Italië - Ossobuco
Langzaam gegaarde kalfsschenkel
Het Italiaanse woord 'ossobuco' betekent 'bot met een gat' en slaat op het vlees dat voor dit beroemde gerecht wordt gebruikt. Het vlees zit rondom een dik bot dat veel beenmerg bevat. De merg geeft veel smaak af aan de saus en wordt als onderdeel van het gerecht gegeten. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in Milan. Hier wordt het gerecht vaak geserveerd met risotto (Risotto alla Milanesi)

Boodschappenlijstje, voor 6 personen:
1,5 el kleingesneden wortel
2 el bleekselderij, gesneden
2 gesnipperde kleine uien
3 teentjes knoflook, fijngehakt
6 kalfsschenkels a 250 gram
4 el bloem
100 gr boter
250 ml witte wijn
4 laurierbraadjes
1 el gedroogde Italiaanse kruiden
2 el tomatensaus
1,5 liter runderbouillon (liefst zelf getrokken)
Voor de gremolata:
2 el fijngehakte peterselie
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 citroenen
2 sinaasappel
Stuk aluminiumfolie
Recept:
1. Bestrooi de schenkels met peper en zout. Bestuif ze daarna met de bloem (schud overtollig bloem eraf).
2. Doe een eetlepel boter in de pan en bak het vlees aan beide kanten mooi bruin, haal het vlees vervolgens uit de pan. (en verwarm de oven voor op 200 graden)
3. Doe de rest van de boter in de pan. Zet het vuur wat lager en voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe. Fruit aan voor ongeveer 10 minuten.
4. Blus het groentemengsel af met de witte wijn en laat dit 10 minuten inkoken. Voeg nu de tomatenpasta, laurierblaadjes en de kruiden toe. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen
5. Doe de schenkels in een braadslee of ovenschaal en voeg het tomaten/groente mengsel toe. Giet er runderbouillon bij tot het vlees onder staat. Bedek de ovenschaal met aluminium folie.
6. Zet de braadslee 2 uur in de oven
7. Maak ondertussen de gremolata. Rasp hiervoor de sinaasappel- en citroenschil en mix dit met de knolfook en peterselie.
8. Serveer het gerecht bijvoorbeeld met risotto of een verse tagliatelle en een salade. Strooi de gremolata voor het opdienen over de ossobuco.
Buon appetito!
Kalfsschenkel

Saus

Gremolata

Pingback: Italië – Klassieke Bolognesesaus – Wereldgerecht
Pingback: Een reis door Italië in 10 klassieke pasta’s – Wereldgerecht