Ga terug

Puerto Rico - Sopa de Platano

Steffan Jansen
Soep van groene bakbanaan
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Soep
Porties 6

Equipment

  • Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 2 grote groene bakbananen Geschild en in stukken gesneden. Het maakt niet uit als de bananen iets rijper zijn, dan wordt je soep wat zoeter.
  • 1,5 liter groentebouillon Bij voorkeur zelf gemaakt, of een verse groentebouillon van slager of natuurwinkel.
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel annatto poeder
  • 5 eetlepels Puerto Rico Syle Sofrito, zie recept hier onder

Puerto Rico Style - Sofrito

  • 1 middelgrote ui fijn gehakt
  • 1 Cubaanse peper vervangen door andere pepers met een scoville SUH van ca. 1000. Bijvoorbeeld een Jalapeno met de zaadlijsten verwijderd.
  • 8 tenen knoflook
  • Klein handje peterselie
  • Klein handje koriander
  • 3 rijpe tomaten ontveld en ontpit
  • 1 rode puntpaprika
  • Sap van een halve limoen
  • Peper en zout naar smaak

Kruiden

  • 4 draadjes saffraan
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 theelepel komijnpoeder
  • 0,5 theelepel gerookt paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak

Garnering

  • Paar takjes peterselie
  • 1 limoen in partjes (optioneel)

Instructies
 

De sofrito

  • Maak als eerste de sofrito, dit is de basis van de soep. Doe alle ingrediënten in een blender of gebruik een staafmixer, tot dat alle ingrediënten zeer fijn gehakt zijn. Breng op smaak met de zout en peper. Voor dit recept heb je 5 eetlepels nodig, de rest kan je bewaren in de koelkast of invriezen.

De annatto olie

  • Mix een theelepel annatto poeder met twee eetlepels olijfolie. Roer goed door met een theelepel totdat je geen klontjes meer ziet.

De soep

  • Doe de stukken bakbanaan in een grote pan en voeg de bouillon toe zodat de banaan volledig bedekt is, vul eventueel aan met een beetje water. Voeg een beetje zout en een scheut olijfolie toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook de bakbananen tot deze zacht zijn. Ongeveer 20 - 30 minuten, afhankelijk van de dikte en de rijpheid van de bananen.
  • Ondertussen kan je, wederom in een grote pan, de sofrito fruiten in een ruime hoeveelheid annatto-olie. Doe ook de andere kruiden erbij en roer het geheel goed door. Bak zo'n 5 minuten aan op laag tot middelhoog vuur. Voeg nu de bakbananen en de bouillon toe. Laat het brouwsel nog 10 minuten pruttelen.
  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren. De bakbananen maken de soep erg dik, eventueel kan je hier extra wat of groentebouillon toevoegen.

Opdienen

  • Verdeel de soep over de kommen, garneer met peterselie. Schenk een paar druppels annatto olie in de kom en teken hier met een sateprikker of tandenstoker een mooi patroon in. Zout en peper naar smaak, voeg eventueel nog een schijfje limoen toe voor extra frisheid. In Puerto Rico wordt deze soep traditioneel met rijst gegeten.