Thailand - Authentieke Massaman Currypasta
Recept voor een milde, homemade currypasta

Boodschappenlijstje:
Voor circa 10-12 personen. Alle onderstaande ingredienten zijn te koop bij de toko:
2 el korianderzaad
2 tl komijnzaad
1 tl geraspte nootmuskaat
1 kaneelstokje
1 tl kruidnagel
2 tl zwarte peperkorrel
1 el zout
Deze bovenstaande specerijen ga je voor gebruik licht roosteren
De onderstaande ingredienten wil je erg fijn snijden, dan is het later gemakkelijk om alles te pletten en mengen in de vijzel.
4 sjalotten, fijn gehakt
6 knoflooktenen, fijn gehakt
2 stengels limoengras, het witte gedeelte, fijn gesneden
1 stuk verse laos zo groot als je duim, fijn gesneden
1 el zeste van een (kaffir) limoen, + het sap
Rode chili's naar smaak toevoegen, ik koos voor drie stuks. Thaise mensen gaan gerust voor 15.
1,5 el garnalen pasta
Recept:
1. Rooster de droge specerijen (koriander / komijn etc.) in een koekenpan op middelhoog vuur. Doe dit zo'n 3 a 4 minuten, tot ze licht bruin kleuren en de geur wijd verspreid door je keukentje.
2. Hak alle verse ingredienten zeer fijn. Dit scheelt je later werk.
3. Doe de ingredienten beetje bij beetje in je vijzel. Gebruik genoeg toegepast keukengeweld om de ingredienten te pletten, stampen en werk alles naar de gallemiezen. Doe het beetje bij beetje totdat alle ingredienten tot een mooie pasta zijn verwerkt. Het hoeft geen homogene massa te worden, als er maar geen grote stukken peper / knoflook of i.d. meer in zitten.
4. Voor de Westerse versie van deze currypasta doe je bovenstaande met een staafmixer ipv met een vijzel
Ingevroren kan je de pasta tot een half jaar bewaren!
