Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-17

Servië – Lepinja


Servië - Lepinja

Flatbread van de Balkan

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-17

Dit brood is niet gemakkelijk om te maken, het deeg is fluffy en plakkerig, maar het resultaat mag er zijn! Gebruik voldoende bloem op je aanrecht om plakken te voorkomen. Lepinja is gemaakt voor Cevapi zoals Calvé Sambasaus voor Naturel ribbelchips. De combinatie is perfect! Dit recept maakt deel uit van een uitgebreider recept waarin ik beschrijf hoe je een nationaal gerecht uit Servië kan maken. Lepinja met Cevapi, Kajmak, Ajvar en gemarineerde rode ui.

 

 

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-17

Servië - Lepinja

Flatbread van de Balkan - De Lepinja. Bakken op een pizzasteen. Je kan 'm klaarmaken in de oven op 250 graden, of op de barbecue als je deze kan opstoken tot 250+ graden. Wij kregen de temperatuur tot 271 graden met behulp van veel waaien en blazen. Het is minder arbeidsintensief om de Lepinja in de over klaar te maken.
Bereidingstijd 3 uur
Gang Brood
Keuken Balkan

Ingrediënten
  

 • 5 gram droge gist
 • 15 gram suiker
 • 30 gram lauwwarme melk
 • 300 gram lauwwarm water
 • 450 gram patent bloem + extra om je aanrecht te bestuiven
 • 11 gram fijn keukenzout

Instructies
 

 • In een grote mengkom: Roer de gist en suiker door de lauwwarme melk en laat vijf minuten rusten.
  Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-3
 • Voeg het lauwwarme water toe, en de helft van de bloem. Meng voor ongeveer een minuut op gemiddelde snelheid.   
 • Terwijl de mixer nog aan staat, voeg je het zout en de rest van de bloem toe in twee stappen. Mix ongeveer 5 minuten, tot het deegglad en elastisch is.
 • Dek het deeg af met plasticfolie en laat anderhalf tot twee uur rijzen op een warme plaats, tot het deeg ongeveer in volume verdubbeld.
 • Het deeg is erg zacht en voelt nat, dit is oke. Gebruik voldoende bloem op je aanrecht om plakken te voorkomen. Kneed het deeg met droge handen gedurende een minuut, dek wederom af met plasticfolie en laat nog een uurtje rijzen.
 • Verwarm je oven voor op 250 graden en leg de pizzasteen erin om voor te verwarmen. Optioneel: maak de Lepinja op de BBQ. Steek je BBQ hoog op tot deze een temperatuur van tussen 250-300 graden bereikt
  Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-16
 • Verdeel het deeg met een deegkrabber of koksmes in drie gelijke stukken. Bestuif een ruim oppervlakte rijkelijk met bloem en rol het deeg uit met een deegroller, tot een schijf met een diameter van 20 cm. Bedek het deeg met plasticfolie en laat 15-20 minuten rusten.
  - Deze rusttijd is cruciaal omdat je Lepinja anders erg plat wordt!! Langer rusten kan ook mits het deeg afgedicht is met plastic folie
  - Zorg er echt goed voor dat er voldoende bloem op je werkblad ligt, zodat het deeg niet blijft plakken.
  - Combineer deze en de volgende stap om efficiënt te werken.
 • Plaats elk flatbread met een pizzaschep op de pizzasteen, raak het deeg zo min mogelijk aan. Bak ongeveer zes minuten af tot ze goudbruin zijn.
  Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja-18
 • Haal uit de oven en laat een paar minuten afkoelen.
Trefwoord bakken, brood, Cevapi, Servië

 

Servië - Cevapi met kajmak, avjar en lepinja- recept

Snijd de Lepinja door de midden, vul met Cevapi, Ajvar, Kajmak en gemarineerde rode ui. Recept: Lepinja met Cevapi, Kajmak, Ajvar en gemarineerde rode ui. 

 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept