Puerto Rico – Sopa de Platano


Puerto Rico - Sopa de Platano

Gebonden soepje met perfecte kruidigheid en een klein beetje pit

Zelf een soep uit Puerto Rico maken;

Puerto Rico, het land van bekende artiesten zoals Jennifer Lopez, Ricky Martin en Don Omar. Niet echt mijn pakkie an, maar deze soep is dat zeker wel. Een hele romige soep, gebonden door zetmeel uit de bakbananen. In Puerto Rico gebruiken ze in veel gerechten een sofrito als basis, dit is te vergelijken met een mirepoix uit Frankrijk, of een sofrito uit Italië, maar dan met andere ingrediënten. Deze soep heeft een authentieke Puerto Ricaanse sofrito als basis; ui, knoflook, peper, peterselie, koriander, paprika, tomaat en limoen. De sofrito die je overhoudt kan je gemakkelijk invriezen en een andere keer gebruiken om meet te wokken of een salsa te maken. Naast de sofrito bevat deze soep een handvol gedroogde kruiden om het gerecht verder karakter te geven.

 

 

 

Annatto olie. Het gedroogde Annatto poeder kocht ik voor 80 cent bij Tjins Toko in de Pijp, Amsterdam. Kan je het niet vinden dan kan je het ook gemakkelijk online bestellen.

Annatto olie

Ook wordt er in deze soep Annatto gebruikt. Annatto is gedroogd roodkleurig zaad dat wordt gedroogd en een intens rode kleur afgeeft. Annatto wordt veel gebruikt in het Caribisch gebied, Latijns Amerika en de Filipijnen. In Nederland gebruikt men Annatto slechts spaarzaam, maar in één branche maken ze er veelvuldig gebruik van. Heb je ooit afgevraagd waarom geitenkaas wit is, en de kaas van een koe geel? Gedroogde annatto is kleurstof E160 en is één van de weinige toevoegingen die wettelijk is toegestaan bij het maken van kaas. In koemelk zit caroteen wat de kaas een licht gele kleur kan geven, de hoeveelheid caroteen die melk bevat schommelt echter sterk. om de kaas een contstant appetijtelijk gele kleur te geven wordt Annatto toegevoegd. in deze Puerto Ricaanse soep mix ik gedroogde Annatto met olie, om een diepe rode olie te vervaardigen. Om kleur af te geven aan de soep, en om de soep prachtig mee te garneren.

Gedroogde kruiden: saffraan, knoflookpoeder, uienpoeder, oregano, korianderpoeder, kerriepoeder, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder.

Lijstje met ingrediënten:

Ingrediënten

  • 2 grote groene bakbananen. Geschild en in stukken gesneden. Het maakt niet uit als de bananen iets rijper zijn, dan wordt je soep wat zoeter.
  • 1,5 liter groentebouillon Bij voorkeur zelf gemaakt, of een verse groentebouillon van slager of natuurwinkel.
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel annatto poeder
  • 5 eetlepels Puerto Rico Syle Sofrito, zie recept hier onder

Puerto Rico Style - Sofrito

  • 1 middelgrote ui fijn gehakt
  • 1 Cubaanse peper (evt. vervangen door andere pepers met een scoville SUH van ca. 1000. Bijvoorbeeld een Jalapeno met de zaadlijsten verwijderd.)
  • 8 tenen knoflook
  • Klein handje peterselie
  • Klein handje koriander
  • 3 rijpe tomaten ontveld en ontpit
  • 1 rode puntpaprika
  • Sap van een halve limoen
  • Peper en zout naar smaak

Kruiden

  • 4 draadjes saffraan
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Garnering

  • Paar takjes peterselie
  • 1 limoen in partjes (optioneel)

Op deze foto de kruiden, bakbanaan, annatto olie, sofrito en homemade bouillon.

Recept in stappen, scroll naar beneden voor een printbaar recept.

De sofrito

  • Maak als eerste de sofrito, dit is de basis van de soep. Doe alle ingrediënten in een blender of gebruik een staafmixer, tot dat alle ingrediënten zeer fijn gehakt zijn. Breng op smaak met de zout en peper. Voor dit recept heb je 5 eetlepels nodig, de rest kan je bewaren in de koelkast of invriezen.
 
 
 

Puerto Rico stijl sofrito, uitermate geschikt om in te vriezen!

De annatto olie

  • Mix een theelepel annatto poeder met twee eetlepels olijfolie. Roer goed door met een theelepel totdat je geen klontjes meer ziet.

