Ti-Malice – Hotsauce recept uit Haïti


Ti-Malice - Hotsauce recept uit Haïti

Pittige saus met een mooi verhaal

Ti-Malice Hot Sauce recept

Hotsauce recept uit Haïti – Ti-Malice

In de culinaire zoektocht naar hete sauzen kwam ik uit bij dit  Ti-Malice recept uit Haïti. Deze saus gebruikt fruitige hete pepers en andere smaakmakers. Het is een heerlijke toevoeging bij deze soep uit Puerto Rico, deze hartige taart uit Costa Rica of bij doordeweekse burritos. De naam ' Ti-Malice' komt voort ui een mooi volksverhaal.

Het verhaal

Volgens het verhaal zijn Ti-Malice en Bouki twee mannen die constant op gespannen voet staan. Ti-Malice is grappig en sociaal, terwijl zijn aartsvijand, Bouki, hardwerkend maar enigszins hebzuchtig is. Ti-Malice bereidde zichzelf elke dag vlees voor zijn lunch en elke dag verscheen Bouki 'toevallig' rond die tijd bij Ti-Malice thuis, wat Ti-Malice verplichtte om zijn maaltijd te delen. Op een dag, om Bouki te slim af te zijn en hem ervan te weerhouden zijn eten te willen, bereidt Ti-Malice een zeer hete saus en giet deze over het vlees. Het mislukte echter toen Bouki zo dol was op de hete saus en zelfs opschepte over de uitstekende hete saus die Ti-Malice speciaal voor hem maakte. Vandaar de naam van de saus "Ti-Malice", die nog steeds populair is op Haïti.

Het recept

Bij dit recept maak ik gebruik van Adjuma pepers. Dit zijn fruitige rode of gele pepers die veel gegeten worden in Suriname, en dus gemakkelijk verkrijgbaar zijn in Nederland. Ze zijn in pittigheid vergelijkbaar met de madam jeanette, habanero of scotch bonnet peper. Deze pepers zijn dus inwisselbaar qua pit. Het fijne van Adjuma pepers vind ik de extreme fruitigheid die je ruikt en proeft in de hotsauce. Het originele Ti-Malice recept maakt gebruik van scotch bonnet pepers, deze staat ook zeker nog op mijn lijstje zodra deze peper beter verkrijgbaar is.

Rode Adjuma Pepers

Rode Adjuma Pepers

Ti-Malice - Haïtiaanse Hete Saus

Een recept voor Ti-Malice, een populaire Caribische hete saus afkomstig uit Haïti, meestal gemaakt met Scotch Bonnet chilipepers. Het heeft een interessant oorsprongsverhaal in de Haïtiaanse folklore en kent veel variaties. In deze variant gebruik ik de fruitige Adjuma peper als basis voor de saus, je kan ook Scotch Bonnet of Habanero pepers gebruiken.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang hete saus
Keuken Caribisch, haïti
calorieën 20 kcal

Equipment

  • Keukenmachine, blender of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 Scotch Bonnet, Habanero of Adjuma pepers fijn gehakt (met handschoenen of mes en vork zodat je de pepers zo min mogelijk aanraakt met je vingers)
  • ½ kleine rode paprika gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels appel- of witte wijn azijn
  • Sap van een halve limoen
  • 1 kopje water

Instructies
 

  • Verhit een steelpan op middelhoog vuur en voeg de olie toe. Fruit de ui en paprika ongeveer 5 minuten tot de ui glazig is.
  • Voeg knoflook toe en fruit nog nog een minuutje.
  • Voeg alle resterende ingrediënten toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat ongeveer 20 minuten pruttelen.
  • Laat het mengsel een beetje afkoelen. Gebruik een staafmixer, keukenmachine of blender om de saus tot een gladde massa te verwerken
  • Voeg zout en peper toe naar smaak. Doe de saus in een schoon flesje en bewaar de saus in de koelkast.
  • Door de zuren van de azijn en limoen kan je deze saus lang bewaren, denk aan +/- 3 maanden.
Trefwoord Haïti, peper, scotch bonnet

 

 

 

 

 

Ti-Malice in een flesje
Ti-Malice in een flesje

Doe de saus in een mooi en schoon flesje, je kan de saus een paar maanden gekoeld bewaren.

Een culinaire wereldreis

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website. Zie hier een kaart met de landen die ik al gekookt heb, en hier een overzicht van alle recepten tot nu toe. 

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Noord Amerika en getagd met , , , , .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept