Japan – Shichimi Togarashi – zelf maken


Japan - Shichimi Togarashi

Japans 7 kruiden mengsel met nori, sinaasappel en sanshō

Japan - Shichimi Togarashi

Over Shichimi Togarashi

Shichimi Togarashi bestaat al sinds de 17e eeuw en geeft sindsdien smaak aan vele Japanse gerechten. Shichi betekent zeven, Togarashi staat voor kruiden, 7 kruiden dus. Je kan er zelf mee experimenteren, maar over het algemeen doet dit mengsel het goed op rijstgerechten, noodles, vlees (zoals yakitori) en vis. Het is een ultieme combinatie met op een geroosterd brood met avocado, tomaat en een beetje mayonaise.

Japan - Shichimi Togarashi

Dit is de sanshō peper die ik kocht bij de Amazing Oriental in Utrecht. De smaak is in grote mate vergelijkbaar met Szechuan peper. Het is moeilijk om deze smaak te definiëren, hij is niet pittig/heet zoals je van een peper zou verwachten. Het is meer een bloemige citrussmaak die een verlammende werking heeft op je tong.

Shichimi Togarashi

Japanse 7-kruidenmengsels
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Kruidenmengsel
Keuken Japans
Porties 1

Equipment

  • Oven
  • Vijzel, kruidenmaler of grinder

Ingrediënten
  

  • 1/2 vel noriblad Gedroogd, verkrijgbaar bij de toko
  • 1 eetlepel gedroogde sinaasappelschil Was en boen de schil goed, koop bij voorkeur een biologische sinaasappel. Schil de sinaasappel dun af zodat je zo weinig mogelijk wit meeneemt. Droog de schillen in de oven op 80 graden. Hak de schil vervolgens in kleine stukjes met een koksmes.
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 1 eetlepel wit sesamzaad
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad
  • 1 theelepel sanshō peper Verkrijgbaar bij Aziatische supermarkt. Sanshō doet qua smaak denken aan Szechuan peperkorrels, deze kan je als vervanger gebruiken wanneer je sanshō niet kan vinden.

Instructies
 

  • Was en boen de schil van de sinaasappel grondig, koop bij voorkeur een biologische sinaasappel. Schil de sinaasappel dun af zodat je zo weinig mogelijk wit meeneemt. Droog de schillen in de oven op 80 graden. Hak de schil vervolgens in kleine stukjes met een koksmes.
  • Pak een koekenpan en bak de sesam kort aan (geen olie gebruiken).
  • Doe alle ingredienten in een maler of vijzel en meng erg grof, je wil geen poeder (zoals bij Garam Masala of Kerrie) maar je wil bewust de grove structuur behouden.
  • Bewaar het kruidenmengsel in een afgesloten potje, het blijft ongeveer een half jaar goed.
Trefwoord japan, kruiden, kruidenmengsel, specerijen

 

Japan - Shichimi Togarashi
Japan - Shichimi Togarashi

Geplaatst in Recepten uit Azië en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.