Noord Korea - Bibimbap
Een waar kunstwerk uit de Koreaanse keuken
Over Bibimbap:
Smaak
Dit Bibimbap recept is één van de beste culinaire ontdekkingen van 2020. In de afgelopen drie maanden heb ik dit al vier keer op tafel gezet. De smaak van dit gerecht is ongekend. De combinatie van sesamolie, Koreaanse peperpasta, soja en vissaus geeft dit gerecht een smaak zoals ik nooit eerder proefde. Ondanks het gebrek aan grote hompen vlees, brokken chocola of klodders mayonaise is dit gerecht typisch comfort food. Je eet dit één keer en je ontwikkelt vanzelf cravings naar een volgende portie.
Gochujang
De Koreaanse keuken staat bekend om barbecue gerechten. Eerder maakte ik voor deze website al Bulgogi en Galbi. Beide marinades gebruiken een combinatie van mirin, sesamolie en Aziatische peer om een karakteristieke Koreaanse smaak te creëren. In dit Bibimbap recept wordt Gochujang gebruikt. Dit is een rode chilipasta. De smaak is pittig, maar ook hartig en een beetje zoet. De pasta wordt gemaakt van chilivlokken, gerfermenteerde kleefrijst en een paar smaakmakers waaronder zout. Deze chilipasta geeft een diepe pittigheid en oosterse aroma. De basis is om 1 theelepel aan het gerecht toe te voegen maar als je van pittig eten houdt schep je eenvoudig meer saus op. Deze chilipasta is verkrijgbaar bij Aziatische toko's, mocht je dit echt niet kunnen vinden dan kan je deze online bstellen bijvoorbeeld bij Tjins Toko, of vervangen door pittige sambal.
Herkomst
Dit Bibimbap recept wordt zowel in Noord als Zuid Korea veel gegeten. Bibimbap betekent 'gemixte ingrediënten met rijst'. Deze vrij algemene benaming omhelst precies wat het is. De ingrediënten verschillen per recept maar vaak zie je dat er wortel, courgette, taugé en rundvlees in verwerkt worden. Ook komkommer komt in authentieke recepten vaak voor, deze wordt gemarineerd en gebakken en vaak geserveerd als bijgerecht. In Korea gebruikt men vaak nog doraji en gosari. Producten die wij in Nederland niet kennen en ondanks een zoektocht op internet niet verkrijgbaar blijken in Nederland.
Dolsot Bibimbap
Traditioneel wordt Bibimbap gegeten in een verhitte, aardewerken kom. De rijst, groente en het vlees worden geportioneerd in deze kom waarna er een rauw eidooier aan toe wordt gevoegd. Alle ingrediënten worden vervolgens gemixt en gegeten.
* Close up van de verschillende ingrediënten, nadat je dit bord met zorg hebt opgemaakt snijd en mix je alles door elkaar.
Ingrediënten voor Bibimbap
Dit recept is voor vier personen, ik som hieronder de ingrediënten op per component. Je kan daardoor gemakkelijk hoeveelheden aanpassen als je voor meer of minder mensen gaat koken. Sommige ingredienten staan daarom dubbel in de lijst, bijv. sesamolie, deze heb je zowel nodig voor de taugé als voor de komkommer. In totaal bestaat het gerecht uit 10 verschillende componenten die allen apart van elkaar bereid worden.