De soep

  • Doe de stukken bakbanaan in een grote pan en voeg de bouillon toe zodat de banaan volledig bedekt is, vul eventueel aan met een beetje water. Voeg een beetje zout en een scheut olijfolie toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook de bakbananen tot deze zacht zijn. Ongeveer 20 - 30 minuten, afhankelijk van de dikte en de rijpheid van de bananen.
  • Ondertussen kan je, wederom in een grote pan, de sofrito fruiten in een ruime hoeveelheid annatto-olie. Doe ook de andere kruiden erbij en roer het geheel goed door. Bak zo'n 5 minuten aan op laag tot middelhoog vuur. Voeg nu de bakbananen en de bouillon toe. Laat het brouwsel nog 10 minuten pruttelen.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren. De bakbananen maken de soep erg dik, eventueel kan je hier extra wat of groentebouillon toevoegen
 

Hoe pel ik zo'n keiharde groene bakbanaan het beste?

Opdienen

  • Verdeel de soep over de kommen, garneer met peterselie. Doe een paar druppels annatto olie en teken hier een figuur mee met een satéprikker of tandenstoker. Zout en peper naar smaak, voeg eventueel nog een schijfje limoen toe voor extra frisheid. In Puerto Rico wordt deze soep traditioneel met rijst gegeten.

 

 

Puerto Rico - Sopa de Platano

Steffan Jansen
Soep van groene bakbanaan
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Gang Soep
Porties 6

Equipment

  • Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 2 grote groene bakbananen Geschild en in stukken gesneden. Het maakt niet uit als de bananen iets rijper zijn, dan wordt je soep wat zoeter.
  • 1,5 liter groentebouillon Bij voorkeur zelf gemaakt, of een verse groentebouillon van slager of natuurwinkel.
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel annatto poeder
  • 5 eetlepels Puerto Rico Syle Sofrito, zie recept hier onder

Puerto Rico Style - Sofrito

  • 1 middelgrote ui fijn gehakt
  • 1 Cubaanse peper vervangen door andere pepers met een scoville SUH van ca. 1000. Bijvoorbeeld een Jalapeno met de zaadlijsten verwijderd.
  • 8 tenen knoflook
  • Klein handje peterselie
  • Klein handje koriander
  • 3 rijpe tomaten ontveld en ontpit
  • 1 rode puntpaprika
  • Sap van een halve limoen
  • Peper en zout naar smaak

Kruiden

  • 4 draadjes saffraan
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Garnering

  • Paar takjes peterselie
  • 1 limoen in partjes (optioneel)

Instructies
 

De sofrito

  • Maak als eerste de sofrito, dit is de basis van de soep. Doe alle ingrediënten in een blender of gebruik een staafmixer, tot dat alle ingrediënten zeer fijn gehakt zijn. Breng op smaak met de zout en peper. Voor dit recept heb je 5 eetlepels nodig, de rest kan je bewaren in de koelkast of invriezen.

De annatto olie

  • Mix een theelepel annatto poeder met twee eetlepels olijfolie. Roer goed door met een theelepel totdat je geen klontjes meer ziet.

De soep

  • Doe de stukken bakbanaan in een grote pan en voeg de bouillon toe zodat de banaan volledig bedekt is, vul eventueel aan met een beetje water. Voeg een beetje zout en een scheut olijfolie toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook de bakbananen tot deze zacht zijn. Ongeveer 20 - 30 minuten, afhankelijk van de dikte en de rijpheid van de bananen.
  • Ondertussen kan je, wederom in een grote pan, de sofrito fruiten in een ruime hoeveelheid annatto-olie. Doe ook de andere kruiden erbij en roer het geheel goed door. Bak zo'n 5 minuten aan op laag tot middelhoog vuur. Voeg nu de bakbananen en de bouillon toe. Laat het brouwsel nog 10 minuten pruttelen.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren. De bakbananen maken de soep erg dik, eventueel kan je hier extra wat of groentebouillon toevoegen.

Opdienen

  • Verdeel de soep over de kommen, garneer met peterselie. Schenk een paar druppels annatto olie in de kom en teken hier met een sateprikker of tandenstoker een mooi patroon in. Zout en peper naar smaak, voeg eventueel nog een schijfje limoen toe voor extra frisheid. In Puerto Rico wordt deze soep traditioneel met rijst gegeten.

 

Met dank aan:

Ik schrijf al een tijdje recepten maar op mijn foto's stonden immer dezelfde schalen en borden. Erg dankbaar ben ik daarom dat ik tegenwoordig servies kan lenen bij De Oude Pijpenlade. Dit is een antiekwinkel zoals een antiekwinkel ooit bedoeld is, en heeft alles wat je van een antiekwinkel zou verwachten. Dunne gangpaden waarin je kan verwonderen in andere tijden en culturen, en waar je moet opletten dat je niets omstoot. Ik raad iedereen aan om hier eens een kijkje te nemen, op de Oude Gracht 199 in Utrecht of op hun website.

 

 

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 70 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Noord Amerika en getagd met , , .

Eén reactie

  1. Pingback: Ti-Malice - Hotsauce recept uit Haïti | Wereldgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept