Ga terug
Korea - Bibimbap Recept

Noord Korea - Bibimbap

Gemixte groente met rijst en mals gemarineerd rundvlees
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Porties 4

Equipment

  • Een koekenpan of wok
  • Keukenrol
  • Scherp mes
  • Dunschiller

Ingrediënten
  

Basis

  • 250 gram rijst
  • 4 verse eieren
  • zonnebloemolie
  • keukenrol

Taugé

  • 150 gram taugé
  • 3 stengels bosui fijn gesneden
  • 1 theelepel sesamolie

Shitake

  • 250 gram shiitake voor een goedkopere optie kan je deze vervangen door kastanje champignons
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 0,5 rode chilipeper eventueel zaadlijsten verwijderd
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel ketjap

Komkommer

  • 1 komkommer
  • halve theelepel zout
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • paar druppels sesamolie

Courgette

  • 2 grote courgettes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel vissaus
  • ~ zwarte peper naar smaak

Wortel

  • 2 winterpenen julienne gesneden
  • halve theelepel zout
  • 1 eetlepel wijnazijn

Spinazie

  • 300 gram spinazie
  • 2 stengels bosui fijngehakt
  • 2 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel sesamzaad

Vlees

  • 400 gram steak (bijv. rib eye, short rib, entrecote, biefstuk) Voor vega, vervangen door vega gehakt of steak.
  • 2 tenen knoflook fijn gehakt
  • 2 eetlepel lente ui groene gedeelte, fijn gesneden
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd)
  • ~ zout en zwarte peper naar smaak

Saus

  • 2 eetlepel gochujang evt vervangen door sambal
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1,5 eetlepel wijnazijn
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel sesamzaad (zwart, wit, of gemengd) kort geroosterd in een droge koekenpan

Instructies
 

Voorbereiding 1: Marineer het vlees

  • Snijd het vlees in dunne plakjes. Gebruik het scherpste mes dat je hebt, het is het best om op de draad van het vlees te snijden. Probeer plakjes van ca 0,5 cm dikte aan te houden.
  • Mix de ingredienten voor de marinade. Twee fijngehakte tenen knoflook, twee eetlepels groene lente-ui, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ketjap, 1 eetlepel honing, 2 theelepels sesamolie, 1 theelepel sesamzaad, veel zwarte peper en zout naar smaak.
  • Mix het vlees met de marinade en doe dit in een afgesloten bakje in de koelkast.

Voorbereiding 2: Snijd de groente

  • Snijd de groente als een pro! Gebruik al je aandacht en maak mooie gelijke stukjes voor een gelijkwaardige garing. Na het snijden doe je elke groente in een apart bakje / of bord en zet deze weg. Kan gekoeld maar hoeft niet persé.
  • Shiitake: verwijder eventuele aarde van de stam van de paddestoelen, snijd elke shiitake in plakjes.
  • Gebruik een dunschiller om slierten schil van de courgette te verwijderen, zie foto hieronder. Snijd de courgette in de lengte in twee helften, verwijder de zaadlijsten met een lepel. Leg de courgette vervolgens plat en snijd gelijke plakjes zodat je stukje overhoudt in een halve maanvorm.
  • Snij de winterpeen julienne: schil de peen, snijd 'm in gelijke delen (ik deed 'm door drieën). Snijd een stuk van de zijkant af zodat je een rechte ondergrond hebt om op te snijden. Snijd elke deel in dunne plakjes, Leg deze vervolgens op elkaar en snijd in dunne gelijke reepjes. Doe de wortel in een bakje en voeg zout en azijn toe om te marineren.
  • Was en snijd de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijst. Snijd vervolgens in dunne plakjes (als een ware samoerai). Mix de komkommer met een halve theelepel zout en zet weg.
  • Snijd ook nog 2 tenen knoflook, een halve rode chilipeper en 5 stengels bosui.

Voorbereiding 3: Saus

  • Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan. Mix alle ingrediënten van de saus. Zet deze vervolgens weg in een mooi schoteltje of bakje.

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking
  • Fruit de bosui in de sesamolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de taugé in twee minuten gaar, zet deze afgedicht weg en maak je koekenpan schoon met een vel keukenrol.
  • Doe een grote eetlepel zonnebloemolie in de pan, voeg de shiitake en rode peper toe en bak twee a drie minuten op hoog vuur zodat de shiitake vocht verliest. Zet het vuur lager en voeg de sesamolie, sojasaus en ketjap toe. Ze ook deze afgedicht weg en maak de koekenpan schoon.
  • Giet het vocht van de komkommer af, verhit een paar druppels sesamolie en fruit hierin de knoflook op middelhoog vuur. Bak de komkommer een minuut aan. Giet weer overtollig vocht af, en zet weg.
  • Verhit een grote eetlepel zonnebloemolie op hoog vuur, fruit de knoflook en voeg de courgette toe. Bak aan tot deze zacht van structuur wordt en besprenkel met vissaus en zwarte peper. Zet wederom afgedicht weg en maak de pan schoon.
  • Verhit twee theelepels sesamolie en een eetlepel zonnebloemolie, fruit hierin de bosui. Bak de spinazie op hoog vuur zodat deze gaart maar niet zijn bite verliest.  Roer regelmatig door, ongeveer 2 minuten. Besprenkel met de sesamolie en sesamzaad, zet weg en maak de pan schoon.
  • Bak de wortel twee minuten in wat zonnebloemolie
  • Verhit twee eetlepels zonnebloemolie en bak het vlees kort aan op hoog vuur. Aangezien de plakjes dun gesneden zijn is één a twee minuten voldoende. Laat het vlees rusten in een afgesloten bakje en maak de pan schoon.
  • Bak de eieren met hele dooier op middelhoog vuur.

Opdienen

  • Pak een mooi diep bord. Doe een schep rijst in het midden en verdeel de groente en het vlees in gelijke hoeveelheden om de rijst heen. Qua kleurbeleid is het goed om de groene ingredienten niet naast elkaar te leggen (tja, het oog wil ook wat). Leg het ei er bovenop, en daarop een theelepel van de rode saus. Garneer met een beetje sesamzaad. Breng het geheel op smaak met wat zout, en serveer de saus er in een bakje naast zodat iedereen dit zelf kan toevoegen.
Trefwoord Bibimbap, Korea, Rijst