Component 1: Rijst
- 250 gram rijst
Component 2: Gebakken ei
- 4 verse eieren
- beetje zonnebloemolie, peper en zout
Component 3: Koreaans gemarineerd rundvlees (voor een vega variant kan je deze vervangen door vegan gehakt of vegan steak)
- 400 gram steak (bijv. rib eye, short rib, entrecote, biefstuk)
- 2 tenen knoflook fijn gehakt
- 2 eetlepel lente ui groene gedeelte, fijn gesneden
- 2 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd)
- ~ zout en zwarte peper naar smaak
Component 4: Taugé
- 150 gram taugé
- 3 stengels bosui fijn gesneden
- 1 theelepel sesamolie
Component 5: Shiitake
- 250 gram shiitake voor een goedkopere optie kan je deze vervangen door kastanje champignons
- 1 eetlepel sesamolie
- 0,5 rode chilipeper eventueel zaadlijsten verwijderd
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepel ketjap
Component 6: Komkommer
- 1 komkommer
- halve theelepel zout
- 1 teen knoflook fijngehakt
- paar druppels sesamolie
Component 7: Courgette
- 2 grote courgettes
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel vissaus
- ~ zwarte peper naar smaak
Component 8: Wortel
- 2 winterpenen julienne gesneden
- halve theelepel zout
- 1 eetlepel wijnazijn
Component 9: Spinazie
- 300 gram spinazie
- 2 stengels bosui fijngehakt
- 2 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaad
Component 10: Saus
- 2 eetlepel gochujang pasta (koop dit bij de Aziatische toko zoals de Amazing Oriental)
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sesamolie
- 1,5 eetlepel rijst of wijn azijn
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd) kort geroosterd in een droge koekenpan
Naast bovenstaande ingrediënten heb je een rol keukenpapier nodig om je koekenpan tussendoor schoon te maken, en zonnebloemolie om in te bakken.
10 losse componenten op 1 bord die samen de unieke smaak aan Bibimbap geven (de rijst zit onder het ei verstopt)
Recept voor Bibimbap
Voorbereiding 1: Marineer het vlees
-
Snijd het vlees in dunne plakjes. Gebruik het scherpste mes dat je hebt, het is het best om op de draad van het vlees te snijden. Probeer plakjes van ca 0,5 cm dikte aan te houden.
-
Mix de ingrediënten voor de marinade. Twee fijngehakte tenen knoflook, twee eetlepels groene lente-ui, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ketjap, 1 eetlepel honing, 2 theelepels sesamolie, 1 theelepel sesamzaad, veel zwarte peper en zout naar smaak.
-
Mix het vlees met de marinade en doe dit in een afgesloten bakje in de koelkast.
Voorbereiding 2: Snijd de groente
-
Snijd de groente als een pro! Gebruik al je aandacht en maak mooie gelijke stukjes voor een gelijkwaardige garing. Na het snijden doe je elke groente in een apart bakje / of bord en zet deze weg. Kan gekoeld maar hoeft niet perse.
-
Shiitake: verwijder eventuele aarde van de stam van de paddenstoelen, snijd elke shiitake in plakjes.
- Gebruik een dunschiller om slierten schil van de courgette te verwijderen, zie foto hieronder. Snijd de courgette in de lengte in twee helften, verwijder de zaadlijsten met een lepel. Leg de courgette vervolgens plat en snijd gelijke plakjes zodat je stukjes de vorm van een halve maan hebben.
- Snij de winterpeen julienne: schil de peen, snijd 'm in gelijke delen (ik deed 'm door drieën). Snijd een stuk van de zijkant af zodat je een rechte ondergrond hebt om op te snijden. Snijd elke deel in dunne plakjes, Leg deze vervolgens op elkaar en snijd in dunne gelijke reepjes.
- Was en snijd de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst. Snijd vervolgens in dunne plakjes (als een ware samoerai). Mix de komkommer met een halve theelepel zout en zet weg.
- Snijd ook nog 2 tenen knoflook, een halve rode chilipeper en 5 stengels bosui.
Gesneden courgette met inkepingen in de schil
Snijd tip voor Shiitake: leg de paddenstoel schuin op de steel en het hoedje om veilig te snijden en gelijke plakjes te krijgen.
Julienne van wortel
Voorbereiding 3: maak de saus
Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan. Mix alle ingrediënten van de saus. Zet deze vervolgens weg in een mooi schoteltje of bakje.
Saus op basis van Gochujang
Bereiding:
Nu je alle ingrediënten hebt gesneden is het tijd om te gaan kokkerellen. Alle componenten worden achtereenvolgens klaar gemaakt in een koekenpan. Als je goed bent in multitasken en veel keukenervaring hebt kan je met twee pannen tegelijk werken, anders zou ik adviseren om één koekenpan te gebruiken.
Component 1: Rijst
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking
Component 2: Taugé
Fruit de bosui in de sesamolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de taugé in twee minuten gaar, zet deze afgedicht weg en maak je koekenpan schoon met een vel keukenrol.
