Hongarije – Karfiolleves


Hongarije - Karfiolleves

Recept voor Hongaarse soep met bloemkool, dumplings en paprika

Hongarije - recept voor hongaarse Karfiolleves

Paprikapoeder in Hongarije

Paprikapoeder is een belangrijk onderdeel van de Hongaarse keuken. Het is het belangrijkste ingrediënt in vele gerechten. Koks in Hongarije beginnen met het fruiten van ui in een klont roomboter, waarbij er vervolgens paprikapoeder wordt toegevoegd om een dieprode kleur te creëren. Paprika is een woord afkomstig uit het Hongaars, alhoewel de paprika uit Zuid Amerika komt. Her Hongaarse paprikapoeder is normaal gesproken iets scherper dan het onze. Daarom kan je er in dit recept een beetje cayennepeper naar smaak aan toevoegen.

Een paprika- en chilipeper verkoper in Boedapest. De obsessie van Hongaren met paprika wordt duidelijk door de vele marktkramen waar enkel paprika en chili wordt verkocht,

Voor 6 personen, bereidingstijd ongeveer 1 uur:

Voor de dumplings

  • 40 gram bloem
  • Halve theelepel zout, witte peper
  • 90 gram ongezouten roomboter, in 6 blokjes gesneden
  • 1 groot ei

Voor de soep

  • 1,5 el paprikapoeder
  • Cayenne naar smaak (je kan ook andere chilisoorten gebruiken, naar eigen inzicht en afhankelijk van hoe pittig je de soep wil maken)
  • 1 grote ui, fijn gehakt
  • 1,5 liter kip- of groentebouillon van goede kwaliteit (zelf maken of vers kopen)
  • 1 kleine stronk bloemkool, gesneden in roosjes.
  • 3 wortelen, julienne gesneden
  • Voor de garnering: half bosje platte peterselie
  • Peper en zout, naar smaak

Recept:

Maak als eerste de dumplings. Gebruik een grote mengkom, zeef de bloem en voeg de witte peper en het zout toe. Gebruik 30 gram van de boter en kneed dit door het bloem heen tot je een korrelige massa krijgt. Meng nu het ei er door totdat je alles goed vermengt en er een homogene massa ontstaat. Ze dit deeggoedje koud weg.

Hongarije - recept voor hongaarse soep met bloemkool en paprikapoeder

Gebruik een soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de rest van de boter (60 gram) op middelhoog vuur. Fruit de ui samen met het paprikapoeder en de cayenne tot de ui glazig en zacht is, ongeveer 5 minuten. Doe dan de bouillon, de wortel en de bloemkool in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat pruttelen op laag vuur.  Na ongeveer 12 minuten zijn de groente beetgaar.

Gebruik twee theelepels om het deeggoedje te verdelen in kleine balletjes. Doe de balletjes met beleid in de soep en kook de soep 3 minuten tot de deegballetjes gaar zijn. Proef nu de soep en voeg eventueel meer zout, peper of cayenne toe.

pan met hongaarse soep met bloemkool, dumplings en paprika

Serveer de soep in kommen en garneer met peterselie.

Hongarije - recept voor hongaarse Karfiolleves

Hongarije - Karfiolleves

Recept voor Hongaarse soep met bloemkool, dumplings en paprika
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur
Gang: Soep
Keuken: Oost Europees
Trefwoord: Bloemkool, Dumplings, Hongarije, Paprika, Recept, Soep
Porties: 6
Auteur: Steffan Jansen

Equipment

  • Soeppan, 3 liter

Ingrediënten

Voor de dumplings

  • 40 gram bloem
  • Halve theelepel zout witte peper
  • 90 gram ongezouten roomboter in 6 blokjes gesneden
  • 1 groot ei

Voor de soep

  • 1,5 el paprikapoeder
  • Cayenne naar smaak je kan ook andere chilisoorten gebruiken, naar eigen inzicht en afhankelijk van hoe pittig je de soep wil maken
  • 1 grote ui fijn gehakt
  • 1,5 liter kip- of groentebouillon van goede kwaliteit zelf maken of vers kopen
  • 1 kleine stronk bloemkool gesneden in roosjes.
  • 3 wortelen julienne gesneden

Voor de garnering

  • Peper en zout naar smaak
  • half bosje platte peterselie fijn gehakt

Instructies

  • Maak als eerste de dumplings. Gebruik een grote mengkom, zeef de bloem
    en voeg de witte peper en het zout toe. Gebruik 30 gram van de boter en
    kneed dit door het bloem heen tot je een korrelige massa krijgt. Meng nu
    het ei er door totdat je alles goed vermengt en er een homogene massa
    ontstaat. Ze dit deeggoedje koud weg.
  • Gebruik een soeppan van minstens 2,5 liter. Verwarm de rest van de boter (60 gram) op middelhoog vuur. Fruit de ui samen met het paprikapoeder en de cayenne tot de ui glazig en zacht is, ongeveer 5 minuten. Doe dan de bouillon, de wortel en de bloemkool in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat pruttelen op laag vuur. Na ongeveer 12 minuten zijn de groente beetgaar.
  • Gebruik twee theelepels om het deeggoedje te verdelen in kleine balletjes. Doe de balletjes met beleid in de soep en kook de soep 3 minuten tot de deegballetjes gaar zijn. Proef nu de soep en voeg eventueel meer zout, peper of cayenne toe.
  • Serveer de soep in kommen en garneer met peterselie.

 

5 continenten, 195 landen en de wereld aan gerechten

In 2014 ben ik gestart met de missie om van elk land ter wereld tenminste één gerecht of specialiteit te brouwen Ik struin door toko’s, praat met mensen van verschillende culturen en zoek op het internet om recepten te verzamelen. Soms bezoek ik mensen thuis om te leren hoe een bepaald gerecht op de authentieke manier bereid wordt. Ik heb inmiddels van meer dan 60 verschillende landen een recept gekookt. Ik deel mijn recepten en ervaringen op deze website.

Heb jij bovenstaand recept gemaakt dan hoor ik graag wat je er van vindt, je kan reacties achterlaten onderaan deze pagina. Ik lees alle reacties en zal zo snel mogelijk reageren!


Geplaatst in Recepten uit Europa en getagd met , , , , .

3 reacties

  1. Pingback: Palestina – Shorabit Jarjir – Wereldgerecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *