hier vindt je meer info over zoete aardappelbladeren

 

De zoete aardappelbladeren die ik kocht bij Milly Tropical op de Dappermarkt in Amsterdam Oost

Lekker voor tijdens het koken! Een heel fijn muziekje uit Sierra Leone - het nummer ' Mother in Law' van de Sierra Leone's Refugee All Stars

Recept:

Sierra Leone recept

Sierra Leone - Stoof van zoete aardappelbladeren

De Afrikaanse keuken op haar best
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Gang Stoofpot
Keuken Sierra Leone
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 500 gram ingevroren zoete aardappelbladeren vers is nog beter, als je deze kan vinden laat het me weten in de reacties onderaan dit recept
  • 1 gedroogde en gerookte vis
  • 1 grote ui grof gesneden
  • 125 gram (Afrikaanse) pindakaas
  • 2 maggi bouillonblokjes (opgelost in 750 ml water) (rood met gele verpakking, verkrijgbaar bij de Albert Heijn of toko)
  • 250 ml palmolie
  • 500 gram rundvlees bijv. riblap of sukade
  • 1 madam jeannete peper in zijn geheel
  • beetje zonnebloemolie om in te bakken
  • 300 gram rijst om er naast te serveren

Instructies
 

  • Snijd het vlees in blokjes, besprenkel met zout en peper. Bak deze samen met de ui rondom bruin in een gietijzeren pan (of kookpan).
  •  Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
  • Voeg vervolgens palmolie toe en laat langzaam sudderen tot het vlees gaar is en een deel van het water is verdampt. Doe de madam jeannete peper in zijn geheel in de pan, zorg dat deze niet stuk gaat tijdens kookproces.
  • Voeg de zoete aardappel bladeren toe aan de de pan en laat sudderen tot de bladeren zacht zijn. Breek de gerookte vis in stukken en ontdoe deze van graten, voeg ook toe aan de pan.
  • Meng de pindakaas met een beetje warm water en voeg toe aan de saus. Kook op laag vuur en roer af en toe om aanbranding te voorkomen.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking
  • Serveer de stoofpot op een bedje van rijst, de peper leg je er naast. Je kan je lepel in de zacht geworden peper drukken om een extra pitje te krijgen.
Trefwoord Afrikaans, Gedroogde vis, Palmolie, Sierra Leone, Stoofpot, Zoete Aardappelbladeren

 

 

Sierra Leone recept

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Afrika en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.