Component 3: Shiitake
Doe een grote eetlepel zonnebloemolie in de pan, voeg de shiitake en rode peper toe en bak twee a drie minuten op hoog vuur zodat de shiitake vocht verliest. Zet het vuur lager en voeg de sesamolie, sojasaus en ketjap toe. Ze ook deze afgedicht weg en maak de koekenpan schoon.
Component 4: Komkommer
Giet het vocht van de komkommer af, verhit een paar druppels sesamolie en fruit hierin de knoflook op middelhoog vuur. Bak de komkommer een minuut aan. Giet weer overtollig vocht af, en zet weg.
Component 5: Courgette
Verhit een grote eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur, fruit de knoflook en voeg de courgette toe. Bak aan tot deze zacht van structuur wordt en besprenkel met vissaus en zwarte peper. Zet wederom afgedicht weg en maak de pan schoon.
Component 6: Spinazie
Verhit twee theelepels sesamolie en een eetlepel zonnebloemolie, fruit hierin de bosui. Bak de spinazie op hoog vuur zodat deze gaart maar niet zijn bite verliest. Roer regelmatig door, ongeveer 2 minuten. Besprenkel met de sesamolie en sesamzaad, zet weg en maak de pan schoon.
Component 7: Wortel
Bak de wortel twee minuten in wat zonnebloemolie
Component 8: Koreaans gemarineerd rundvlees
Verhit twee eetlepels zonnebloemolie en bak het vlees kort aan op hoog vuur. Aangezien de plakjes dun gesneden zijn is één a twee minuten voldoende. Laat het vlees rusten in een afgesloten bakje en maak de pan schoon.
Component 9: Gebakken ei
Bak de eieren met hele dooier op middelhoog vuur.
Component 10: Saus (was al klaar)
Opdienen van de Bibimbap
Pak een mooi diep bord. Doe een schep rijst in het midden en verdeel de groente en het vlees in gelijke hoeveelheden om de rijst heen. Qua kleurbeleid is het goed om de groene ingredienten niet naast elkaar te leggen (tja, het oog wil ook wat). Leg het ei er bovenop, en daarop een theelepel van de rode saus. Garneer de Bibimbap met een beetje sesamzaad. Breng het geheel op smaak met wat zout, en serveer de saus er in een bakje naast zodat iedereen dit zelf kan toevoegen. Nadat je het bord met zorg hebt opgemaakt is het de bedoeling om alle ingredienten te mixen zodat de smaken samenkomen!
Printbaar recept
Noord Korea - Bibimbap
Equipment
- Een koekenpan of wok
- Keukenrol
- Scherp mes
- Dunschiller
Ingrediënten
Basis
- 250 gram rijst
- 4 verse eieren
- zonnebloemolie
- keukenrol
Taugé
- 150 gram taugé
- 3 stengels bosui fijn gesneden
- 1 theelepel sesamolie
Shitake
- 250 gram shiitake voor een goedkopere optie kan je deze vervangen door kastanje champignons
- 1 eetlepel sesamolie
- 0,5 rode chilipeper eventueel zaadlijsten verwijderd
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepel ketjap
Komkommer
- 1 komkommer
- halve theelepel zout
- 1 teen knoflook fijngehakt
- paar druppels sesamolie
Courgette
- 2 grote courgettes
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel vissaus
- ~ zwarte peper naar smaak
Wortel
- 2 winterpenen julienne gesneden
- halve theelepel zout
- 1 eetlepel wijnazijn
Spinazie
- 300 gram spinazie
- 2 stengels bosui fijngehakt
- 2 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaad
Vlees
- 400 gram steak (bijv. rib eye, short rib, entrecote, biefstuk) Voor vega, vervangen door vega gehakt of steak.
- 2 tenen knoflook fijn gehakt
- 2 eetlepel lente ui groene gedeelte, fijn gesneden
- 2 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd)
- ~ zout en zwarte peper naar smaak
Saus
- 2 eetlepel gochujang evt vervangen door sambal
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel sesamolie
- 1,5 eetlepel wijnazijn
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd) kort geroosterd in een droge koekenpan
Instructies
Voorbereiding 1: Marineer het vlees
- Snijd het vlees in dunne plakjes. Gebruik het scherpste mes dat je hebt, het is het best om op de draad van het vlees te snijden. Probeer plakjes van ca 0,5 cm dikte aan te houden.
- Mix de ingredienten voor de marinade. Twee fijngehakte tenen knoflook, twee eetlepels groene lente-ui, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ketjap, 1 eetlepel honing, 2 theelepels sesamolie, 1 theelepel sesamzaad, veel zwarte peper en zout naar smaak.
- Mix het vlees met de marinade en doe dit in een afgesloten bakje in de koelkast.
Voorbereiding 2: Snijd de groente
- Snijd de groente als een pro! Gebruik al je aandacht en maak mooie gelijke stukjes voor een gelijkwaardige garing. Na het snijden doe je elke groente in een apart bakje / of bord en zet deze weg. Kan gekoeld maar hoeft niet persé.
- Shiitake: verwijder eventuele aarde van de stam van de paddestoelen, snijd elke shiitake in plakjes.
- Gebruik een dunschiller om slierten schil van de courgette te verwijderen, zie foto hieronder. Snijd de courgette in de lengte in twee helften, verwijder de zaadlijsten met een lepel. Leg de courgette vervolgens plat en snijd gelijke plakjes zodat je stukje overhoudt in een halve maanvorm.
- Snij de winterpeen julienne: schil de peen, snijd 'm in gelijke delen (ik deed 'm door drieën). Snijd een stuk van de zijkant af zodat je een rechte ondergrond hebt om op te snijden. Snijd elke deel in dunne plakjes, Leg deze vervolgens op elkaar en snijd in dunne gelijke reepjes. Doe de wortel in een bakje en voeg zout en azijn toe om te marineren.
- Was en snijd de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst. Snijd vervolgens in dunne plakjes (als een ware samoerai). Mix de komkommer met een halve theelepel zout en zet weg.
- Snijd ook nog 2 tenen knoflook, een halve rode chilipeper en 5 stengels bosui.
Voorbereiding 3: Saus
- Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan. Mix alle ingrediënten van de saus. Zet deze vervolgens weg in een mooi schoteltje of bakje.
Bereiding
- Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking
- Fruit de bosui in de sesamolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de taugé in twee minuten gaar, zet deze afgedicht weg en maak je koekenpan schoon met een vel keukenrol.
- Doe een grote eetlepel zonnebloemolie in de pan, voeg de shiitake en rode peper toe en bak twee a drie minuten op hoog vuur zodat de shiitake vocht verliest. Zet het vuur lager en voeg de sesamolie, sojasaus en ketjap toe. Ze ook deze afgedicht weg en maak de koekenpan schoon.
- Giet het vocht van de komkommer af, verhit een paar druppels sesamolie en fruit hierin de knoflook op middelhoog vuur. Bak de komkommer een minuut aan. Giet weer overtollig vocht af, en zet weg.
- Verhit een grote eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur, fruit de knoflook en voeg de courgette toe. Bak aan tot deze zacht van structuur wordt en besprenkel met vissaus en zwarte peper. Zet wederom afgedicht weg en maak de pan schoon.
- Verhit twee theelepels sesamolie en een eetlepel zonnebloemolie, fruit hierin de bosui. Bak de spinazie op hoog vuur zodat deze gaart maar niet zijn bite verliest. Roer regelmatig door, ongeveer 2 minuten. Besprenkel met de sesamolie en sesamzaad, zet weg en maak de pan schoon.
- Bak de wortel twee minuten in wat zonnebloemolie
- Verhit twee eetlepels zonnebloemolie en bak het vlees kort aan op hoog vuur. Aangezien de plakjes dun gesneden zijn is één a twee minuten voldoende. Laat het vlees rusten in een afgesloten bakje en maak de pan schoon.
- Bak de eieren met hele dooier op middelhoog vuur.
Opdienen
- Pak een mooi diep bord. Doe een schep rijst in het midden en verdeel de groente en het vlees in gelijke hoeveelheden om de rijst heen. Qua kleurbeleid is het goed om de groene ingredienten niet naast elkaar te leggen (tja, het oog wil ook wat). Leg het ei er bovenop, en daarop een theelepel van de rode saus. Garneer met een beetje sesamzaad. Breng het geheel op smaak met wat zout, en serveer de saus er in een bakje naast zodat iedereen dit zelf kan toevoegen.
Een culinaire wereldreis
In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 75 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe.
Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!
Dank voor het recept. gr Koos